NAJBOLJI POVJESNIČARI GLAZBE
Malo natjecanje iz povijesti hrvatske glazbe:

2013.
Dominik Šabić (49/50)
Ana Faletar (49)
Daniel Majbaum (41)

2012.
Marija Frančić (50/50)
Monika Majstorović (47)
Iva Zane (46)

2011.
Monika Majstorović (50/50)
Nikolina Domović (48)
Miran Huzjak (47)

MALO natjecanje iz povijesti rock glazbe:

2013.
Frančeska Paleka (55/55)
Nicole Vidak (50)
Dolores Škrobonja (50)
Sara Iličić (48)

2012., listopad
Sara Iličić (54/55)
Marta Galijan (54)
Lucija Habuš (53)

2012., travanj
Tatjana Matković (50/53)
Natko Kraševac (47)
Sara Iličić (45)

2010.
Filip Žganjar
(prof. Vojislav Kranželić)
Tea Milinović
Nikolina Domović

2009.
Martina Đurđević
Ivana Zelić
Kristina Franjić


VELIKA natjecanja:

2006.
Matej Pavić
Ivana Pavić

2007.
Denis Štogl
Kristina Domović
Ana Mički

2008.
Ivana Zelić
(Rajka Makar Domić)
Josipa Pavlić

2009.
Ivana Zelić
Martina Đurđević
Maja Franješ
Nikolina Domović
Stjepan Mesarov

2010.
Željka Štelcer
Eugen Pranjić
Monika Majstorović
Antonija Vukelić
Iva Škurdija

2011.
Marija Lucija Kunjko (96)
Ozana Mišura
Divna Šimatović
Danijela Perković
Mateja Mervić
7. Monika Majstorović (92)

2012.
Vedran Mihal (99/100)
Monika Majstorović (99)
Hrvoje Korbar (98)
Ivo Mrvelj (95)
Elizabeta Marinović (92)

2013.
Vedran Mihal (98/100)
Hrvoje Korbar (96)
Petra Kukavica (95)
Antonijo Marijić (94)
Veronika Ćiković (93)
14. Bruno Predojević (71)







Natjecanje iz povijesti glazbe

24.10.2011., ponedjeljak

I to je bilo to!

Bio je to još jedan topao jesenski dan na kakve smo već navikli ove godine, uz žuto lišće i kestene na bjelovarskom Korzu, ali ipak poseban po tome što se tada održalo Prvo hrvatsko natjecanje iz povijesti glazbe.
Natjecanje je vrlo ležerno otvorila A. Sokolović, uz kratak uvod o samom Natjecanju, riječ dvije o sponzorima (gospoda Kranjčec i Brajković), uručivanje zahvalnica mentorima natjecatelja i fotografiranje. Uslijedilo je druženje sudionika u bjelovarskoj Glazbenoj školi, uz peciva sa sezamom u obliku dvije osminke, napravljenim u lokalnoj pekari specijalno za ovu prigodu. Potom su se natjecatelji uputili u bjelovarsko Veleučilište gdje su vrijedno zaokruživali svoje odgovore. Neki su bili gotovi nakon 20 minuta, drugi su čekali istek svojih 90 minuta. Na kraju su „pobjedu" odnijeli gosti; bila je to ekipa iz zagrebačke Glazbene škole Pavla Markovca te jedna natjecateljica iz Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke. Svi smo bili sretni zbog njih, a činilo se da su i oni sami zbog postignutih rezultata i nagrada. Prije dodjele priznanja i diploma još smo stigli pogledati i prezentaciju Monike Majstorović gdje smo doznali sve o Lisztovu ljubavnom životu, da Franzov pas nije imao buhe te da je imao i svoje groopies (ne pas, već Liszt).
Posebno mi se svidjelo završno fotografiranje svih sudionika ispred gradskog paviljona. I mi se uslikasmo, baš poput mladenaca ili maturanata!
Drago nam je da je ove godine podršku Natjecanju, uz Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara, pružila i jedna mlada udruga čudesnoga imena: CIGLA ili Centar za glazbene inicijative. No, o njoj drugi put.
I to je bilo to. U prosincu nam dolazi novo natjecanje, ono "malo", tema: grupa Queen. Jupi! Vidimo se. sretan
Marija Plentaj

