Linkovi
IN MEMORIAM DENIS GARAGIC 16.08.1979.-25.07.2005.

blogger.ba 1
blogger.ba 2
Doktori, sestre...
Hipokratova zakletva
Tuzlarije
PRAVDA ZA DENISA-Sarajevo-x
Facebook
YouTube

Kako je Blogger.ba najavio gasenje 01.03.2015.godine, odlucih da svoje dugogodisnje pisanje o svom sinu Denisu nastavim ovde. Prethodno cu hronoloski poredati ranije postove sa prvog bloga na kojem sam pocela pisati 2008.godine.


Moj Sin Denis Garagic - PRAVDA ZA DENISA

utorak, 12.05.2015.

DENIS - Ustavni sud BiH nakon 3,5 godine nenadlezan…

(post pisan 19.01.2013.)

Konacno se, nakon 3,5 godine, Ustavni sud BiH "smilovao" odgovoriti na moju apelaciju!
Da, TOLIKO im je trebalo da kazu kako NISU NADLEZNI!!!?
BRAVO, BRAVO, BRAVO!!! Sve u poznatom stilu "azurnog", "profesionalnog" i "nezavisnog" BH pravosudja ("Zar i ti sine Brute"?)…

33wp02833wp02833wp02833wp02833wp02833wp028

Nedavno, pocetkom januara, slucajno ukucah (na “ODLUKE”) broj moje apelacije, puna sumnje sto mi jos uvek NIJE dostavljena odluka Veca 5 sudija Ustavnog suda BiH od 10.10.2012.godine, a proslo je gotovo 3 meseca, te imadoh sta videti: ODLUKA je, vec bila postavljena na web stranici Ustavnog suda, JAVNOST je obavestena pre nego je dostavljena apelantu - meni! Nisam mogla doci k sebi!
Dakle, Ustavni sud BiH NIJE POSTUPIO PO SVOM PRAVILNIKU, pravilniku USTAVNOG SUDA... bez pardona je prekrsio SVOJE pravilo (sto me, uostalom, i ne cudi… ipak i oni pripadaju BH pravosudju koje je zna se kakvo) - citiram:

"Sve odluke usvojene na sjednici bit će objavljene na web-stranici Ustavnog suda BiH u roku od mjesec dana, nakon što se dostave apelantima."

I onda jos jedno iznenadjenje: ODLUKA je donesena na 137.sednici Veca pet sudija (pod rednim brojem 95.) od 20.12.2012.godine, a NE na 133.sednici (pod rednim brojem 157.) od 10.10.2012.godine kako je sam Ustavni sud objavio. KAKO? ZASTO? STA TO RADE? PO CIJIM INSTRUKCIJAMA (s obzirom da SVI "trube" o takozvanoj nezavisnosti pravosudnih institucija)?

DOKAZI KRSENJA PRAVILA USTAVNOG SUDA BiH:"Upuceni u rad Suda kazu da je ironicno da ovaj sud donoseci odluku u predmetima krsenja ljudskih prava i sam krsi ljudsko pravo na sudjenje u razumnom roku."
CIN: Ogroman priliv predmeta usporava rad najvišeg Suda u državi

Truli temelji bilo cega ili bilo kojeg objekta - upotrebom nekvalitetnog materijala, ili nestrucnom ugradnjom cak i kvalitetnog materijala, rezultiraju URUSAVANJEM kompletnog objekta…

Na slicnim temeljima je izgradjeno i BH pravosudje (izmedju svega ostalog u drzavi), potvrdjuje se to svakodnevno i na svim nivoima, dakle od "temelja do krova".
Nisam jednom rekla kako "iver ne pada daleko od klade", te "ruka ruku mije" – kratko i jasno objasnjenje uzroka trulezi: izgradnja na temeljima podobnih (sposobnih ni na vidiku!) u startu je osudjena na propast, a u BiH to ne vazi SAMO za pravosudne institucije, nazalost.

Sta ono rece Miodrag Simovic:

"On naglašava da ne postoji predmet koji je stariji od tri godine…" (Simović: Nema politike u sudnici – Vijesti.ba, 22.10.2010.)

