Dečko koji obečava

četvrtak, 28.06.2007.

Bad Education (2004)

(r: Pedro Almodóvar; originalni naslov: La Mala educación)

puši puši svjetska...

Transvestiti, pederi, zaljubljeni svećenik, overdose, dva dječaka koji si uzajamno drkaju u kinu...

pederi
Evo jedna i za pedere. Baš su slatki...

Dakle, Almodovar opet po starom.
Film sigurno nije najbolji koji je ovaj (možda malo) precjenjeni redatelj snimio, ali opet nije ni toliko loš. Onako, baš je "lagan" za gledanje, gluma je naravno odlična, priča zanimljiva i film ima svojih trenutaka. Ipak, očekivao sam puno više od ovog na sve strane razvikanog filma, ali šta se tu može.

Uglavnom, vrijedi pogledati.

katolički sveštenici i mladi dječak
Zašto katolički svečenici vole mlade dječake? Jer imaju anđeoski glas... Većinom....


Ocjena: 6/10





- 21:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 26.06.2007.

Misterije: Istinite priče

2. epizoda: Poltergeist

Točno se sjećam trenutka kada sam posumljala na poltergeista, odnosno kučnog duha u našoj kući. Bilo je to onog dana kada mi je moj muž prvi puta slomio kost. Mislio je da sam ja presolila čorbanac a nisam, bio je to on - poltergeist, on je bacio šaku soli u već slani čorbanac i tako razljutio mog muža. Muž me je dotad znao par puta ošamariti i vrlo rijetko udariti šakom u lice, ali taj puta je zbog čorbanca, svog omiljenog variva jednostavno poludio, pogodio me je tanjurem u lice, vrući i presoljeni čorbanac mi je izgrizao kožu (vidite: tu i tu) a onda me je oborio s jakim udarcem šakom, dok sam bila na podu udarao me je samo nogama, nije mu se dalo saginjati, a kako sam ja držala ruke ispred lica slomio mi je desnu podlakticu na dva mjesta. Bila sam u bolnici dva dana ali su me onda otpustili jer nije bilo slobodnih kreveta pa sam bila na kučnoj njegi. Kad sam došla kući vidjela sam muža svog u modricama, a i šepao je. Nisam ga ništa pitala a ni on meni ništa nije rekao. Tek mi je poslije večere zabio glavu u viseču i rekao: "Kurvo jebena, sutra odma da si popravila ono stepenište!"

On je ostao spavati na kauču a ja sam otšepala gore na kat, odmah sam pregledavala stepenište, da vidim šta nije u redu s njim, ali nisam ništa vidjela, vjerovatno od slabog osvjetljenja, mislila sam tada, ali sada znam da naravno sa stepeništem ništa nije ni bilo. Sutra ujutro sam odmah čim se muž probudio otišla po novi set alata "Čin-Čong" iz garaže i krenula kvrckati stepenicu po stepenicu s čekićem iz kompleta, čekić se već kod četvrte stepenice raspao pa sam opet morala otšepati do garaže i uzeti onaj koji je muž uzeo s nekog gradilišta. Kad sam se vratila iz garaže odmah sam vidjela da nešto nije u redu. Muž je ležao na dnu stepenica a oko njega se širila nekakva tamna mrlja. Kad sam došepala bliže vidjela sam da je to krv, njegova i da mu drška onog čekića iz kompleta viri iz glave. Sjećam se da sam gledala svojeg muža tako udešenog, s rupom u glavi kako se trza i pokušava ustati i sjećam se da mi se sve to činilo kao film, nije mi se činilo da se to stvarno dešava, a onda me je nešto zgrabilo za ruku u kojoj sam držala onaj veliki majstorski čekić i povuklo me naprijed prema mom mužu. Gledala sam u nevjerici kako nekakva nevidljiva sila, poltergeist, podiže i spušta moju ruku, te tako uzrokuje nove rupe na glavi mojeg muža, ja sam se htjela oduprijeti, molila sam ga da prestane, ali on je bio uporan, udarao je čekićem u mojoj ruci po glavi mojeg muža i dugo nakon što se ovaj prestao trzati.

