29.10.2007., ponedjeljak

Pamtit ćemo slavne dane...

Otišao je najveći. Legendarni vođa navale, spojka i najveći kapetan u cijeloj povijesti Kluba. Otišao je Hajdukov Billy McNeill ili ako baš hoćete, Bobby Charlton splitskog kluba. Simbol, sinonim i lider.
Možda ne najbolji, ali sigurno najveći. Jer, dok je McNeill u Celticu iz vremena «Lisabonskih lavova» imao uz sebe munjevitog Johnnyja Johnstona, a Charlton u slavnoj Unitedovoj 1968-oj nestašnog Georgea Besta, Frane je kroz zlatne Hajdukove pedesete imao svog najboljeg suigrača u neponovljivom Bernardu Vukasu.
A velikom Bajdi, reprezentativcu države i kontinenta, pred kojim su padale najjače svjetske obrane, na Placu su se tresle gaće od strašnoga Frane. Frane, koji je ovog plavokosog Purgera volio kao sina.
I tako, dok je Vukas, prema svim kroničarima, najbolji igrač koji je nosio bijeli dres, Frane Matošić je bez dvojbe najveći ikad.
Pet titula prvaka države i časna Hajdukova uloga u Drugom svjetskom ratu neraskidivo je vezana i uz ime velikoga Frane.
I unatoč svojoj veličini i ulozi u Hajduku, Frane nikad nije dobio značajniju ulogu u državnoj reprezentaciji. U nju je pozvan tek kad je krenuo na odsluženje vojnog roka 1938. i već je u svom debiju bio strijelac za pobjedu od 1:0 protiv Rumunjske, a igrao je i u onoj poznatoj utakmici kada je Jugoslavija pobjedila Englesku s 2:1, godinu dana kasnije. Nakon rata nastupa u nekoliko prvih utakmica izabrane vrste nove države, ali 1947. njegova se reprezentativna karijera naprasno prekida.
Razlog tome je bila Franina nepokolebljivost, ponos i dišpet. I ona mitska rečenica u kancelariji FSJ na Terazijama kada, ojađen nepravdom Saveza prema «bijelima», dolazi pred tamošnje funkcionere i govori kako je «došao kupit dva deka poštenja».
Frane je predstavljao oličenje svega onoga što je onaj iskonski Hajduk u samoj svojoj osnovi bio: prkos moćnom i zaštita slabom. Frane jest bio Hajduk.
Njegovom smrću polako umire i onaj veliki klub, nekad najfiniji derivat rodne mu Dalmacije, poznat po srčanosti, po borbenosti i po hrabrosti koja više ne stanuje na stadionu u poljudskoj močvari i gdje se već odavno ne ide kontra mraku i kontra sili.
Barba Frane, fala Vam šta ste učinili da budemo ponosni na povijest.

- 20:15 - KomentirajIsprintaj - #

23.10.2007., utorak

Ekipa na putu oko svita

Nisam odolija, a da ovde ne predstavim hrabru makarsku ekipu koja se prije nekoliko dana uputila na put oko svita, doduše u nešto dužoj varijanti od one francuskog druga Vernea, ali put oko svita je ipak put oko svita...
Momčad u sastavu: Doktor, Paunović, Beroš, Mlađo i Mike (ovoga zadnjeg jedinog od spomenute ekipe i osobno poznajem) uputila se na prilično neizvjestan, ali svakako uzbudljiv put oko ove naše balote zemaljske.
Trenutno se nalaze negdi na istočnoj fronti u Ukrajini. Kad se ekipiraju kreću u malo duži "blitzkrieg" prema Aziji i Australiji, tamo početkom godine, kako sam razumija, tribali bi se s kengurskog kontinenta itnit priko Tihog oceana u Južnu Ameriku, a onda nazad u dobru staru Evropu. E, svaka čast!
Na blogu http://okosvijeta.blog.hr/ na kojem će nas nadam se redovno obavještavat o svojin aktivnostima, s užitkom ćemo pratit dogodovštine ove ekipe.
E, pa judi sritno vam bilo i drž'te se.

A mi ćemo stat doma i pratit vas putem neta...
- 22:40 - KomentirajIsprintaj - #

18.10.2007., četvrtak

Hoćemo cenzuru!

Obično se to događa u zemljama poput Egipta, Južne Afrike, Sirije, Kuvajta, Kine, Libije, Vijetnama ili Burkine Faso. A budući smo od jučer i mi skupa s nekima od njih postali članovi najmoćnijeg organa UN-a, doduše bez prava veta, odlučili smo držati korak s njima.
I tako, valjda s ciljem očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti, što je glavni prioritet institucije kao što je Vijeće sigurnosti, naši državni organi poduzeli su akciju i djelima se približili gornjem uglednom društvu. Jučerašnje privođenje novinara i blogera Željka «45 lines» Peratovića valjda je samo prvi korak u tom smjeru.
Zanima me šta je slijedeće? Batinanje štrajkaša? Suzavac i pucanje na prosvjednike? Izgladnjivanje naroda? Zaglupljivanje masa?
He, bojim se da su svi štrajkaši s pripadajućim uhljebljenim radničkim sindikalnim vođama već odavno pripitomljeni, a na prosvjede su vjerojatno spremni samo umirovljeni saborski zastupnici u slučaju smanjenja njihovih povlaštenih mirovina.
Gladni narod? Dajte, nemojte me zasmijavat, zar vam nekidan onaj korpulentni šarmantni splitski dugobabljanin, kolekcionar ekskluzivnih satova i ljubitelj talijanske opere poznat pod imenom Vlada nije podjelio ružičaste bonove za preživljavanje tijekom zimske sezone 07/08? I istovremeno ugodno gledanje showa iz ružičaste kuće u kojoj se okupilo petnaest pametnih. Da maloumnici na slobodi gledaju i nauče nešto od njih.
Sve je dakle ružičasto u ovoj državi: sunce sija, ptičice veselo pjevaju, trava miriše, Arsen jebe Hrvoja, a potočić žubori.
Stoga su se agenti, špijuni, žbiri i ostali tajni državni službenici domislili i okrenuli internetu i novim tehnologijama. Tamo, u mreži optičkih kabela i kaosu binarnih brojeva skriveni su posljednji ostaci kriptorebelije s kojima se treba oštro obračunati i zatrti im svaki trag. Zato treba svim sredstvima udariti po blogerima, forumašima, usenetašima i ostalim nižim internetskim bićima koji se usuđuju blatiti ustavno-pravni poredak Jedine nam i Vječne. Preko njihova pepela država će nam ponosita i čista krenuti ka novim slobodarskim vrhuncima.
Ta, nismo zaludu mukom i krvavim radom izborili visoko 41. mjesto na listi slobode medija prema «Reporterima bez granica» ugodno smješteni točno između Čilea i Južne Koreje s jedne, te Rumunjske i Južne Afrike s druge strane.