Sta ono neki dan rece Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan:

"S obzirom da su to društveno najznačajniji predmeti, Ustavni sud je u pogledu njih prilično ažuran i, uglavnom, se riješe godinu dana od prijema. Međutim, kada je riječ o apelacijama građani u nekim slučajevima čekaju i do tri godine na odluku Ustavnog suda, pojasnio je Mijan." (Građani čekaju godinama - Ustavni sud "zatrpan": Više od 8000 neriješenih predmeta - Vijesti.ba,10.01.2013.)

Ma, "ko to kaze, ko to laze..."?Potvrda prijema apelacije 27.08.2009.godine pre 3,5 godineDakle, svaki "papir" od institucija ove drzave sam cekala godinama:

- 1 godinu odgovor UKC-a i tek onda prijavila ZLOCIN
- 2 godine odgovor VSTV-a (krajnji rok prema njihovoj poznatoj brosurici)
- 1 godinu odgovor na prvu apelaciju Ustavnom sudu BiH
- 3,5 godine odgovor na drugu apelaciju Ustavnom sudu BiH

Nisam iznenadjena, ocekivala sam upravo TO – odbacivanje apelacije zbog nenadleznosti, ali nisam ocekivala da ce najvisa pravosudna institucija Bosne i Hercegovine SVESNO ODUGOVLACITI sa odgovorom i drzati predmet u ladici 3,5 godine! Jos jedan dokaz da sam u pravu kad kazem: "iver ne pada daleko od klade".

Dostava odluke na apelaciju 07.01.2013.godine nakon 3,5 godine (primljena 09.01.2013.)

Zasto je Ustavni sud BiH trazio izjasnjenje od VSTV-a i Kantonalnog tuzilastva TK (kopije njihovih odgovora mi dostavljeni uz dopis od 11.03.2010.godine) AKO "NIJE NADLEZAN" za rad po apelaciji podnesenoj protiv Obavestenja Ureda disciplinskog tuzioca VSTV-a Predmet UDT-a br. 5453/07 od 05.08.2009.godine?
Zasto i od Kantonalnog tuzilastva TK kad su vec i prvu apelaciju AP 2546/07 odbili zbog "NENADLEZNOSTI", a na osnovu obavestenja Kantonalnog tuzilaštva TK od 12.06.2007. i 04.04.2007.godine?
Radi ODUGOVLACENJA? Naravno, narod je davno rekao: "ruka ruku mije".

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je sledeca etapa krivicne prijave, zbog koje sam morala cekati sve ove godine.
7,5 godina je proslo od zlocina koji ucinise lekari Interne klinike UKC-a Tuzla, uz svesrdnu PODRSKU sudskog vestaka Cihlarz Zdenka (njihovog coveka) sa tuziocima Kantonalnog tuzilastva TK (Ivo Iveljic i Slaven Koval), i VSTV--em (Branko Peric, Andjelko Marijanovic, Milorad Novkovic…), - SVE cvrsto uvezano, uhodano i funkcionise godinama… bez da se iko upita kako to i zasto se ne ispituju (po SLUZBENOJ DUZNOSTI) uzroci sve cescih smrtnih ishoda (i to mladih ljudi) u UKC-u?

No, konacno sam iscrpila sve pravne mogucnosti u BiH i - zbogom domacem pravosudju (po osnovu KRIVICNE prijave).

"Čak i ako Ustavni sud ponekad pređe okvir nadležnosti ne postoji realna šteta, kaže Mijan. Prema njegovim riječima, u pravosuđu uvijek postoji neki viši autoritet koji će preispitati odluku. U slučaju sporne odluke Ustavnog suda BiH, taj autoritet je Sud za ljudska prava u Strazburu." (Granice nadležnosti Ustavnog suda BiH - Zvonko Mijan – CIN, 30.01.2009.)

I na kraju cu citirati Mesu Selimovica, naseg velikog i slavnog pisca i posebno velikog COVEKA:

“Zivot je izbor a ne sudbina, jer obican covek zivi kako mora, a pravi kako hoce. Zivot na koji se bez otpora pristaje, to je bedno tavorenje, a izabrani Zivot je sloboda. Covek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem.”