- 18:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.10.2011., nedjelja

Pozdravi iz Rijeke


Želimo puno zahvaliti svima koji su sudjelovali u organizaciji 1. hrvatskog natjecanja iz povijesti glazbe, a pogotovo profesorici Alidi Sokolović. Bili ste izvrsni domaćini i potrudili ste se da Natjecanje prođe bez treme i nervoze. Jako nam se svidio Vaš grad i druželjubivost učenika Glazbene škole Vatroslava Lisinskog, ali i ostalih Bjelovarčana. I na kraju hvala na divnim majicama koje imaju super dizajn i koje će nam ostali kao trajna uspomena. Puno pozdrava šaljemo svima koje smo upoznali, našem voditelju Robertu i svim Lisztomanijacima.

Četiri pričljive "babice", a ne stare bakice iz Rijeke :)

- 21:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.10.2011., četvrtak

Bjelovarska čestitka Franzu Lisztu

Franz Liszt nije mogao ni sanjati kakvu će predivnu čestitku dobiti za svoj 200-ti rođendan. Potpisalo ju je tridesetsedmoro dragih mladih ljudi, učenika srednjih glazbenih škola iz Bjelovara, Koprivnice, Rijeke, Zadra i Zagreba. Lisztov rođendan proslavljen je na poseban način – na Prvom hrvatskom natjecanju iz Povijesti glazbe u Bjelovaru, 19. listopada 2011. godine. Natjecanje je proteklo u ugodnom raspoloženju i druženju te doista nalikovalo proslavi, počevši od svečanog otvorenja pa sve do proglašenja rezultata. Natjecatelji su ozbiljno, disciplinirano i pripremljeno pristupili rješavanju zadataka, a komisija pomno pregledala testove i prebrojila bodove... A rezultati? Rezultati su bili iznad očekivanja! Franz Liszt mi je prišapnuo da je jako zadovoljan i ponosan! I sam je, kaže, zaboravio neke podatke i pojedinosti koje su naši natjecatelji znali. Osim petoro nagrađenih još je mnogo onih koji zaslužuju nagrade, ali svi znamo da je najveća nagrada znanje koje su učenici stekli pripremajući se za Natjecanje i koje im nitko ne može oduzeti!
Iskreno čestitam svim natjecatelji(ca)ma i njihovim voditeljicama, u nadi da će svima ovo natjecanje ostati u lijepoj uspomeni i da ćemo se vidjeti na istom mjestu i sljedeće godine. Najveća čestitka Alidi Sokolović koja je osmislila Natjecanje te sve do i najmanje pojedinosti prekrasno organizirala.
Alida Jakopanec

- 20:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Naša savjetnica iz Rima – Martina Lončar


Među nekadašnjim učenicima naše Glazbene škole koji su pomno čitali i odabirali pitanja za ovogodišnje Natjecanje nalazi se i jedan pravi glazbeni biser: svestrana glazbenica Martina Lončar. Ukratko: Martinin umjetnički put započeo je u Bjelovaru. Nakon završene Opće gimnazije i Srednje glazbene škole (harmonika) školovanje je nastavila u Grazu, potom u Kopenhagenu, gdje je diplomirala i magistrirala harmoniku na Kraljevskom danskom glazbenom konzervatoriju, u klasi prof. Jamesa Crabba. Uslijedio je kraći boravak u Hrvatskoj te nastavak glazbenog usavršavanja u Francuskoj, što je uključivalo studij muzikologije i privatne satove orgulja u Lyonu. Kako joj ni to nije bilo dovoljno, Martina je nedavno upisala studij orgulja na Papinskoj akademiji u Rimu gdje se trenutačno nalazi.

