Istraživanja kofeina

09 rujan 2015

Istraživanja pokazuju da kofein u kratkom roku poboljšava memoriju i koncentraciju. No, koliko god kofein podiže, toliko i spušta. Povećan unos kofeina u organizam nije dobar, pa ga je najbolje u organizam unositi umjereno kako bi izbjegli štetne posljedice.
Veliki unos kofeina u organizam čovjeka, štetno utječe na zdravlje. Mnogo ljudi pije veliku količinu kofeina, misleći kako na taj način ubrzano vračaju izgubljenu energiju. Ali kao što je već rečeno, pretjerana konzumacija kofeina jako negativno utječe na raspoloženje.
Kofein ima mogućnost vratiti energiju samo na kratko vrijeme, a nakon što to kratko vrijeme prođe, energija naglo pada. Kofein usporava i stvara ovisnost. Kada je u vašem organizmu kofein, teško možete kontrolirati svoje emocije. Kofein dokazano uzrokuje razdražljivost, te omogučuje negativnim emocijama da nadjačaju čovjekovo ponašanje.
Nakon konzumacije kofein je prisutan u tijelu čovjeka čak 8 sati, što znači da ukoliko ga popijete 8 sati prije spavanja, može utjecati na ciklus spavanja. Tijelu je potreban duboki san kako bi se odmorilo i obavilo proces obnove, a unosom kofeina u organizam remetimo duboki san.
Kada kofein poremeti san koji je toliko potreban za odmor, čovjek se najčešće budi nanaspavan i poseže za svojim spasom, šalicom kave. I tako sve iz početka.
Neki od simptoma nakon ispijanja šalice kave
– ne možete se probuditi zbog prevelike količine kofeina u organizmu, koju ste unijeli dan ranije
– nakon ispijanja šalice kave dolazi do potrebe za obavljanjem velike nužde
– stvara nervozu, pogotovo u novim situacijama
– može izazvati mučninu
– ubrzano kucanje srca
– umor
– pretjerano pričanje
– ispijanje kave uvečer rezultira lošim snom
– ovisnost
Ukoliko ste jedna od onih osoba koje se “navukla” na kofein, možete ga zamijeniti ispijanjem pravog zelenog čaja, grickanjem sirovih zrna kakaa, ispijanjem zelenih sokova od blitve ili rikole, macao praha pomiješanim sa sokom ili vodom, ili magične guarane pomiješane sa sokom ili vodom.
Ispijanjem kofeina radite loše za svoju energiju i tijelo. Za razbuđivanje kofein zamijenite zdravom prehranom, snom od minimalno 8 sati i vježbanjem. Ako ćete voditi takav način života, neće vam biti potreban kofein kako bi podigli energiju.
#A

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.