Molitveni vijenac Kraljice obitelji

22.10.2013., utorak

Nastavljamo molitvom obilježavati velike blagdane



Image and video hosting by TinyPic

Obavijest iz vugrovečkog molitvenog vijenca

Povodom blagdana Svih svetih molit ćemo krunicu 24 sata bez prekida, od 15 sati u srijedu, 30. do 15 sati u četvrtak, 31. listopada. Kao i prethodni put, svatko moli po pola sata, kod kuće, kad želi.
Molit ćemo slavnu krunicu i Litanije svih svetih na nakanu da nas svjedočanstvo ljubavi, koje su sveci dali, učvrsti u posvećenju Bogu i bližnjemu, te da nasljedujemo Krista koji je došao da služi a ne da bude služen.
Tko može, neka u 15 sati u srijedu i četvrtak izmoli krunicu i zazive Božanskom milosrđu.


Tko hoće moliti s nama, molim da mi javi kad želi moliti, kako bismo se što bolje rasporedili unutar navedena 24 sata.

Sanja Trempetić mob. 098/1651360

Mir i Božji blagoslov svima!


- 11:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.10.2013., srijeda


Image and video hosting by TinyPic
- 18:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.10.2013., četvrtak

Redovna godišnja skupština Udruge MVKO

Dan po dan, mjesec po mjesec i gotovo neprimjetno prošlo je godinu dana i došlo je vrijeme za našu skupštinu.

Image and video hosting by TinyPic

Skupština započinje svetom misom u crkvi sv. Marka Križevčanina koju predvodi naš duhovnik don Anto Stojić.

........................Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Nakon mise nastavili smo program u dvorani.

Image and video hosting by TinyPic

Predsjedateljica skupštine predložila je sljedeći

Dnevni red:

1.) Izvješće o radu udruge MVKO
2.) Financijsko izvješće
3.) Plan i program rada za 2014. godinu
4. Izvješće VV o radu Udruge MVKO
5.) Predstavljanje Pravilnika o financijskom poslovanju
6.) Predstavljanje Pravila za MiM
7.) Razno i obavijesti
8.) Domjenak

koji je jednoglasno prihvaćen.

1. točka Dnevnog reda : Izvješće o radu naše Udruge

Predsjednica Udruge gđa Marina Šturlić, koja je ujedno i predsjednica Malog vijeća, podnijela je detaljno Izvješće o radu Udruge:

Image and video hosting by TinyPic

Izvješće obuhvaća razdoblje između redovitih godišnjih skupština (29.9. 2012.- 28.9.2013.)
Nakon što smo preuzeli vodstvo MVKO i zaorali novu brazdu u širenju molitvenih vijenaca, te tihe žeravice koja okuplja i ohrabruje naše obitelji, puno je planova, obveza i izazova stavljeno pred nas u protekloj godini i na duhovnom i na materijalnom području.

Započeli smo sa duhovnom obnovom za sve članove MV koja je održana u Sigetu 18.10.2012. Kroz obnovu nas je vodio vlč. Marko Vuković, tadašnji kapelan u V.Gorici. Tema duhovnih vježbi bila je “Deset zapovijedi Božjih“. Odaziv je bio relativno dobar, a plodove smo brali tijekom godine!

Blagdan Bezgrješnog začeća BDM proslavili smo klanjanjem u kapelici Corpus Domini noć uoći blagdana i sv. misom na Knežiji, koju je predvodio župnik u koncelebraciji sa 7 svećenika uključujući i našeg duhovnika don Antu Stojića. Pjevanje su predvodili mladi iz MV iz Kustošije i crkva je, usprkos visokom snijegu u neprohodnim ulicama, bila puna vjernika. I misu i klanjanje posvetili smo Godini vjere i molili posebno za povratak Božje prisutnosti u današnji sekularizirani svijet.

Formacijska obnova za Marije i Marte.održana je 16.02.2013. na Jordanovcu. Obnovu je vodio p. Nikola Stanković. Mnoštvom primjera i usporedbi pokušao nam je približiti ulogu Marije i Marte u današnjem vremenu, sve to povezujući u kontekstu Godine vjere koja je proglašena od Sv.Oca.

Na poziv biskupa Valtera Župana od 19. do 20. travnja sudjelovali smo na Prvom studijskom susretu obitelji pastoralnih djelatnika u Zadru. Ostvarili smo brojne kontakte i otvorili put prema mnogim svećenicima koji su nas voljni primiti na predstavljanja u svoje župe, što ćemo predvidjeti u planu za sljedeću godinu.

