30.07.2007., ponedjeljak

64.


NAPOMENA

PRIREĐIVAČA


Imamo tri lika. Uvjetno uzmimo da je jedan ženski, a dva muška, premda ničemu što kažu ne trebamo vjerovati. Ono što je izvjesno da su svi troje noćne ptice i gotovo redovno su uz kompjuter do jedan ili dva sata nakon ponoći. Fran Nischt je najčešće aktivan već ujutro, a često i pri kraju radnog vremena, što ukazuje da usprkos tome što se predstavlja kao pisac ima i neko uobičajeno radno vrijeme. To nije čudno jer kod nas malo tko može živjeti od pisanja, pa tako i on vjerojatno ima neko stalno zaposlenje. Mlada domina se predstavila kao profesorica, ali obično nije aktivna prije jedanaest prijepodne, što ukazuje da se ne mora rano ustajati, ali može i značiti da je ujutro zauzeta značajnijim poslovima koji joj ipak dozvoljavaju - ukoliko joj je stalo - da ukrade desetak minuta. Kad se jednom javila u 7:22, to je bilo u nedjelju, možda nakon subotnjeg provoda ili se rano ustala da bi krenula na neki izlet.

Obojica muškaraca su vrlo pismeni, to se ne može glumiti. Dapače, Pauk priznaje da se trudi pisati što pravilnije, objašnjavajući to poštovanjem. Fran Nischt povremeno piše upotrebljavajući slova Č, Ć, Đ, Š i Ž, a povremeno umjesto njih rabi C, D, S i Z, kao kad se piše nekome u inozemstvu tko ima računalo bez slova naše abecede. Možda to znači da je neposredno prije pisao tako nekome, pa ne misleći nastavio ili da se javlja naizmjence s dva kompjutora od kojih je svaki prilagođen drugom jeziku, a možda su i na dvije lokacije: recimo, jedan kod kuće, a drugi u uredu.

Mlada domina se ne zamara interpunkcijom, velikim i malim slovima, niti poklanja pažnju ostalim zahtjevima gramatike i pravopisa. Umjesto interpunkcije najčešće rabi tipku „Enter“ kojom se prelazi u novi red. Ona održava vezu s više osoba istovremeno i žuri napisati ono što želi što prije poslati.

Pauk joj odgovara otprilike odmah, što znači da mnogo vremena provodi spojen na Internet i da ona za njega ima prioritet. Fran Nischt je manje prisutan, a i ne žuri se odgovoriti. Ipak, on je uspio da mu se Mlada domina povjerava na drugi način nego to radi s Paukom. Dok je prema Pauku cijelo vrijeme u nadmoćnoj poziciji, pisca prihvaća kao sebi ravnog i čak ga pita za savjet.

Pauk ne skriva da mu je najveća želja sresti Mladu dominu i u stvarnom životu, a i Fran Nischt je izjavio da ne bi imao ništa protiv toga.



- 11:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Prosinac 2008 (12)
Prosinac 2007 (7)
Studeni 2007 (12)
Listopad 2007 (16)
Rujan 2007 (8)
Kolovoz 2007 (8)
Srpanj 2007 (14)
Lipanj 2007 (16)
Svibanj 2007 (6)
Travanj 2007 (6)
Ožujak 2007 (15)
Veljača 2007 (6)
Siječanj 2007 (9)
Prosinac 2006 (10)
Studeni 2006 (11)
Listopad 2006 (12)
Rujan 2006 (2)

Komentari On/Off

Ovaj se blog čita drugačije nego ostali blogovi. Svaki mjesec je jedno poglavlje, s tim da se mjeseci „listaju“ unatrag. Dakle, PROSINAC 2008 je prvo poglavlje, a TRAVANJ 2007 deseto. Možete se kretati kroz njega i pomoću uputnica „prethodni mjesec“ i „sljedeći mjesec“ na dnu poglavlja.