Šjor Kirin, šjor Karamarko, šjor Perkoviću (i stariji i mlađi), šjor Bajiću, samo naprid, ugasite taj prokleti internet uz tradicionalni blogerski pozdrav: Pozz i čitamo se, svrati do mene i ostavi komentar ;)

Blogove će svi pisati...
ali:
Hoće li sloboda umeti da peva
Kao što su blogeri pevali o njoj
- 23:20 - KomentirajIsprintaj - #

06.10.2007., subota

Fudbal, nogomet i još ponešto

Svim nogometnim nostalgičarima i romantičarima preporučujem (ako još nisu) da pogledaju odličnu sportsku dokumentarnu seriju «Fudbal, nogomet i još ponešto» autora Igora Stoimenova i Zorana Panjkovića u produkciji TV B92, te uz naraciju Dragana Nikolića - Prleta.
Iako bih osobno volio da se u seriji dalo više pažnje osamdesetima i nekim drugim ovdje preskoćenim mitskim momentima iz tog doba (Buljanov Hamburger na Poljudu, Dinamova titula '82., Hajdukovo polufinale Kupa UEFA '84. i zaklani pivac, tragična pogibija Partizanove ikone Mancea, Ćiro u Prištini, sramotno pokradena Rijeka protiv Reala, najtalentiranije ali i najnesretnije generacije Veleža sa snom o nikad dostignutoj tituli prvaka, serije driblinga i gola Miloša Šestića u porazu protiv Francuza na EP '84., drame (neki kažu namještenog) prvenstva 1985. kad je Sarajevo nakon 18 godina ponovno postalo prvak i kad mu je titulu donio najljući rival Željo remijem protiv Hajduka, sapunice prelazaka Deverića u Hajduk, Đurovskog u Partizan i Miralema Zjaje i u Dinamo i u Zvezdu (i ko zna gdje još), slučaja Srećković i tunela u Titogradu, gol Bokšića na Marakani '91., posrtanja reprezentacije u kvalifikacijama za velika natjecanja od 84. do 90. (Sjeća li se još ko slobodnjaka Bugara Plamena Getova '85. Stojiću, ili onoga Elznerovog vraćanja baluna u petercu Ravniću u ruke, protiv Engleza, dvije godine kasnije?)...
Valjda bi za samo za te osamdesete bio potreban neki novi dokumentarac.
A za ovaj vam se isplati potrošit par sati vrimena i bandwidtha.




Prvo svjetsko prvenstvo u Urugvaju

Drugi svjetski rat – Hajduk NOVJ

Osnivanje novih klubova poslije rata

Osnivanje Torcide – Olimpijska reprezentacija

SP Brazil – Olimpijada Tampere – SP Švicarska – Olimpijada Melbourne – SP Švedska

Olimpijada Rim (zlato) – EP Francuska


SP Čile – Šeki snima pazi se :)


EP Italija

Dinamo osvaja Kup velesajamskih gradova – Partizanove bebe u finalu Kupa prvaka

Hajdukova «Zlatna generacija»

Zvezda u finalu Kupa UEFA

Legendarni golovi Karasija i Katalinskog za plasman na SP u Njemačkoj i razočaranje

1976. - Dieter Müller uništava snove za titulom prvaka Evrope u Beogradu

Reprezentacija na oproštaju Pelea (nije prikazan, kažu, fenomenalan gol Jurice Jerkovića na toj utakmici 1971. na Marakani u Riu)

Plakanje za Titom na Poljudu – Debakl na SP u Španjolskoj

Delićev urlik za anale – Još jedno razočaranje reprezentacije na EP u Francuskoj – Real s Nišavu – Željo u polufinalu Kupa UEFA

Šajber, Džarovski i kumpanija – Zlatni Čileanci

13. svibanj 1990. – Veliki Švabo Osim i SP u Italiji

Ivković brani penal Maradoni, ali reprezentacija ipak ispada u četvrtfinalu prvenstva

Milojko Pantić u ekstazi (Nebo se otvorilo!)

Zvezda prvak Evrope

Hrvatska na EP u Engleskoj – Hrvatska bronca u Francuskoj

Kvalifikacije za Euro 2000: Hrvatska – Jugoslavija

Kraj

- 00:41 - KomentirajIsprintaj - #

04.10.2007., četvrtak

Dida posta baba



Kako volin kad Talijani gube.
Posebno kad gubi Milan.
A najvolin kad ih tuče Celtic.
I to u 90-toj.
A Dida pada ka onomad Juanito...
Samo šta je Juanita tada na Marakani stvarno poteglo.
I nek je...





- 19:38 - KomentirajIsprintaj - #