Alida Sokolović

- 20:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dojmovi dizajnerice Zlatke

- zadovoljna sam Natjecanjem, bila su mi jako zanimljiva pitanja,
- najzanimljivije mi je pitanje bilo ono gdje je odgovor bio dan Lisztove smrti (“Oduzmemo li od razlike godina Lisztove smrti i prerade Berliozove Fantastične simfonije dan Lisztova rođenja, dobiveni broj jest...“ naughty)
- sretna sam što su svi nešto dobili party i nisu otišli praznih ruku,
- organizatori su bili super i baš sam ponosna thumbup na njih,
- najviše me nasmijalo otvorenje Natjecanja odnosno prezentiranje majica! Jedna predivna prijateljica je uspješno obavila taj posao, a to je cool Ana Varjačić!
- skoro svi su me pitali za dizajn majice,
- diplome su odlične, stalno sam razmišljala o tome kako će izgledati, hoće li se ostalima svidjeti boja, koncept...

- svi natjecatelji su mi bili simpatični; da smo imali više vremena, možda bismo se bolje upoznali!
Zlatka Subotičanec

- 19:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.10.2011., srijeda

Rezultati Natjecanja 2011.

1. Luigi Cherubini - Marija Lucija Kunjko - 96 thumbup
2. Marie d'Agoult - Ozana Mišura - 95
3. Ludwig van Beethoven - Divna Šimatović - 95
4. Franz Liszt - Danijela Perković - 94
5. Lola Montez - Mateja Mervić - 93
6. Mefisto - 93
7. Johann Sebastian Bach - 92
8. Frédéric Chopin - 92
9. Feruccio Busoni - 90
10. Ferdinand Päer - 89
11. Maria Anna Lager - 89
12. Faust - 84
13. Hans von Bülow - 83
14. George Eliot - 82
15. Hans Christian Andersen - 82
16. Joachim Raff - 81
17. Anton Rubinstein - 80
18. Richard Wagner - 79
19. Johann Wolfgang von Goethe - 79
20. Margareta - 78
21. Hector Berlioz - 77
22. Antonio Salieri - 77
23. Sv. Elizabeta - 76
24. Vatroslav Lisinski - 75
25. Rákóczy - 71
26. Viktor Hugo - 71
27. Christus - 67
28. William Mason - 66
29. Heinrich Heine - 62
30. Joseph Haydn - 58
31. Hamlet - 56
32. Karl Klindworth - 55
33. Eduard Hanslick - 54
34. Andrea Orcagna - 53
35. Georg Karl Wisner von Morgenstern - 53
36. Torquato Tasso - 47
37. Antoine Reicha - 40

Zahvaljujem svim natjecateljima i njihovim voditeljima na sudjelovanju i čestitam najboljima!
Alida Sokolović wave




- 17:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

16.10.2011., nedjelja

Upute natjecateljima za rješavanje testa

Pobjednici Natjecanja 2006. 1. Osobne stvari ostavit ćete na predviđenom mjestu u Veleučilištu prije početka Natjecanja (uključujući i isključene mobilne uređaje, hranu, piće i slično no). Za rješavanje testa potrebna je samo kemijska olovka.

2. Na svakom testu bit će napisana zaporka koju treba zapamtiti yes (ime glazbenika, naziv djela i slično). Ista zaporka se nalazi na omotnici koju ćete dobiti uz test. Na papiru u omotnici navedeni su podaci koji se traže za svakog natjecatelja. Nakon upisivanja podataka treba spremiti papir u omotnicu i zalijepiti je. Učenici koji sudjeluju u organizaciji natjecanja sakupit će omotnice.

3. Učenici imaju mogućnost rješavati zadatke 90 minuta, ali to mogu učiniti i za manje vremena. Za vrijeme rješavanja testa nije dozvoljeno izlaziti iz dvorane. Natjecatelj može otići ranije samo ako prije toga preda svoj test komisiji.

4. Kod pitanja 1.-95. treba zaokružiti samo jedan odgovor, bez ispravljanja. Ispravljeni odgovori neće se uvažavati. cry Preporučuje se najprije pregledati cijeli test, a onda postupno rješavati. Nema negativnih bodova. wink Ako niste sigurni u odgovor bolje je označiti onaj na koji najviše sumnjate, a ne ostaviti pitanje bez rješenja.