U velikom smo broju 18. svibnja 2013. hodočastili M.B.Bistričkoj . Ove godine imali smo nakanu povezati se sa molitvenim vijencima koji su malo dalje od “centrale", ali nas mnogočemu mogu podučiti. Dali smo prvenstvo MV iz Slavonije i njihov svećenik iz Đakova, vlč. Vinko Zec, predvodio je svečano misno slavlje. Klanjanje je predvodio p. Ivan Poleto iz Vinkovaca.

Istočnu Slavoniju i Srijem posjetili smo 22.06.2013. Prvo smo sv. misom proslavili Gospodina u Ilači, Marijanskom svetištu, koje pruža i duhovni i tjelesni mir i spokoj. Svetu je Misu služio župnik iz Nijemaca, vlč. Miro Tomas. Nakon ispovijedi i susreta s Isusom u svetoj Euharistiji krenuli smo prema Vukovaru. Poklonili smo se žrtvama na Ovčari i na groblju, sklopili ruke i zavapili Bogu za mir njihovim dušama. Željeli smo, i poticali jedni druge na molitvu, da Bog iz naših srca ukloni svaku mržnju i osudu, da možemo poput Joba zavapiti Gospodinu i nastaviti graditi bolju i ljepšu Hrvatsku. U Vinkovcima nas je dočekala rapsodija ljubavi i zahvalnosti naših dragih Marija i Marti i vlč. Farkaša. Osim što su nas tjelesno okrijepili na onih slavonskih +40 dali su nam novi poticaj da se ne umorimo u radu i naviještanju, molitvi i svjedočenju.

U organizaciji MV iz Remeta 10.02.2013.hodočastili smo u Krašić pod vodstvom Nade Franjić koja je 14.09.2013. organizirala i hodočašće Majci Božjoj od Krasna na Velebitu.

Kao Udruga uključili smo se u javnu raspravu na internetu o Kurikulumu zdravstvenog odgoja i 21. lipnja o.g. poslali smo svoje mišljenje Ministarstvu zahtjevajući da odgajamo svoju djecu u skladu sa svojim vjerskim svjetonazorom.

Bili smo obvezni upisati se i u Registar neprofitnih udruga i to smo napravili 25.3.2013. god.

Sudjelovali smo na tribinama "Jedinstvo u različitosti" koje organizira Ured za pastoral pokreta i udruga pri Zagrebačkoj Nadbiskupiji, koje se održavaju jednom mjesečno u dvorani "Vijenac" na Kaptolu.

Osnovali smo povjerenstva tj. radne grupe, koje nam trebaju olakšati rad, a čije osnivanje predlaže naš Statut u čl. 39.

1.) Etičko povjerenstvo čije posredovanje treba zatražiti u slučaju pritužbi, sukoba i remećenja međuljudskih odnosa unutar MV, rada na štetu Udruge, povrede Statuta i sl.
2.) Povjerenstvo za hodočašća povjereno je već dokazanim znalcima na tom polju
3.) Povjerenstvo za predstavljanje molitvenih vijenaca čini više osoba koje su već i održale prezentacije u Sesv. Kraljevcu i Mihovljanu, a najavljene su i u Remetama i Brckovljanima.
4.) Povjerenstvo za medije i izdavaštvo zaduženo je za listić, letak, blog, Pravila za MiM i sl.
5.) Utvrđivanje pravog stanja i broja naših molitvenih vijenaca povjereno je dopredsjednicama.

Prošle godine osnovana su 4 nova molitvena vijenca: još 1 mol. vijenac u Slunju, 1 u Cerni i 2 u Sesvetskom Kraljevcu, što znači da je do sada upisano ukupno 180 molitvenih vijenaca.

Kao što smo planirali prošle godine u ovoj smo završili
Pravila za MiM i Pravilnik o financijskom poslovanju Udruge.

Izradili smo i dali štampati nove prospekte i bookmark (zabilježnik) s našom himnom na poleđini.

Od promotivnog materijala s našim logom tiskali smo šalove, šalice i dali izraditi 10 Božjih zapovijedi .

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Odazvali smo se pozivu iz Donjeg Vidovca i Donje Dubrave i zajedno s njima proslavili smo 20. svibnja 2013. njihovu 10. godišnjicu djelovanja.
Desetogodišnjicu su 7.lipnja o.g. proslavili i naši MV u Sigetu.

Sastanci "Marija i Marti" održavali su se redovito svaki 2. četvrtak u mjesecu osim u 7. mj. zbog godišnjih odmora svećenika i većine MiM.