To je zadnji put da sam ga osjetila, ne znam da li je još tamo u kući, jer dok sam ja bila u zatvoru obitelj mojeg muža je prodala kuću nekim švabama. I uopće me ne zanima da li je još tamo. Meni je dosta zla napravio.



- 22:12 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 23.06.2007.

Deathdream (1974)

(r: Bob Clark; originalni naslov: Death of Night)

Ovo je odlična antiratna drama zapakirana u loš horror;-)

Creten family

Priča?
Jedne večeri obitelj dobiva službenu vijest da je njihov sin poginuo u ratu. Ipak iste večeri on dolazi kući. Ali to nije onaj Andy kojeg oni poznaju i svi vole...

Bob Clark je s režijom napravio stvarno dobar posao, ali je na scenariju još trebao malo poraditi. Film ima odličnu atmosferu, koju još popravlja i odlična pozadinska glazba, koja se sastoji većinom od škripanja po violini. A sada negativno. Glumci su očajni! Jedino je glumac koji glumi Andyja odličan, on je to odradio stvarno majstorski. Svi ostali su naporni za gledanje, ali najveći problem su loše napisani dijalozi i nevjerovatno nelogične reakcije likova. Prava je šteta što Clark nije dao nekome scenarij da ga malo "pogleda" i malo pozornije birao glumce. Ipak to nekako i ne smeta toliko, kako već rekoh film ima odličnu atmosferu i "ono nešto" te vas uvuče u sebe pa ne razmišljate toliko o debilnim glumcima. A i maske su dobre, kao i krvave scene. Ili bolje rečeno: scena? Dvije najdraže scene su mi - urnebesna scena davljenja psića pred klincima iz susjedstva i ona faca malog u naočalama te nenadjebiva i najbolja scena u filmu - kada otac uz prijetnju pištoljem "natjera" Andyja da se okrene. E da, i završnica je odlična. Jedna od najboljih.

policija trenira strogoću
Da, i ovaj koji sjedi poput čimpanze kraj prozora je policajac. Samo se malo igra s venecijanerima dok se uzima iskaz svjedoka.

Uglavnom film ima dosta toga za ponuditi i sigurno neće razočarati ako ga pustite da vas ponese.

Ocjena: 8/10 (dvoumio sam se između 7 i 8, ali kako sam dobre volje...:-)



- 22:11 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.06.2007.

Guinea Pig 2 - Flowers of Flesh and Blood (1985)

(r: Hideshi Hino; Za ginipiggu 2: Chiniku no hana)

koka

Ah, evo i drugog dijela kultnog japanskog serijala.

Drugi dio u biti ima istu radnju kao i prvi, dakle, otimanje nevine djevojke i sadističko mučenje iste, samo što ovdje tip koji komada i ubija djevojku nosi samurajsku kacigu i šminku. Prvi dio je imao taj neki autentični gonzo look, odnosno izgledao je kao pravi snimak mučenja jedne djevojke, ali kako sam napisao i u osvrtu na njega nije baš bio toliko krvav kako sam očekivao.

mala u delovima

Očito su baš to htjeli ispraviti s drugim dijelom. Sjedeći i buljeći u ekran ovih četrdesetak minuta koliko traje ovaj film osjećat ćete se kao da gledate pravu obdukciju. Efekti su toliko uvjerljivi. Jednostavno je nevjerovatno kako sve izgleda pravo! Dobro kao meso ispod kože lako posluži krvaviji odrezak, ali koža je jebeno uvjerljiva. Ovo su definitivno najuvjerljivije snimke komadanja ljudskog tijela ikada. A namjerno sam napisao obdukcija jer mada je djevojka živa tijekom cijelog odstranjivanja udova i vađenja utrobe, ona je drogirana nekom drogom i ništa ne osjeća i većinom ni ne otvara oči. Mislim da je to jedini propust filma. Jebiga ako su već htjeli šokirati trebali su ići do kraja, djevojka je trebala preklinjati, vrištati i sve ostalo što ljudi rade dok mu čekićem i dlijetom pokušavaš odstraniti ruku iz ramena. Ovako će svatko imalo navikao na krvave scene i sakaćenje likova u filmovima ostati poprilično ravnodušan, diveći se jedino nevjerovatnoj kvaliteti efekata, umjetnih nogu i ruku, ni na tren ne pomišljajući da su pravi i da su dio nekog ljudskog bića. Kažem prava šteta.
Ipak moram priznati da su mi se oči zasuzile na onu scenu vađenja očne jabučice kašikicom za šećer. Bolesno!

kul

Zaključak
Dakle, kako ste i sami mogli zaključiti iz opisa ovo nije obiteljski film, niti je posebno zanimljiv, niti ćete se zabaviti gledajući ga - osim ako niste sadistički manijak. Ipak film će vjerovatno ipak zanimati neke, koji kao i ja jednostavno vole ekstreme i pomicanje granica "dobrog ukusa".