5. Uz notne primjere (pitanja 96.-100.) treba napisati tražene podatke o skladbi (naziv skladbe, tonalitet, broj i sl.) i to TISKANIM SLOVIMA. Neće biti slušnih primjera, samo notnih.

6. Komisiju (koju čine voditelji i učenici koji ne sudjeluju na Natjecanju) se ne smije ometati za vrijeme ispravljanja testova (slanjem sms poruka i sl. nono).

7. Na proglašenju rezultata otkrit će se identitet samo prvih pet najuspješnijih natjecatelja. Oni će dobiti diplome i nagrade. Svim ostalim natjecateljima uručit će se priznanja za sudjelovanje.

8. Ako dva ili više natjecatelja imaju isti broj bodova, prednost će imati mlađi natjecatelj.

9. Nakon Natjecanja bit će objavljena lista sa zaporkama. Učenici koji žele mogu otkriti svoj identitet drugima, ali ne moraju. cool Njihovi podaci i testovi ostat će pohranjeni u Glazbenoj školi i neće se naknadno provjeravati.

10. Sve u vezi s Natjecanjem možemo komentirati ovdje ili na FB profilu. Ako vam nešto nije jasno ili vas možda dodatno zanima, pitajte odmah.

Puno točnih odgovora na Natjecanju! wave
Alida Sokolović


- 20:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.10.2011., petak

Zlatna ruka naše Zlatke

Ako biste voljeli znati tko je odgovoran za vizualni aranžman našeg Natjecanja – reći ću vam. Ime joj je Zlatka, a ima i zlatnu ruku. Njezine ideje, a potom i umijeće, uvelike su nam koristili kako bi Natjecanje dobilo na dodatnoj originalnosti. Zlatka je multitalentirana; vješta je u likovnom izričaju, ali i u glazbi. Pohađa treći razred Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru. Uskoro ćete se uvjeriti da je njezin rad na ovom projektu bio posvema uspješan te nas učinio ponosnima, opet!
Ana Varjačić



- 09:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.10.2011., četvrtak

Jedan, ali vrijedan!

Bok svima!

Ja sam Ivan Orehovec, učenik 2. razreda Srednje glazbene škole Fortunata Pintarića iz Koprivnice i Matematičke gimnazije Frana Galovića. Ovo je prvi put da moja škola sudjeluje na ovakvoj vrsti natjecanja i veoma mi je drago zbog toga. Veselim se sudjelovanju i nadam se dobroj zabavi.
Vidimo se u srijedu!
Ivan

- 22:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Program Natjecanja 2011.

Srijeda, 19. listopada 2011.

11.30 - otvaranje Prvog hrvatskog natjecanja iz povijesti glazbe: FRANZ LISZT (1811-1886), Glazbena škola Vatroslava Lisinskog Bjelovar, Ulica V. Lisinskog 1 njami

Od 12.30 do 14 – Natjecanje – pisanje testa, velika dvorana Veleučilišta Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 4 (ulaz iz Ulice A. B. Šimića) zaliven

Od 14 do 15 – ispravljanje testova rolleyes

Od 15.15 do 16 – dodjela priznanja, zahvalnica, diploma i nagrada, Veleučilište Bjelovar thumbup

A. Sokolović


- 18:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.10.2011., srijeda

Science and art coming together!