-------------------------------

DODATAK 08.03.2013.

Ne dade mi "djavo mira", pa OPET prelistah nove sednice Ustavnog suda BiH i OPET ostadoh u cudu!
Cuj, na 139. Sednici Veca 5 sudija, Ustavni sud BiH PROMENIO SVOJA pravila!?
Da li nakon mog PRIGOVORA koji sam ih poslala u kojem sam, izmedju ostalog trazila OBJASNJENJE ZASTO Ustavni sud BiH NIJE POSTUPIO PO SVOM PRAVILNIKU, vec je bez pardona prekrsio SVOJE pravilo (133. i 137. sednica na kojima je moja apelacija bila na dnevnom redu, kao i naredna 138. od 16.01.2013.godine), a koje glasi:
"Sve odluke usvojene na sjednici bit će objavljene na web-stranici Ustavnog suda BiH u roku od mjesec dana, nakon što se dostave apelantima."

DOKAZ:I GLE CUDA: na139.sednici od 14.02.2013.godine "izgubi" se ono "NAKON ŠTO SE DOSTAVE"!!?

"Sve odluke usvojene na sjednici bit će objavljene na web-stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i u roku od mjesec dana dostavljene apelantima."

DOKAZ:Da nije zalostan, bio bi smesan ovaj njihov pokusaj muljaze - skrivanje pogreske koju su ucinili!
Zalosna je i cinjenica da mi jos nisu odgovorili na moj prigovor, a ZNAM i da NECE… ko smo mi, gradjani BiH, NJIMA njima? Kako nizim instancama, tako sve do vrha…
Uostalom, nije slucajno receno : "RIBA OD GLAVE SMRDI!"

Komentari na blogger.ba (post pisan 19.01.2013.):

"UČINILI SU SVE DA VAS POKOLEBAJU I OBESHRABRE,ONEMOGUĆE. UZ SAV BOL IZDRŽALI STE I ISTRAJALI.
STRAZBUR, KONAČNO!"

Objavio/la Gost_775 25. Februara 2013. u 14:22

Da, slazem se Gost_775, ucinili su SVE protivno pravu na zivot, protivno pravu na pravicno sudjenje, ucinili su sve da zastite svoje kolege tuzioce i kompanjone iz JAVNE zdravstvene ustanove - UKC-a Tuzla... ALI : MENE niti ce pokolebati, niti obeshrabriti, niti onemoguciti!
Strazbur je poslednja instanca u ovoj skandaloznoj KRIVICNOJ odgovornosti koju BH pravosudje (KOMPLETNO) zataskava vec 8-u godinu. Sramotno je od Ustavnog suda BiH da apelaciju (SMISLJENO) drze 3,5 godine kako bi (konacno) "zakljucili" da nisu nadlezni!
Ali, ima pravde i mimo njih... zivot je jedan i valja ga DOSTOJANSTVENO odziveti i POSTENO i PRAVEDNO zavrsiti...

Pogledajte ovaj (inace meni poznat) slucaj Tuzlanke Jasminke Halilovic o kojem je pisao portal dosije.ba 23.02.2013.godine (usput jos neke "bisere"):

"Neprofesionalno i protivzakonito ponašanje prisutno i u Kantonalnom tužilaštvu Tuzla"

Ili ovu stranicu 87:

Ili ovu 86:

Za povracanje...

Objavio/la nevenkagaragic 26. Februara 2013. u 0:12

"Znam da ste sjajni i izuzetni, Nevenka Garagić, a ovom prilikom se zahvaljujem što ste postavili moj tekst na Pravosudju.ba,i što ste dali publicitet tom tekstu!
Veliko hvala!
Jasminka Halilović"

Objavio/la Gost_5281 26. Februara 2013. u 18:42

Nema na cemu Jasminka, pratim (NE)rad "profesionalnog" i "nezavisnog" pravosudja u BiH... ne samo u Federaciji, sve je isto (pod pokroviteljstvom VISOKOG STV i Milorada Novkovica - kako bi drugacije?). Volim arhivirati clanke bas na NJIHOVOM forumu (pravosudnom, osim ostalih).
Evo i nastavka, odnosno (ocekivanog) odgovora Gorana Salihovica kao i Vaseg njemu (objavio dosije.ba 06.03.2013.):

