Ljubav, bijes i prijezir u Zagrebu https://blog.dnevnik.hr/nikaostoic

nedjelja, 21.03.2021.

Zašto je riječ ''influencer'' u Hrvatskoj sramotna?

Zato. Jer jest.
Jednom kad sam gostovala u nekoj HRT emisiji, pitali su me kako da me potpišu. ''INFLUENCERICA!'' - rekao je netko iz uredništva, sav ponosan kako se toga sjetio. ''Jao, ne, samo to ne!'' - govorim ja razmišljajući kako je bolje biti potpisan kao ''Ulična kurva'' nego ''influencerica''. Mislim da su me potpisali kao ''Spisateljica'', ne sjećam se više, ali najbitnije je bilo da ne napišu ''influencerica''. Baš me prošla jeza kad sam čula za ideju da me tako potpišu.

ZAŠTO? Influencer je jedan Jeffree Star koji je od nule svojom osobnošću i idejama napravio multimilijunsko carstvo, a ne neka pardon my French - pička - iz sela pored Zaboka koja zna upaliti beauty filter na mobitelu, Ništa protiv Zaboka, ali itekako imam nešto protiv toga da je svatko tko u ovoj zemlji ima mobitel i kupljene followere na nekakvom Instagramu - influencer. To je kod nas tako, ovaj dio svijeta je oskrvnuo termin koji označava mladu osobu koja je svojom prisutnošću na internetu postigla to da vrši UTJECAJ na druge. Influence = utjecaj. U ovom kontextu pozitivni.

Moj profesionalni rad koji datira iz cca 2007., spontano je doveo do toga da se i mene tako naziva. No, nakon nekoliko mjeseci ''influensanja'' sam prestala to raditi jer je to, ljudi moji, ovdje kod nas, prodaja imena, lika i djela za gadljivo jeftine pare. Iliti, hrvatskom influenceru iliti osobi koja zna upaliti beauty filter na mobitelom, a mozgom još uvijek sjedi u drugom razredu svoje bivše ili sadašnje srednje škole, neka kozmetička tvrtka pošalje sve proizvode koje nitko ne kupuje - s razlogom - jer kurca ne valjaju, uplati neke suludo male pare i ''veliki influencer'' u zamjenu za to smeće i 100 kuna ima zadatak snimiti video u kojem se malja po licu s tim smećem koje eventualno možeš dati djevojčici da se igra, i kune se životom da su to najgenijalniji proizvodi ikad.

Osramotila sam se tako tri ili četiri puta i odustala. Dosta se sramotim i sama u životu bez da na ''televiziji'' iliti netu izmišljam i lažem da je puder za lice od 20 kuna najkvalitetniji ikada. Jebiga, nije. Puder košta 200 i naviše kuna i bok. I postoji razlog za to. U životu si sve možemo kupiti osim lica, lice imamo samo jedno i s mojim moralnim uvjerenjima se debelo kosi to da ja tvrdim da je neko otrovno smeće najsuper ikad, samo zato jer mi je ta neka kretenska firma dala dala poklon bon za svoje smeće od 250 kn.

Isto tako, u ponekom slučaju, kod nas je influencer nekada sinonim za kurvu. Svašta sam, ali kurva nisam te sam u jednoj medijskoj kući drsko dala otkaz jer su me, unatoč mojoj molbi da se to ne radi, reklamirali u istoj rečenici s jednom polupoznatom prostitutkom.

Iz medijskog života sam se u profesionalnom smislu povukla nakon 14 godina neprekinutog rada. Zašto? Jer cijena te fejk slave, slave koja to nije - je previše skupa, a previše malo plaćena. Dobila sam od toga luđake za vrat, prave luđake i tu i tamo nedostatak privatnosti. Nedostatak privatnosti u smislu da sjednem u kafić i vidi me neka teenagerica, entuzijastično mi priđe s pitanjem jesam li ja ja te me bez kriterija krene daviti razgovorom - razgovorom koji ja ne želim voditi, a ne mogu tjerati u kurac ljude koji mi ništa nisu učinili.

Biti polupoznat (ili kako da to nazovem) je nešto najgore što ti se u Hrvatskoj može dogoditi i taj status može zabavljati jedino neku jako mladu osobu kojoj je sve to fora ili nekog teškog egzibicionista s narcisoidnim poremećajem ličnosti. Nikome u ovoj zemlji za to nije motiv novac jer taj novac je toliko mizeran da je to smiješno.

35 mi je godina, volim pisati, obožavam, ali već neke dvije godine pišem za sebe, npr. ovdje, pišem za književne natječaje i pišem što mi se piše i kad mi se piše. Pisati za medijsku kuću koja mi ugovorom nameće kakav ću personality imati, kakvo sranje ću reklamirati i na kakvoj glupoj emisiji ću se kao majmun kreveljiti, to više ne dolazi u obzir.

Smatram da sam veći jebeni influencer (ako baš želimo koristiti taj naziv) ako govorim istinu, svoju istinu i svoje stvarno mišljenje nego da se kunem životom da je neko sranje super - i to sranje odmah nakon snimanja šiknem u kantu ''toksični otpad'' jer tamo spada.

Da se bar u ovoj zemlji netko na tim lažima obogatio, ali NIJE. Nitko. Nula.

Htjela sam kroz ovaj text pojasniti zašto je ovdje nekoga nazvati ''influencerom'' uvreda, a ne titula. Jesam li objasnila? Valjda jesam. Zato jer ''utjecaj'' iliti ''influence'' ovdje znači: glupost, laži i aplikacija za povećavanje očiju.

Bljak, brate :)

Oznake: influencer

21.03.2021. u 16:03 • 3 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

< travanj, 2021  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Travanj 2021 (2)
Ožujak 2021 (17)

Opis bloga iliti osobe

blog
Ženska kojoj je prestalo biti stalo.
Biti stalo što će drugi misliti.
Misliti o njenim mislima.

Tko to gleda?