Zemljopisno najudaljenija članica organizacijskog tima našeg Natjecanja je Martina Mijušković (Pennsylvania), no to je ne sprečava da svakodnevno prati tijek zbivanja u Bjelovaru i sudjeluje u pripremama za Natjecanje.
Srednju Glazbenu školu (glazbena teorija) i Gimnaziju Martina je pohađala u Bjelovaru, u Zagrebu je studirala molekularnu biologiju, doktorirala je u Zürichu, a potom se od 2007. znanstveno i umjetnički nastavila usavršavati u New Yorku. Od ove godine radi na University of Pennsylvania gdje se bavi genomikom, ili konkretnije tehnikom sekvenciranja druge generacije koja će utemeljiti personiliziranu medicinu!
Svestranu Martinu ne privlači samo znanost. Od 2005. se bavi plesnom umjetnošću (salsa, afro-latin funk, moderni ples, balet). Između ostalog, nedavno je plesala i u kazalištu Symphony Space u New Yorku!
Dodajmo još da od 2003. godine Martina sudjeluje u radu međunarodne Ljetne škole znanosti u Višnjanu, najprije volonterski, a od 2005. kao organizatorica. Također se nalazi među osnivačima udruge Društvo za edukaciju van okvira (EVO, 2011).
Alida Sokolović

- 21:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.10.2011., utorak

Riječki kvartet

Dragi prijatelji Lisztomanijaci!

Jako nam je drago da se ove godine Vašem Natjecanju pridružuju i učenici iz ostalih gradova Hrvatske, pa tako dolazimo i nas četiri iz Rijeke. Šaljemo Vam sliku iz naše minijaturne učionice. Veselimo se ugodnom druženju, upoznavanju i obilasku Vašega grada.

Vidimo se uskoro!
Anamaria, Asja, Daniela i Dora

- 22:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Bilješka o najboljem poznavatelju barokne opere 2007.

Denis Štogl, stručnjak za rane opere (Natjecanje 2007) i ovogodišnji član savjetničkog tima za odabir pitanja za Natjecanje, trenutačno se nalazi u Njemačkoj gdje studira na Karlsruhe Institute of Technology. Nakon što je u Bjelovaru završio Matematičku gimnaziju i Glazbenu školu (rog), Denis je upisao Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Ove godine je završio preddiplomski studij i stekao naziv "sveučilišni prvostupnik inženjer elektrotehnike i informacijske tehnologije". Prvu godinu diplomskog studija započeo je razmjenom u Njemačkoj preko programa Europske unije "Erasmus".
Svoje slobodno vrijeme Denis je posvetio astronomiji. Od 2007. odlazi u "Višnjansku školu astronomije," najprije dvije godine kao student, a od 2009. kao mentor u toj školi na projektu automatizacije nove zvjezdarnice u mjestu Tićan, pored Višnjana.
Ostatak svog slobodnog vremena provodi družeći se s prijateljima."Druženja i izlasci su jednako bitni u mom životu kao i obrazovanje. Naravno, treba imati mjeru :), nekad mogu izlaziti svaki dan, a nekad se ne mogu maknuti od stola po dva tjedna," kaže Denis.

A. Sokolović

- 22:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Tko bi odolio?

Rekla bih kako je upravo čudno kako do sada nije postojalo Natjecanje iz povijesti glazbe. Slučajno ili ne, ta ideja se ostvarila. Naime, ostvaruje se ona već šestu godinu zaredom, a broj natjecatelja se svake godine povećava. Dobro se sjećam kako je prvi priliv "stranih" učesnika došao upravo iz daruvarske Glazbene škole. Time je to natjecanje iz školskog preraslo u županijsko. Malo je reći kako sreći daruvarskih natjecateljica nije bilo kraja. Djevojke koje su tada prvi put došle na Natjecanje bile su prava atrakcija ovdašnjim maturantima. A nisu se ni vratile kući praznih ruku. Nagrade su izdašnije svake godine, a biraju se pomno i sa srcem. Osobno, jako mi je interesantan koncept natjecanja u kojem se uz jednog "starog" skladatelja, obrađuje i neki pjevač, primjerice, s Woodstocka. Sviđa mi se i model samog testa (ponuđeni odgovori na zaokruživanje - ponekad dvosjekli mač za one brzoplete), a sviđa mi se i to što se u određenoj kategoriji mogu prijaviti i oni koji su završili svoje školovanje (čitaj: stariji) i odmjeriti svoje znanje. Dakle, ako ste možda već odavno završili školu, a nedostaju vam testovi i provjere, nema zime! Samo dođite, a mi ćemo vas snabdjeti materijalom za učenje!
Dođite i sudjelujte u ovom kvizu znanja! Usuđujem se reći - u ovom kvizu sreće i međusobne ljubavi prema glazbi! Sudjelujte i družite se s nama! Ne grizemo, a na kraju natjecanja uvijek organiziramo i druženje uz, recimo, peciva u obliku violinskih ključeva spravljena samo za nas u najdražoj nam pekari. Tko bi odolio takvom konceptu natjecanja? Nitko.
Dođite, dođite, dođite...
Marija Plentaj

- 21:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.10.2011., petak

Očekujte nas, Zadrani dolaze!