Ocjena: 6/10 (kako mi je malo bolji od prvog dijela dat ću mu i malo veću ocjenu naravno, ipak nije mi za 7 zbog svega navedenog a i jer ga sigurno neću pogledati ponovno)


- 19:08 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 18.06.2007.

Moj demon i ja

Htio bi konačno progovoriti svojim glasom
ali ne mogu, ne smijem - zbog demona..
neka bude demon... on mi ne da!
kontrolira mi misli i govori umjesto mene
više ni ne znam gdje ja prestajem ¨
a on počinje

koliko me je još ostalo?
dobro da već nisam poludio od tih sranja koja mi govori:
ako pričam s nekom curom i gledam joj sise
on mi kaže da bi bilo kul izjebati je u guzicu
bez podmazivanja da krvari gristi je pritom
meso joj kidati i takva sranja
ako mi u megamarketu neko zasmeta na putu prema alkoholu
on mi kaže da bi bilo kul da imam nož i da ga
podbodem ispod rebara ili čekić da mu
otvorim lubanju i takva sranja...
ne želim ga slušati ali ponekad i ne zvuči kao da priča gluposti
ponekad mi malo fali da ga poslušam
zato se ne smijem napiti
tko zna šta bi taj kurčić napravio dok sam ja
u nesvjesti?
čisto me strah
a tko bi ispao kriv?
ja!

ma pun mi ga je kurac već!
mislio sam da pitam popa za ekzorcizam
ali nekako me je bed
kaki je brbljav kad popije
sutra bi već cijelo selo znalo
rekli bi da sam lud i ne bi mi
dali ni blizu svojim kćerkama i unukama!
bolje ne povlačit vraga za muda!
..što se ono kaže.
jebiga morao bi ga nekako sam istjerati
ali kako? urastao je u mene kao nokat na palcu mi
s njim bi otišao i komad mene..
komadina!
šta bi onda ostalo?
tko zna
kakav bi bio...
a u kurac jesam pičkica!
tetkica!
samo nešta kontempliram
umjesto da tempiram
da ga pokidam na komadiće...
bah!



- 23:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 15.06.2007.

Phantasm (1979)

(r: Don Coscarelli)

Štrc!

Da barem mogu napisati da je ovo dobar trash!

Dakle, još se jedan kultni horror pokazao kao čisti gubitak vremena! Nevjerovatno je koliko je ovaj film loš! Ali opet nije toliko loš da bi bio dobar!:-) Heh, da čudni su to kriteriji, ali znate što mislim, ovdje glumci jesu loši a glavni glumac ne skida smješak skoro kroz cijeli film, da teško je izgovarati i glumiti takve budalaštine i ostati ozbiljan, ali ako je i redatelj (i scenarist) to dopustio, što nam to govori? Da je ovo zajebancija? Parodija? Da bar! Ali nije. Ipak nije, kako sam već rekao smiješan, samo je glup i ubija sive (zašto se kaže sive kad je mozak živog čovjeka više ružičast?) stanice.

sisice
Intermeso

Šta da vam pokušam prepričati radnju? Ili da navedem koji primjer budalaština iz ovog filma?
Uh, priča! Ajd početak je još i obečavao. Da s tvrdim č! Kao neki tip i neka silikonska kuja se ševe na groblju. "Ovo je bilo savršeno, dušo" mumlja frajer ispod kuje, a ova dok jednom rukom pokriva jednu sisu drugom rukom odnekud vadi poprilično jebeno velik nož (hmm, gdje li ga je sakrila kad je obučena u kratku haljinu?;-) i zabija ga tipu u prsa, ovaj naravno isti tren umire, zatim vidimo krupni plan njezine glave, odnekud zapuše jak vjetar, razbaca joj kosu i sve joj nekako promjeni izgled lica, a onda se na tren pretvori u nekog starkelju i onda rez. Kako i sami iz opisa vidite, ovo je profesionalno i inteligentno snimljena, osmišljena i odglumljena scena, kasnije sve ide samo prema gorem...

