petak, 04.11.2011.

Goran Bare i Majke ´teškim´ zvukom promovirali ´Teške boje´

Kilometarski red pred zagrebačkom Tvornicom kulture u subotu navečer nagovijestio je da se događa nešto čemu neće nedostajati dobre atmosfere, što se uskoro pokazalo istinitim.

Photobucket Photobucket

Novi album - iznenađenje nakon skepse

U nešto izmijenjenom sastavu od prijašnjeg, vinkovačka rock grupa Majke održala je koncert kojim su promovirali novi album naziva Teške boje, na koji su fanovi čekali punih 13 godina otkada je izdan posljednji album Put do srca sunca. U međuvremenu je Goran Bare s Plaćenicima snimio tri solo albuma, a Majke su nakon raspada ponovno okupljene 2007. Otada je bend održao niz koncerata, no činilo se kako je to najviše što mogu dati. Dugo se govorilo o novom albumu, no ta je informacija zbog turbulentnog, problemima ispunjenog života kontroverznog frontmena dočekana sa skepsom. Ipak, Majke su svima dokazale suprotno te je nedavno izdan album koji je i kritici i publici dao materijala za razmišljanje. Deset novih pjesama, deset Baretovih priča. Stih iz pjesme Depresija, koju Bare opisuje kao „bolesnu kuju koja spava mu u duši“, možda najbolje odražava njegovu dugogodišnju borbu s vlastitim demonima, koju ipak uspijeva sublimirati kroz ono što radi najbolje – stvara glazbu. Iskreni, nepatvoreni stihovi u kombinaciji sa žestokim blues-rock glazbenim izričajem svakako su se pokazali kao uspješna formula za održavanje čvrste baze davno ´navučenih´ fanova, kojoj i sama pripadam. U subotu navečer publika je bila spremna taj novi materijal čuti uživo.


Photobucket


Koncertno ´ludilo´

Kada su zvukovi Teških boja odjeknuli prepunom Tvornicom, bio je to znak da počinje zaista vrhunski tulum. U sljedeća dva sata uslijedio je red starih hitova poput Odvedi me, A ti još plačeš, Ja sam budućnost i drugih, u kombinaciji s pjesamama s novog albuma kao što su Divlji cvijet, Život je osjećaj i Pozovi me u noć. Žanrovski se moglo čuti svašta – od ´teškogˇzvuka inspiriranog američkim garažnim rockom 60-ih po uzoru na MC5 i The Stooges, psihodeličnih gitarskih rifova pa sve do bluesom nadahnutih laganica. Zanimljivo je napomenuti da je Bare dio koncerta imao glavu prekrivenu crnom maramom, sjedeći na barskom stolcu za vrijeme melankoličnih pjesama te energično trčeći po pozornici uz najveće hitove. Budući da je često palio cigaretu, povremeno posrtao po pozornici, izvodio čudne tjelesne pokrete te u jednom trenutku skoro pao sa stolca, koncertu nije nedostajalo niti vizualnog spektakla.

Nakon završetka ˇregularnogˇ dijela koncerta, publici nije dugo trebalo da euforičnim usklicima „hej!" (aludirajući na ritam u pjesmi Budi ponosan) te jakim pljeskanjem dozove bend natrag na pozornicu. Uslijedio je bis te novi niz jednoglasnog pjevanja. „Hoćemo još!“ - i uslijedio je drugi bis. „Hoćemo još! Hej!“ – i Majke su se treći put spontano vratile pred entuzijastičnu publiku. Nakon dva sata svirke, lagana izvedba Baretovog bluesa označila je konačni kraj koncerta.

Photobucket

Iako su u Tvornici vladali uvjeti kroničnog manjka kisika, tropske temperature te radijusa kretanja ograničenog skoro na vrtnju oko vlastite osi, Majke su svojom izvedbom poništile sve organizacijske zamjerke. Nisu smetali čak niti leteći slapovi pive koji su ´kišili´ iz razabacanih ruku ´nabrijane´ publike. Ono što je vrijedilo, žestoka svirka, rokerska atmosfera i kvalitetan glazbeni doživljaj, najbolji su pokazatelji kako Majke posjetitelje koncerta nisu ostavile ravnodušnima. Upravo suprotno, jednoglasno pjevanje refrena te glasni zvižduci i pljesak nakon svake pjesme, dovoljan su komentar o doživljaju publike.

Photobucket

Subotnji koncert dokazao je kako su Goran Bare i Majke i dalje u samom vrhu hrvatske rock scene, a s obzirom na (gotovo nepostojeću) konkurenciju, eventualno ´detroniziranje´ neće tako uskoro uslijediti. Skepsi ovdje nema mjesta, stoga Bare, rock on!

* Zanima li vas koncertna ponuda u Tvornici kulture, ovdje ju možete saznati

- 01:31 -

Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  studeni, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Siječanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (7)
Studeni 2011 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ovaj blog otvoren je za potrebe kolegija Konvergencija medija na FPZG-u :)

Student: Nina Matić

A pišu i kolegice...
Ana Mikulić
Tihana Marović

Muzikaaaaa



"Literature is the art of writing something that will be read twice; journalism what will be grasped at once"
Cyril Connolly

"Novinarstvo je umijeće uvjeravanja čovječanstva da se povijest ne ponavlja"
Ivan Matić