GŠ Blagoja Berse Zadar Zadar oduvijek slovi kao grad sportskog duha. Na ovim prostorima generacije i generacije se nadmeću u raznoraznim disciplinama, vođene neprekidnom težnjom da pobijede sebe, i što je još slađe, svoga protivnika.
Osim toga, Zadar je i grad bogate kulturne povijesti. Svaki njegov stanovnik, mlađi ili stariji, nosi u sebi tračak te kulturne ostavštine.
Da se zaključiti da su naši učenici (pritom mislim na polaznike Glazbene škole Blagoja Berse) poprimili ponešto od jednog i drugog.
Saznanje o Natjecanju iz povijesti glazbe među učenicima je odjeknulo poput bombe. Tema natjecanja – svim srednjoškolcima fascinantan Franz Liszt, pa još i mogućnost putovanja u Bjelovar, utjecali su na činjenicu da je broj prijavljenih natjecatelja premašio očekivanja. Sedamnaest prijavljenih!!!
Potom je uslijedilo razočaranje: zbog troškova puta i boravka, broj natjecatelja trebao se svesti na četvero. Stoga je odlučeno da će eliminacija biti provedena kroz školsko natjecanje. Iz gomile literature koju jadni natjecatelji moraju naučiti naizust, za ovu su prigodu odabrana tri pozamašna teksta. Prirodnom selekcijom koja je uključila i pomanjkanje ambicije, ali i teže i lakše boljetice, na koncu je natjecanju pristupilo šestoro najzdravijih i najupornijih.
Zadrani se, naravno, nadaju pobjedi, ali i sama mogućnost druženja s vršnjacima i boravka u Bjelovaru bit će im dostatna nagrada za uloženi trud.

Alisa Čakarun

- 23:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Predložite pitanja za Natjecanje!

Dragi natjecatelji,
ako to još niste učinili, još danas možete poslati vaša pitanja za Natjecanje. Pitanja moraju biti zatvorenoga tipa, sa četiri ponuđena odgovora od kojih je SAMO JEDAN točan. Primjerice:

Za pjevača kastrata napisana je uloga:
a) Figara
b) Selim-paše
c) Idamanta
d) Osmina



Što se sve vidi na ptici koja se nalazi na logu Woodstocka:
a) 2 krila, rep, kljun i 2 noge
b) krilo, rep, kljun i 2 noge
c) krilo, rep, kljun i noga
d) krilo, rep, oči i jedna noga

Druga tema prvoga stavka Mozartove Simfonije u g-molu (br. 40) u ekspoziciji je u tonalitetu:
a) g-mola
b) c-mola
c) B-dura
d) F-dura

Ubojica J. Lennona je:
a) danas na slobodi
b) u zatvoru
c) umro u zatvoru
d) ustrijelila ga je Yoko

Uz svako pitanje treba navesti izvor i broj stranice na kojoj se nalazi točan odgovor. Primjerice AN:550. Koristite kratice AN (Andreis, Povijest glazbe), ME (Muzička enciklopedija), D (Dahlhaus), AT (Atlas glazbe), Ž (Žmegač), G (Grove), HGZ (HaGeZe). Također možete uzeti u obzir i tekst objavljen na blogu koji je pripremila prof. Vrbanec (Ususret Lisztovoj obljetnici, 4. listopada), uz upotrebu kratice SV. Broj pitanja koje predlažete nije ograničen, preporuča se od 10 do 20.
Za test ćemo odabrati 95 pitanja i pet notnih primjera. U obzir dolaze svi notni primjeri koji su navedeni u literaturi.
Osim toga, primijetite li neslaganja različitih izvora u vezi s nekim podacima, komentirajte odmah (ovdje ili na FB), tako da zajednički dogovorimo koji će podatak biti važeći.
Alida Sokolović