Malo vijeće se sastalo 4 puta , VV jedanput. Zaključeno je da to nije dovoljno i odlučeno je da ćemo se u narednom razdoblju puno više sastajati.

2. točka Dnevnog reda : - Financijsko izvješće
podnijela je naša blagajnica.

Ove smo godine više sredstava uložili u tiskanje prospekata, Pravila za MiM, promotivnog materijala poput šalova i šalica sa našim logom i 10 Zapovijedi, međutim nešto od toga se prodaje pa će se uloženo i vratiti.

Naši prihodi su dobrovoljni prilozi članova, prodaja promotivnog materijala i prihod od hodočašća. Predsjedateljica podsjeća da od samog početka postojanja Molitvenog vijenca postoji dogovor da se svaki član mjesečno odrekne barem 1 ili 2 kave u korist MV, što zaista nije puno, da se taj novac prikupi na zajedničkoj misi ili susretu i uplati na naš zajednički račun.

Naši rashodi odnose se na organiziranje duhovnih obnova i skupova, najam dvorana, naknade svećenicima, tiskanje prospekata i drugog promičbenog materijala, informativnog listića, izrada iskaznica, tiskanje plakata, širenje i prezentacija MVKO u drugim sredinama, posjete MV, poštarina, telefon, benzin itd.
Svaka novčana transakcija mora biti pokrivena odgovarajućim računom ili ovjerenom potvrdom.

3. točka Dnevnog reda: Plan i program rada za 2014. godinu

Predsjednica Udruge Marina Šturlić predstavila je Plan i program rada za 2014. godinu tj. za razdoblje od ove do sljedeće skupštine.

Redovna godišnja skupština bit će 27.09.2014.
Sjednice Velikog i Malog vijeća prema potrebi više puta godišnje, zadnje početkom rujna 2014.
Mjesečni susreti, sv. mise, klanjanja, molitve, druženja, aktivnosti u župi odvijat će se prema planu i dogovoru
sa svećenikom Molitvenog vijenca te Malim vijećem.

Mjesečni susreti s "Marijama i Martama" i nadalje će se održavati svakog drugog četvrtka iza svete
mise u kapelici Corpus Domini gdje ćemo izmjenjivati iskustva i dogovarati se o djelovanju, poslanju i širenju Molitvenog vijenca.

Dogovorena je duhovna obnova u Sigetu 19.10.2013. - za sve članove i zainteresirane -
predvodi mons. Ivan Miklenić - tema: Blago tebi jer si povjerovala. Svakako će voditelj progovoriti i o aktualnoj društvenoj i političkoj situaciji u Crkvi i društvu.

Središnja proslava blagdana Bezgrj. Začeća BDM bit će na Knežiji a klanjanje večer uoči u kapelici Corpus Domini. Po mogućnosti organizirat će se klanjanja i po župama diljem Hrvatske.

U veljači 2014. predviđena je formacijska duhovna obnova za sve "Marije i Marte" i suradnike.

Image and video hosting by TinyPic

Planirana hodočašća:

Na Dan neovisnosti RH 08.10.2013. - hodočastimo svi zajedno u Krašić. .
Zahvaljivat ćemo i moliti Boga za Domovinu Hrvatsku, a ove godine posebno zahvaljujemo i slavimo 15 godina od proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim. Misno slavlje predvodit će mons. Juraj Batelja. Ovo hodočašće želimo održavati svake godine i dati mu posebnu pozornost kao i bistričkom hodočašću.
• Oko 10.02.2014.slavit ćemo Stepinčevo u Krašiću - (Nada Franjić)
• Naše zahvalno hodočašće M.B. Bistričkoj bit će 3. subotu u svibnju 17.05. 2014.
• Na Dan državnosti 25.06.2014. hodočastit ćemo u Slunj, Udbinu i Škabrnju. Na tim mjestima odat ćemo počast i moliti za sve hrvatske žrtve, posebno za žrtve Škabrnje koja je doživjela masakr istog dana kad je pao Vukovar.
• Hodočašće u Krasno zajedno sa MV iz Senja (Nada Franjić) planiramo 30. kolovoza 2014.

ü Na prijedlog našeg duhovnika ubuduće ćemo se u našim župama više zauzimati za socijalno ugrožene članove. U tom smislu molimo MiM da stave i u neki svoj plan poticanje molitelja na socijalnu zauzetost i osjetljivost za potrebite u svojim sredinama (npr. organizirati instrukcije za učenike, očistiti kuću nemoćnima, nacijepati drva, otići u trgovinu, ljekarnu itd.)