"Goran Salihović ignoriše protivzakonit rad Kantonalanog tužilaštva u Tuzli"

Objavio/la nevenkagaragic 8. Marta 2013. u 18:54

Cudno, juce 09.05.2013.godine nadjoh ovde 2 nova komentara koje je ostavio Gost_2461 i jos 1 na drugoj temi.

Pogledah, snimih (pa cu kasnije eventualno odgovoriti), no kada se vratih iz grada komentara vise nije bilo (ni jednog d 3 koje je ostavio Gost_2461).
Inace ja nikada nisam obrisala ni jedan komentar, cak ni reklamni.

O cemu se radi? Zasto su brisani?
Ovo je e-mail

Ovo su komentari na temi:19.01.2013. DENIS - Ustavni sud BiH nakon 3,5 godine nenadlezan…

I na temi: 25.11.2012. DENIS – 88 MESECI…Tamo si Ti…

Objavio/la nevenkagaragic 10. Maja 2013. u 16:57

Bravo za Evropski sud za ljudska prava u Strazburu!
BH pravosudje, prvenstveno VSTV BiH i Ustavni sud BiH je jos jednom potvrdilo moju (i ne samo moju) tvrdnju - da jeste DNO DNA!

FTV19.11.2013 12:26

"Vladi Adamoviću povrijeđeno pravo na pravičan postupak

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu otpremio je danas stranama u postupku presudu kojom konstatira da je bivšem sudiji Suda BiH Vladi Adamoviću povrijeđeno pravo na pravičan postupak.

Kako je pojašnjeno Feni iz ureda advokata Nikice Gržića koji je zastupao Adamovića, nadležni organi BiH sada moraju odlučiti o njegovom zahtjevu za poništenje odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH kojom je razriješen dužnosti sudije Suda BiH iako je u krivičnom postupku pravomoćno oslobođen optužbi za seksualno uznemiravanje.

Ustavni sud BiH, također, nije prihvatio Adamovićev zahtjev, odnosno glasanje u Ustavnom sudu je bilo neriješeno 4:4."

STIDE LI SE IMALO?
Kako bi to OVI "uzori svetli"?
Jad i cemer

Objavio/la nevenkagaragic 19. Novembra 2013. u 23:08

Oznake: PRAVDA ZA DENISA


- 18:29 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< svibanj, 2015 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kolovoz 2023 (1)
Srpanj 2023 (1)
Siječanj 2023 (1)
Kolovoz 2022 (1)
Srpanj 2022 (1)
Siječanj 2022 (1)
Kolovoz 2021 (1)
Srpanj 2021 (1)
Siječanj 2021 (1)
Kolovoz 2020 (2)
Srpanj 2020 (1)
Lipanj 2020 (1)
Svibanj 2020 (1)
Travanj 2020 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Siječanj 2020 (1)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (1)
Rujan 2019 (1)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (1)
Lipanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (1)
Travanj 2019 (2)
Ožujak 2019 (1)
Veljača 2019 (2)
Siječanj 2019 (3)
Prosinac 2018 (4)
Studeni 2018 (1)
Listopad 2018 (1)
Rujan 2018 (1)
Kolovoz 2018 (2)
Srpanj 2018 (2)
Lipanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (1)
Travanj 2018 (1)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (1)
Siječanj 2018 (2)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (1)
Listopad 2017 (2)
Rujan 2017 (3)
Kolovoz 2017 (4)
Srpanj 2017 (1)
Lipanj 2017 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ovaj blog posvecujem svom voljenom sinu Denisu koji je zbog pogresne dijagnoze preminuo na Internoj klinici UKC-a Tuzla 25.07.2005. god. u 26-oj godini zivota.
"GRESITI JE LJUDSKI, ALI U GRESKAMA USTRAJATI OBELEZJE JE LUDAKA."