- 07:38 - Komentari (1) - Isprintaj - #

06.10.2011., četvrtak

Mendelssohn, Woodstock i Mozart kuglice (2009)

Velike ljubavi velikih romantičara Na stolu je hrpa papira i hrpa knjiga.
Ako ću se baviti hrpom knjiga, dobit ću dobre ocjene, mogućnost upisa na fakultet koji želim i razne druge povlastice.
Ako ću se baviti tom hrpom papira, dobit ću nagradu na županijskom Natjecanju iz povijesti glazbe. Ma, fućkaš ocjene!
Tako je otprilike izgledalo moje razmišljanje prije nego sam se prihvatila učenja za Natjecanje. Ako u 11. mjesecu oko Glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru vidite učenike kako se vrzmaju s hrpama papira (a nisu note), onda se vjerojatno pripremaju za to Natjecanje.
„Bit će i slatkih iznenađenja“, rekla je profesorica.
Slatkih iznenađenja! Ne, hrana se ne propušta.
I tako smo svakodnevno učili na putu iz gimnazije do glazbene (8 minuta laganog hoda) i iščekivali dan Natjecanja. Jutro uoči Natjecanja u gimnaziji se nismo bavili ničim osim Mendelssohnovom biografijom i izvođačima na Woodstocku, što su bile teme za veliko i malo Natjecanje. Živjelo kratkoročno pamćenje!
Natjecanje se održavalo u prostorijama Veleučilišta, gdje nas je dočekalo i to slatko iznenađenje - Mozart kuglice. Možda vam se čini smiješno, ali učeniku koji je cijeli dan na nekakvom pecivu i eventualno najjeftinijoj čokoladici iz Konzuma, Mozart kuglice su događaj dana za njegov želudac. Okrijepljeni slatkim iznenađenjem, prionuli smo na posao i počeli rješavati testove.
Poslijepodne, kad su me proglasili pobjednicom Natjecanja o Mendelssohnu i drugom na malom Natjecanju, shvatila sam da se isplatilo odlučiti za hrpu papira.
Nagrada je bila super, a ako hoćete saznati koja je , morate jednostavno pobijediti. ;)

Ivana Zelić

- 23:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.10.2011., utorak

Ususret Lisztovoj obljetnici

GŠ Pavla Markovca Zagreb Lisztova godina je počela u Beču, gradu u kojem je Liszt sa samo dvanaest godina održao prvi veliki glasovirski koncert.
Obilježavanje je počelo već prvog dana nove godine, u subotu, 1. siječnja 2011., na tradicionalnom Bečkom novogodišnjem koncertu na kojem se dogodio svojevrsni presedan, jer je Bečka filharmonija osim djela obitelji Strauss izvela Lisztov Mefistov valcer.
U Mađarskoj, Lisztovoj domovini, 22. siječnja 2011. otvorena je Lisztova godina koncertom mađarske Nacionalne filharmonije u organizaciji skladatelja, pijanista i dirigenta Zoltana Kocsisa. U isto vrijeme u Beču u Katedrali svetog Stjepana Panonija filharmonija iz Pečuha izvodila je oratorij Christus povodom početka predsjedanja Mađarske Europskom unijom.
28. siječnja 2011. godine u dvorani Musikvereina jedan od najpoznatijih svjetskih pijanista Evgenij Kissin održao je koncert s Lisztovim djelima.
Rodna Mađarska na poseban način obilježava Lisztovu godinu. Organizira brojne izložbe o životu i djelima Liszta, izdaju se notna izdanja i nosači zvuka te su predviđena i brojna predavanja za koja je angažirana skupina muzikologa iz Mađarske i iz drugih država.
Krajem svibnja započeo je Lisztov maraton, odnosno serija koncerata iz kulturnog centra Millenaris u Budimpešti.
Poseban događaj u Lisztovoj godini bit će obilježavanje Svjetskog dana Liszta na dan njegovog rođenja 22. listopada, kada će u čitavom svijetu odzvanjati Lisztov veličanstveni oratorij Christus.
Snježana Vrbanec