Jel ovo kul?
Večinu budžeta filma potošili su na lak za kosu.

A priča? Da, malo okolišam jer u biti i ne zanam točno o čemu se ovdje radi! Je, možda je to zato što sam cijeli film pogledao u pola sata, ali mislim da bi isto bilo i da sam ovo smeće trpio u punoj dužini od nevjerovatnih sat i pol! Uglavnom ovako sam ja to nekako skužijo: tu su neki vanzemaljci koji, e sad nisam siguran - ljude ili svježe ubijene ljude - preko jednog portala u jednoj mrtvačnici prebacuju na svoj matični svijet da im služe kao robovi, pri tome ih pretvaraju u patuljke zbog nekih klimatskih razlika između Zemlje i njihova planeta. E sad, šta će njima robovi? Pošto u nekoliko scena vidimo da njihov planet izgleda kao biblijski pakao ili prepun aktivnih vulkana. Ah, sitničarim, znam.. A ona sisara s početka je neki njihov ubačeni agent koji mami mlade ljudske mužjake, a tu je i jedan grobar koji je ili besmrtan ili živi barem 200 godina, da li je i on vanzemaljac ili ubačeni agent? Ne znam i boli me kurac!
Ma znam da vam se ovako čitajući ovaj moj sažetak film vjerovatno učini i kao dobar loš film, odnosno gledljiv trash, ipak vjerujte, ja vas samo pokušavam zabaviti. Gledajući sam film vjerovatno ćete se i sami češkati po jajima i pitati - koji je kurac tim horror fanovima da ovakva sranja hvale na sve strane?

Zaključak
Ako ćete slušati mene, ovaj film zaobiđite u širokom luku! Ovo nije jedan od pet najgorih koje sam dosad gledao, ali nije ni daleko od toga, a još je gore što sam očekivao dobar horror!


Ocjena: 2/10 (gore sam zaboravio napisati da je glazba dobra i čak u nekim scenama uspjeva stvoriti nekakvu atmosferu, a i scena s letećom kuglom bušilicom je simpatična)



- 22:04 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 12.06.2007.

Reklame

- Ajde da se poseksamo na brzinu. Dok su reklame. -
- Stvarno? -
- Da, ajde. -
Nije mi morala dvaput, odnosno triput reći. Već sam bio na njoj. Trgao odjeću s nje. Dobro to se samo tako kaže, ali skinuo sam je dosta brzo. Možda je i koji šav pukao. Mada reklamni blok na Novoj tv traje stvarno dugo, znao sam da ćemo ipak morati preskočiti predigru, malo sam je samo liznuo preko klitića i rupice, toliko da se navlaži. A vlažnim dlanom sam osvježio i Stojana. Zadivljujući je taj ljudski krvotok i da je prilika druga možda bi mu se i duže divio. Ipak sam uzeo Stojana u ruku i uvalio joj ga. Malo je zapinjao a onda sam ga gurnuo do kraja. Stvarno se brzo navlaži! Podigao sam joj jednu nogu. Zabijao se kao lud. I svršio. Pao sam na nju, jedva dolazeći do daha.
- Još ćemo i reklame gledati. - bio je njezin komentar.
- Ne jebi. - odgovorio sam joj maznim glasom, brišući glavić.
Par minuta kasnije hit serija se nastavila.




- 19:02 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 10.06.2007.

Repulsion (1965)

(r: Roman Polanski)

mala je ok

Repulsion je priča o djevojci kojoj su muškarci jednostavno - odbojni. Već se od početka vidi da sa curom nešto nije u redu, ali kada u svojoj torbici počne nositi glavu mrtvog i oguljenog zeca...
(Ne znam zašto mi je tijekom filma na um pao naziv jedne pjesme od Eelsa - My Descent Into Madness??... pitam se)
Kasnije uzme jednu mušku potkošulju, fantazira kako je siluju, vidi zidove svoga stana kako joj se pred očima rastavljaju, a šta će se desiti kada u njezin stan doslovno provali tip koji je ludo zaljubljen u nju a ona u ruci drži metalni sviječnjak...?

seksi
Nije li ovo jedna od najerotičnijih scena u filmovima ikad?