Listić – glasilo MV izlazit će po potrebi, najmanje 2 puta godišnje. Sadržavat će informacije vezane uz događaje i rad MVKO.

I nadalje ćemo sudjelovati na susretima što ih organizira Ured za pokrete i udruge Zagrebačke nadbiskupije kao i na Danu udruga krajem svibnja u Zagrebu. (Ove godine su Dani Udruga bili otkazani.)

Nastavit ćemo sudjelovanje u aktivnostima koje provodi Hrvatski bračni i obiteljski savez CROBIOS, čiji smo pridruženi član.

Bit ćemo prisutni i na tribinama Pokreta i udruga i preko tribina „Jedinstvo u različitosti“ i Ureda za pastoral obitelji predstavit ćemo našu Udrugu na jednoj od tribina. Osoba za kontakt je Marina Šturlić.

U planu je prezentacija MVKO i preko medija budući da su nam to savjetovali svećenici.
U dogovoru je emisija na Radio Mariji i Hrvatskom radiju.

4. točka Dnevnog reda: Izvješće VV o radu naše Udruge

podnosi predsjednica Velikog vijeća. Veliko je vijeće po Statutu nadležno pravno, financijski i administrativno nadzirati rad Udruge i o svom je radu dužno izvjestiti Skupštinu.
VV je zadovoljno radom Udruge, ali primjećuje da je premalo osoba uključeno u rad odnosno da radi samo nekoliko ljudi. Ubuduće bi posao trebalo rasporediti i na druge članove. Isto tako primjećeno je da samo neki molitveni vijenci financijski doprinose Udruzi pa bi to ubuduće trebalo pravednije rasporediti.

Sva tri izvješća su jednoglasno prihvaćena.

5. točka Dnevnog reda: Pravilnik o financijskom poslovanju Udruge

Predsjedateljica Skupštine predstavlja Pravilnik i objašnjava da je Malo vijeće po Statutu bilo obvezno donijeti jedan takav pravilnik u kojem se postavljaju pravila kako se MVKO financira, na koji način se pribavljaju novčana sredstva i na što se troše. Pravilnik je umnožen i podijeljen MiM.

6. točka Dnevnog reda: Pravila za "Marije i Marte"

Dugo najavljivana "Pravila za Marije i Marte" ugledala su svjetlo dana, usvojena su i potvrđena na Malom vijeću 12. rujna o.g. Iskustvo je pokazalo da su jako potrebne takve dvije zauzete i požrtvovne osobe za svaki molitveni vijenac jer je za održavanje MV potreban predani rad i disciplina.

Ova mala brošura govori o tome koji su uvjeti za dobru službu MiM, tko može biti MiM i za čim MiM trebaju težiti, zatim Pravila navode radne zadaće MiM: briga i organiziranje zajedničke mjesečne mise i klanjanja, hodočašća, duhovne obnove, skupljanje milodara, vođenje evidencije o održavanju mjesečnih misa i susreta itd., a u zadnjem poglavlju govori se i o tome kada i u kojim slučajevima prestaje služba MiM.

Koja je to tajna uspješne službe MiM?
Tajna uspjeha svakog apostolata pa i ovog našeg je u osobnoj, žarkoj i vjernoj ljubavi prema Isusu Kristu i Mariji, Kraljici obitelji.

Papa Pavao VI. je rekao:
"Kako bi netko bio apostol, potrebna mu je strastvena ljubav prema Isusu Kristu; ljubav koja je osobna, istinska i potpuna.
Ne može biti istinski apostol, tko nema vlastiti duboki i gorući nutarnji život. Apostolat je ljubav koja se prelijeva, izbija, koja se pretače i u svjedočanstvo i u djelovanje".
".


Ovime je Skupština privedena kraju. Nakon zajedničke molitve i zahvale dragom Bogu i Kraljici obitelji nastavili smo razgovore i druženja u pokrajnjoj dvorani uz domjenak kojeg su priredile same sudionice ove Skupštine.





- 09:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< listopad, 2013 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Veljača 2018 (1)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (3)
Rujan 2017 (1)
Srpanj 2017 (1)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (2)
Veljača 2017 (2)
Prosinac 2016 (2)
Listopad 2016 (2)
Rujan 2016 (2)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (2)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (3)
Siječanj 2016 (2)
Prosinac 2015 (1)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (7)
Kolovoz 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (3)
Prosinac 2014 (1)
Listopad 2014 (4)
Rujan 2014 (2)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (3)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (2)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (1)
Lipanj 2013 (3)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (2)
Veljača 2013 (5)
Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (3)

Kontakt

Linkovi

Molimo jedni za druge