- 12:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.10.2011., ponedjeljak

Malo natjecanje za velike umove ili Kako ćete Franza Liszta poznavati bolje nego sebe

Franz Liszt u Bjelovaru Vaš instrument u zadnje vrijeme kronično loše zvuči? U Glazbenoj Vam govore kako je Vaš kolega/kolegica bolji od Vas? Osjećate manjak glazbenog samopouzdanja? Jedini Franz o kojemu nešto znate je Kafka?
Ako ste uzbuđeno odgovorili „Da!“ na jedno ili nekoliko pitanja, tada imamo pravu stvar za Vas. I ove godine, zahvaljujući nepresušnom elanu profesorice Sokolović, velika učionica Veleučilišta Bjelovar bit će ispunjena znojnim dlanovima, zažarenim očima koje požudno gledaju nagrade, te mahnitim lupanjem glavom o stol jer je odgovor na vrhu jezika.
Riječ je, dakako, o Natjecanju iz povijesti glazbe na koje se, in honorem et gloriam, bez prevelike dileme odazivlju sve istinske glazbene duše i one koje se smatraju takvima. Nakon Mendelssohna i Mahlera, na red je došao još jedan kapitalac – Franz Liszt.
S obzirom na iskustva od prošlih godina, potrebno je obratiti pozornost na svakojake detalje, jer i najmanji bod može biti presudan za osvajanje primamljivih nagrada. U dijapazon potrebnog znanja ulaze Lisztov život i djelo, brojevi cipela uže svojte, poznavanje Franzovog obiteljskog stabla do sedmog koljena, kavane u kojima je ostavio najviše novca, te ostali sočni privatni detalji koji bi u scenama meksičkih sapunica bili popraćeni dramatičnom glazbom.
Stoga Vas srdačno pozivamo da se u što većem broju odazovete ovom prvom hrvatskom Natjecanju iz povijesti glazbe. Sa sobom je poželjno donijeti natjecateljski duh, dobru volju, želju za uspjehom i tucet detalja o našem Franzu.
Puno uspjeha i pomalo sreće želi vam bivši član Ocjenjivačkog povjerenstva,
Kristian Došen

- 22:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.10.2011., subota

Dobrodošli na blog Natjecanja iz povijesti glazbe!


Naše Natjecanje održat će se 19. listopada 2011. u Bjelovaru. Ovogodišnja tema Natjecanja je život i djelo Franza Liszta (1811-1886), a njime ćemo obilježiti 200. obljetnicu skladateljeva rođenja.

Ovdje možete komentirati, pitati i predlagati sve što je u vezi s ovogodišnjim Natjecanjem.

Pozdrav svima! wave

- 16:01 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  listopad, 2011 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Studeni 2013 (4)
Studeni 2012 (14)
Listopad 2012 (5)
Travanj 2012 (4)
Prosinac 2011 (1)
Studeni 2011 (4)
Listopad 2011 (20)
Velika natjecanja
2006.
W. A. Mozart – gospodar tonova

2007.
Barokna opera

2008.
Razvoj klasične simfonije

2009.
Felix Mendelssohn (1809.-1847.)

2010.
Gustav Mahler (1860.-1911.)

2011.
Franz Liszt (1811.-1886.)

2012.
John Cage (1912.-1992.)

2013.
Wagner 200 Verdi

Mala natjecanja
2009.
Woodstock

2010.
John, Janis & Jimi

2011.
HRVATSKA GLAZBA
Franjo Ksaver Kuhač

2012. travanj
The Queen

2012. listopad
The Beatles

2012. studeni
HRVATSKA GLAZBA
Franjo Krežma

2013. listopad
The Rolling Stones

2013. studeni
HRVATSKA GLAZBA
Milka Trnina