ponedjeljak, 26.12.2011.

Nekonvencionalna umjetnost u centru Zagreba – sajam artOmat

Između 16. i 24. prosinca, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, tzv. ´džamija´, druge je godine zaredom bio lokacija artOmata, božićnog sajma nekonvencionalnih umjetničkih predmeta. Na sajmu su mladi umjetnici i dizajneri imali prilku široj javnosti predstaviti svoje radove, a posjetitelji uživati u zanimljivim rukotvorima. Također je održano i nekoliko interaktivnih radionica i uličnih performansa.

Photobucket Photobucket

PhotobucketU organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, u Zagrebu se i ove godine mogla pronaći alternativna božićna ponuda u vidu nekonvencionalnog sajma naziva artOmat. Svoje izlagačko mjesto dobilo je dvadesetak mladih umjetnika u skopu udruga kao što su Ping Pong Kolektiv, Motiv dizajn, Concept Store Prostor ili Katedra za fotografiju Akademije dramskih umjetnosti. Posebice je značajno što je studentima fotografije na ovaj način omogućeno predstavljanje vlastitih uradaka budući da u Zagrebu trenutno ne postoji nijedna fotografska galerija. Sajam je stoga dobra prilika da mladi umjetnici-izlagači prikažu i afirmiraju svoj produktivni potencijal.


Photobucket PhotobucketTi su talentirani umjetnici i dizajneri u galeriji Prsten izložili ´ruku svojih djela´ - od nakita, odjeće, igračaka, fotografija, figurica i grafičkih printeva, do vrijednih umjetničkih slika i kipova. Svi izlošci prodavali su se po vrlo povoljnim cijenama. Bogatog vizualnog podražaja i kreativnosti bilo je na svakom koraku pa se vrlo lako moglo potrošiti čak i sate na razgledavanje i kruženje popularnom ´džamijom´. Tako su se, primjerice, mogle vidjeti leptir-mašne od lego kockica ili ogrlice od tableta. Moglo se također sjesti i odmoriti uz neku od ponuđenih društvenih igara ili pak ´odigrati´ partiju stolnog tenisa na malom drvenom stoliću. Zanimljivost sajma je i ta što je ujedno služio i kao atelje u kojem su pred očima posjetitelja nastajali umjetnički predmeti - na jednoj je klupici, primjerice, sjedio umjetnik koji je od starih žlica i vilica izrađivao nakit.

Uostalom, budući da slika govori tisuću riječi, pogledajte galeriju slika (ili na taj način pročitajte nekoliko tisuća riječi):


Osim izložaka, cijeli su tjedan organizirane i razne likovne radionice. Posjetitelji su tako, između ostalog, mogli naučiti izrađivati origami s božićnim molitvama i trodimenzonalne čestitke, savladati vještinu sastavljanja mozaika, crtati autoportrete ili oblikovati glinene brodove. Kao posebno zanimljivu izdvojila bih radionicu Reciklaža misli i osjećaja održanu na sam Badnjak. Pod vodstvom umjetnice Nine Bešlić, na radionici su se reciklirale stare novine na način da su se izrezivale riječi i rečenice te lijepile na geometrijske oblike kako bi nastale nove misaone cjeline. Također su se ispisivale poruke na bijele balone i zatim puštale u nebo. Vrlo zanimljivo iskustvo, a za nekoga i sublimirajuće. Navedene radionice odličan su način na kojoj profesionalni i školovani likovni umjetnici podučavaju zainteresirane amatere, instruirajući ih činjenici da za kreativne rukotvorine nije nužno potreban bogomdan talent, već samo malo volje, truda i inspiracije. Nije na odmet niti to što je sve navedeno ujedno bilo i besplatno pa su se izrađeni predmeti mogli nekome darovati kao originalan božićni poklon za koji nije potrebno posegnuti ´duboko u džep´. Nekonvencionalno, drugačije i vrijedno posjeta!

U sklopu sajma, održani su i razni performansi na različitim lokacijama u gradu poput street arta/crtanja grafita ili puštanja mnoštva lampiona u nebo kao poruke ljudima da cijene život i uvijek slijede svoje snove. A svi organizatori, izlagači i umjetnici na sajmu i dalje bi trebali slijediti svoje snove te nas ovakvom manifestacijom počastiti i za sljedeći Božić. Za sve one koji umjesto standardnog odlaska u shopping mallove i konformiranja predbožićnom potrošačkom ´ludiluˇ požele doživjeti nešto drugačije, artOmat će i 2012. zasigurno ponuditi prikladnu alternativu.

- 05:46 -

Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (7)
Studeni 2011 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ovaj blog otvoren je za potrebe kolegija Konvergencija medija na FPZG-u :)

Student: Nina Matić

A pišu i kolegice...
Ana Mikulić
Tihana Marović

Muzikaaaaa



"Literature is the art of writing something that will be read twice; journalism what will be grasped at once"
Cyril Connolly

"Novinarstvo je umijeće uvjeravanja čovječanstva da se povijest ne ponavlja"
Ivan Matić