Nekretnine Pula

ponedjeljak, 27.08.2012.

Kreće legalizacija 500 objekata, a inspekcija ne funkcionira

Ministar Vrdoljak objasnio je da će najmanja naknada iznositi 500 kuna, da će ona za kuću deset puta deset metra, koja ima prizemlje i potkrovlje odnosno ukupno 500 prostornih metara biti 3.200 kuna, ali da će se za istu kuću uz more, u pojasu do sto metara koji nije građevinsko područje plaćati i više od 22 tisuće kuna. Kada su u pitanju apartmani, ti su nam slučajevi nelagodni, a naknade će za njih iznositi i iznad pola milijuna kuna, zaprijetio je Vrdoljak. I dok je premijer Zoran Milanović dao podršku Vrdoljakovom planu legalizacije, Čačić je odlučio upozoriti na loše strane tog plana. Za Čačića je poruka koja se šalje legalizacijom bespravno izgrađenih objekata užasno opasna.

Podsjetio je da je Hrvatska prije 44 godine prošla isti postupak, ali da je nakon toga nelegalna gradnja nabujala, pa Vlada sada šalje poruku da se kriminal isplati, da se isplati kršiti zakone i da država ne može savladati probleme stanovi Karlovac. “Mi smo pogledali istini u oči i rekli da uvodimo red, ali sad nastupa problem! Ako uspostavite sustav koji ne funkcionira, jer građevinske inspekcije ne funkcioniraju, nismo napravili ništa. Ovo će samo pravno počistiti sustav“, rekao je Čačić i sugerirao Vrdoljaku da barem jednom godišnje podnosi izvještaj Vladi o reakcijama i intervencijama zbog eventualne bespravne gradnje. No, kako ne bi ispalo da kritizira samo resor svog kolege, Čačić je pojasnio da ništa efikasnija nije ni gospodarska inspekcija u njegovom resoru.

- 15:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 21.08.2012.

POS po jeftinijem modelu grad odbio graditi

Zgrada je projektirana u šibenskoj tvrtci Arhikon, a autorica projekta je dipl. ing. arh. Ljiljana Corović Grubišić. Glavni izvođač radova je tvrtka Čigra Cop Marka Aužine, a za instalaterske radove zadužena je Elektrotehnika Krnić. Uključena je i tvrtka VIP Sistemi Jakova Bienenfelda koji je kao dioničar u projekt ušao s građevinskim zemljištem na Jamnjaku. Model gradnje je jednostavan, pojašnjava Čogelja i dodaje: Investicija nije opterećena bankarskim kreditima, nego su svoj dio novca osigurale tvrtke čiji su vlasnici utemeljili Šibenik Gradnju nekretnine Zagreb Centar.

Dakle, ova naša tvrtka će o vlastitom trošku izgraditi stanove, a zarada će se dijeliti kada se stanovi prodaju. Jednostavno, željeli smo zaposliti lokalnu građevinsku operativu, izgraditi stanove čija kvaliteta i cijena može pronaći kupce, a da se u svemu tome i zaradi. Trećina stanova već je rezervirana od kupaca, a uvjereni smo da ćemo najveći dio stanova prodati i prije negoli zgrada bude završena. Ako se model pokaže dobitnim, na Jamnjaku namjeravamo izgraditi još ukupno tri stambena bloka s ukupno sto stanova.

- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 13.08.2012.

Zagreb i Beograd prednjače u regiji

Podaci Real Estate Datebanka pokazuju da Zagreb i Beograd u regiji prednjače po nekretninskim projektima koji se trenutačno realiziraju i onima koji se tek planiraju. U Zagrebu je u tijeku gradnja 87.500 četvornih metara novih ureda A klase, a u Beogradu čak 107.000 kvadrata.

U Zagrebu se gradi 84.400 novih trgovačkih kvadrata, a u Beogradu se ne gradi nijedan trgovački centar. U Zagrebu se od uredskih nekretnina grade Auto Hrvatska investitora Inner centra s 15.000 kvadrata apartmani Hrvatska, Ban centar investitora Stipić grupe, a površina ureda iznosi 1400 kvadrata, Centar Bundek također Stipić grupe sa 20.000 kvadrata ureda, Sky Office, investicija Zagrebmontaže i Dalekovoda s 37.000 kvadrata ureda, te projekt Svetice investitora Inner centar sa 13.500 kvadrata ureda Svi objekti, osim Svetica, pred samim su završetkom, a Svetice se planiraju završiti prije zime.

