ponedjeljak, 19.12.2011.

Studijski posjet Antiterorističkoj jedinici Lučko

U sklopu terenske nastave iz Sociologije nacionalne i međunarodne sigurnosti, profesor Mirko Bilandžić, nositelj navedenog kolegija na Filozofskom fakultetu, prošli je utorak odveo svoje studente u bazu Antiterorističke jedinice Lučko gdje smo poslušali predavanje, prisustvovali dvjema simuliranim akcijama te razgledali arsenal oružja i opreme.

Photobucket

Svijet danas nije sigurno mjesto. Dok nam sigurnost ugrožavaju razni Brevicki i Armaniji, globalne terorističke organizacije, usamljeni psihopati, bombaši i pljačkaši, postoji netko čiji je zadatak intervenirati upravo onda kada opasnost od takvih zaprijeti. U Hrvatskoj je za tu zadaću zadužena Specijalna policija pri Ministarstvu unutarnjih poslova, čiji je dio i Antiteroristička jedinica Lučko. U prvom dijelu studijskog posjeta, zapovjednik Zdravko Janić i još nekoliko policajaca studentima su detaljno opisali njen ustroj i djelovanje.

Što smo sve saznali


ATJ Lučko dio je Specijalne policije RH osnovane pri MUP-u 07.09.1990.g. - prve oružane postrojbe neovisne Hrvatske koja je sudjelovala u Domovinskom ratu i Oluji. Osim ATJ Lučko, Specijalna policija danas se sastoji i od specijalnih jedinica u Splitu, Rijeci i Osijeku, zrakoplovne jedinice i ronilačkog centra. Navedene sastavnice mogu djelovati autonomno ili zajednički, ovisno o zahtjevnosti pojedine situacije. U djelokrug njihovih zadataka spadaju borba protiv terorizma, talačke krize, otmice prijevoznih sredstava, uhićenje kriminalaca, ali i zaštita visokih dužnosnika, zadaće potrage i spašavanja, razminiravanje, ronilačke intervencije i sl.

Dosadašnje akcije ATJ Lučko su brojne – uhićenje generala Ivana Koradea, potraga za posadom srušenog zrakoplova Cesna na Velebitu 2009., osiguranje Georga Busha za vrijeme njegova posjeta Zagrebu itd. No većinu intervencija, njih 200-injak godišnje, specijalni policajci obave daleko od očiju javnosti jer se, kako kažu, ne vole medijski eksponirati. Ne zanimaju ih „tople ljudske priče“ i „naslikavanje za novine“. U maniri pravih profesionalaca, oni odrade svoj posao i idu dalje.

Zanimljivo je i to da u kriznim situacijama, prije primjene nužne sile, svoj posao obavljaju pregovarački timovi. Primjer jedne takve intervencije je i prijetnja auto-bombom ispred Njemačkog veleposlanstva u Zagrebu. „Poludjeli muškarac nakrcao je automobil benzinom i prijetio da će raznijeti veleposlanstvo ukoliko mu ne dovedemo Angelu Merkel, prisjećao se jedan policajac. Ova situacija uspješno je riješena, no ujedno pokazuje kako su za pregovore sa sretnim završetkom potrebna znanja iz komunikologije, psihijatrije i drugih, za ovakve slučajeve primjenjivih disciplina.

Prema riječima Zdravka Janića, specijalni policajci moraju biti sposobni „pravovremeno reagirati na svaki nepredviđeni scenarij“ jer „iza nas nema tko doći“. No nijedna im akcija ne prođe sasvim ´glatko´ budući da uvijek nešto iskrsne te uvijek moraju biti spremni i na faktor iznenađenja. „Stoga iza svake intervencije slijede brojne analize i izmjena iskustava kako bismo u budućim akcijama bili što bolji“, dodao je. A kako bi bili sposobni reagirati na što bolji način, policajci u ATJ Lučko moraju proći rigoroznu obuku.

U sklopu brojnih seminara, tečajeva i zahtjevnih treninga, pripadnici ove specijalne postrojbe uče borilačke vještine, snajperizam, ronilaštvo, helikopterske i padobranske vještine, pregovaračke taktike i još mnogo toga za što je potrebna iznimna psihofizička sprema. Stoga su kriteriji za primanje u njihove redove vrlo strogi, no osim traženih sposobnosti, kandidati moraju biti spremni i na suradnju i timski rad. Zbog toga su, prema Janiću, prijateljski odnosi vrlo važni za funkcioniranje cijelog tima. „Rezultati se mogu popraviti, karakter baš i ne“, izjavio je na kraju predavanja.

Što smo vidjeli

Da bi tako pomno selektirani specijalci u svakom trenutku bili spremni za krizne situacije, uključujući i one najvećeg stupnja rizika, potrebne su neprekidne vježbe. Dvije takve imali smo i mi prilike vidjeti te smo, nakon predavanja, prisustvovali vježbi rješavanja talačke krize te simulaciji akcije uhićenja. Pogledajte potonju:


Za kraj posjeta, razgledali smo sofisticiranu opremu i oružje kojima se policajci služe u svojim intervencijama:


Pripadnici ATJ Lučko potrudili su se studentima sociologije prikazati svoj rad, kako u teorijskom dijelu sve nam detaljno objašnjavajući, tako i u praktičnoj demonstraciji svojih akcija. Bili su pristupačni i simpatični te spremni dati odgovor na sve što nas je zanimalo. Dok mi o eventualnim opasnostima niti ne razmišljamo, oni su uvijek u stanju pripravnosti brinući se za našu sigurnost. Uz profesionalce u ATJ Lučko svakako možemo mirnije spavati.

* Profesor Mirko Bilandžić stručnjak je u području terorizma, nacionalne sigurnosti i međunarodnih odnosa. Ukoliko vas ta tematika zanima, ovdje možete saznati više o knjigama koje je napisao


- 05:38 -

Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2011 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (7)
Studeni 2011 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ovaj blog otvoren je za potrebe kolegija Konvergencija medija na FPZG-u :)

Student: Nina Matić

A pišu i kolegice...
Ana Mikulić
Tihana Marović

Muzikaaaaa



"Literature is the art of writing something that will be read twice; journalism what will be grasped at once"
Cyril Connolly

"Novinarstvo je umijeće uvjeravanja čovječanstva da se povijest ne ponavlja"
Ivan Matić