Ovo je odličan prvi film Romana Polanskog, i sigurno nije za prosječnog gledatelja. Težak je za gledanje i poprilično uznemirujuć - par puta sam se zatekao kako se i sam češkam tamo gdje me ne svrbi kao i glavna junakinja! Nevjerovatno je s kakvom lakoćom uvjerljivo prikazuje mentalno stanje jedne šizofrenične djevojke. Kadrovi su predivni, a glumci odlični, pogotovu (glavna glumica). Nevjerovatan doživljaj!

Zguza
Lijepa pozadina. Pitam se kako izgleda u boji. Koji joj je faktor.

Dakle, još jedan fenomenalan prikaz ludila jednog uma.


Ocjena: 9/10


- 21:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 08.06.2007.

The Descent (2005)

(r: Neil Marshall)

Kuje na okupu

The Descent nije samo dobar noviji horror, The Descent je odličan film i jedan od najboljih horrora ikad. Da, tako je dobar! Priča je dobra, film ima odličnu atmosferu i tempo, radnja dobro teče, nema nelogičnosti niti praznog hoda. Kraj filma odličan. "Šminka" uvjerljiva. Glumci odlični. Ima li nešto da ne valja? Nema. (Jednom za promjenu neću sitničariti;-)

Jednostavno, film me je ugodno iznenadio.
Obavezno pogledati.

Ocjena: 9/10 (dobro, da ipak nije 10/10, jer.... )




- 22:07 - Komentari (5) - Isprintaj - #

srijeda, 06.06.2007.

Rijetke životinjske vrste

Leptir Narkoman - siše životne sokove narkomana, gotovo nestala vrsta

Žaba Vampiruša - žaba koja siše krv, ni ljudska joj nije strana

Obad Dizelaš - hrani se isparinama dizel goriva, većino ga se nalazi u ispušnim cijevima starijih dizel automobila

Komarac Klozetar - napada samo po poljskim nužnicima, a dok čeka žrtve hrani se fekalijama

Šećerna Zujara - muha iz porodice zunzara koja se hrani isključivo šećerom i dijabetičarima

Golub Kupusar - vrsta nastala od podivljalih golubova pismonoša koji su počeli kidati listove kupusa i raznositi ih


- 22:05 - Komentari (4) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 04.06.2007.

The Exorcism of Emily Rose (2005)

(r: Scott Derrickson)

Ovo je, ako se ne varam, prva sudska horror drama koju sam gledao.

Sudska drama... to mi je već umanjilo uživanje u filmu, mislim da sam pogledao dovoljno sudskih drama i serija tipa Pravda za sve za cijeli život. Nisam imao pojma da je film tako koncipiran!

Uglavnom, o čemu se tu radi:
Film je temeljen na istinitim događajima, ah, opet ta meni omiljena rečenica. Svečenik ode izvršiti egzorcizam, a djevojka "opsjednuta demonom" umire. Svećenik biva optužen za ubojstvo. I onda - suđenje! Problem je što mi se slučaj ne čini ni najmanje zanimljiv. Djevojka je mogla biti šizofrenična, or vatever, a popo zatucan kao i njezina obitelj koja ga je zvala, tko zna. Koga boli kurac? Ali redatelj i (manje) scenarist su napravili dobar posao u prikazivanju "svoje" verzije događaja. Još bi pohvalio i odličnu glumu djevojke koja je imala tu nesreću da u nju uđu čak 6 zloduha! Ostali glumci su ok.

Sve u svemu, film nije loš, jedino je možda predug, a i to je možda zato što ja, kako već rekoh sve teže podnosim sudske drame.

Uglavnom, dosta "standardno" hollywoodsko ostvarenje, ništa posebno kontraverzno ili krvavo, ne postavlja neka "uznemirujuća" pitanja niti je pretežak za gledanje osjetljivijim dušicama.

Ocjena: 6/10



- 21:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

eXTReMe Tracker
eXTReMe Tracker