- 11:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 09.08.2012.

Na ulazu u grad kružni tok ipak na jednom nivou

Iz Hrvatskih cesta potvrdili su nam da će na jesen započeti izgradnja kružnog toka u Šijani na ulazu u grad. Dugoočekivani projekt od iznimne važnosti za grad startat će nakon turističke sezone, a kako ističu u Hrvatskim cestama, (pred)uvjet je da se riješe imovinsko-pravni odnosi. Rješavanje tih problema je trenutno u završnoj fazi, a upravo krajem prošlog tjedna dobili smo potvrdu da je riješena i posljednja nedoumica na zemljištu koje će obuhvatiti izgradnju novog gradskog kružnog toka. Pa ipak, projekt koji je aktualan i očekivan dugi niz godina doživio je u međuvremenu i preinake.

Sama racionalizacija projekta je u stvari uvažavanje rješenja Grada prilikom rekonstrukcije početnog dijela obilaznice kada se ulaz u Brione pomaknuo prema Ženu stanovi Kacunar. Takvo rješenje integrirale su Hrvatske vode u svoj projekt, koji više ne uključuje uklanjanje objekta, odnosno donosi uštedu sredstava planiranih za otkup. Koliko smo upoznati, uskoro kreće rješavanje imovinskopravnih odnosa za nekretnine koje su u obuhvatu rekonstrukcije dionice Sijana Stancija Peličeti, kaže Prhat. Budući kružni tok bio bi promjera 80 metara i imao bi pet krakova te bi bio dostatan za prihvat 25 tisuća vozila dnevno. Osim dva kraka obilaznice, prema Velom Vrhu i Verudeli, te prema Šijanskoj ulici i Ulici 43. istarske divizije, peti bi se protezao na površini između Arube i Lidla prema novom kružnom čvorištu koje će se izgraditi za, u skoroj budućnosti, trgovački centar bauMaxa i postojeći Bricostore, dok bi se izlaz s Labinske ulice na obilaznicu zatvorio.

- 08:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 07.08.2012.

Kupaca nema ni za lijek

Na bjelovarskom tržištu nekretnina ne pamti se ovakva situacija, naime, nikad se nije nudio toliki izbor, a i cijene nikad nisu bile povoljnije. Cjelokupna situacija produkt je recesijskog doba, koje je unijelo velike promjene u smislu da je tržište samo izreguliralo cijene nekretnine Istra.

Agencije za promet nekretninama već duže su suočene sa sve većom ponudom i sve manjom potražnjom. A u ponudi ima svega, od stanova, kuća, apartmana, vikendica i garaža do kafića, poslovnih prostora pa čak i proizvodnih hala. Unazad par godina udvostručio nam se broj nekretnina u ponudi, kojih je sada oko 400.

- 17:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 01.08.2012.

Do kraja godine u Zagrebu novih 97.000 četvornih metara uredskog prostora

Novih zakupa uredskih prostora u prvom dijelu godine bilo je u cijelom Zagrebu, a u prvom tromjesečju u zakup je uzeto otprilike 11.000 četvornih metara, podaci su hrvatske podružnice tvrtke za poslovanje s nekretninama i upravljanje investicijama Jones Lang LaSalle.

"Očekujemo kako će veliki dio novih uredskih prostora biti uzet u zakup pod pretpostavkom postavljanja realnih cijena zakupa od strane zakupodavaca stanovi. Također očekujemo kako će potražnja poteći od postojećih zakupnika koji će se seliti iz uredskih prostora manje kvalitete ili pak od onih koji su u potrazi za dobrim uvjetima. Nažalost ne možemo očekivati da će potražnja biti potaknuta ulaskom novih tvrtki na hrvatsko tržište ili širenjem postojećih tvrtki", upozoravaju iz Jones Lang LaSalle.

- 08:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.