Molitveni vijenac Kraljice obitelji

21.05.2008., srijeda

8. hodočašće MVKO na Mariju Bistricu ( 2. )

Sv. Misa

Za oltarom je bilo 15 svećenika a među njima i naš dragi p. Luka Rađa u kolicima.

Image and video hosting by TinyPic

Molili smo našu Kraljicu da mu izmoli ozdravljenje pa da nam se slijedeće godine pridruži u procesiji hodajući vlasitim nogama.

Sv. Misu je predvodio salezijanac don Anto Stojić.

Image and video hosting by TinyPic

U propovijedi je spomenuo da u Zagrebačkoj nadbiskupiji ima 56 molitvenih skupina i da je naša udruga sigurno među najbrojnijima, jer ima oko 160 molitvenih vijenaca a to znači oko 5000 molitelja. Međutim Bog nas poziva da porastemo i brojem i dubinom u vjeri da ona u nama zaživi i da se dogodi istinska duhovna obnova u našem narodu.Ovdje nas Marija učini i mi smo danas u njezinoj školi: kako povjerovati Božjoj riječi, kako živjeti, kako unapređivati, rasti i produbljivati svoju kršćansku vjeru i kako ju hrabro, odvažno i nadasve u velikoj nadi svjedočiti današnjem svijetu. Nitko nas to ljepše ne bi mogao naučiti od Marije, jer je Marija prva povjerovala. Marija je povjerovala Riječi Božjoj u jednom trenutku kada se je ona očitovala kao jedno veliko i duboko otajstvo, otajstvo Utjelovljenja. Božji plan ide dalje i po nama.
I nas je Bog pozvao da uzmemo svoje mjesto i odgovornost. Svatko od nas ima svoje važno mjesto: otac da stane na kućni prag da brani i promiče život i da odgovorno stane iza svoje obitelji. Majka neka bude majka života svojoj djeci, i duhovnoga života i vjere, da svi mi budemo više Božji.

A kako raste vjera? Ne možemo tražiti drugoga puta doli ovog ponuđenog u riječi Božjoj koju smo danas čuli u Evanđelju ( Preobraženje).Isus je svoje učenike htio poučiti u vjeri. Vidio je da je slaba pa ju je htio ojačati. Rekli su oni doduše da vjeruju ali On je znao da ne vjeruju. Rekao im je: Da, kažete da vjerujete, ali svi ćete se vi razbježati. Ostavit ćete me samoga, zatajit ćete me, izdat ćete me, otići ćete. I tako je i bilo. I evo, uzeo je trojicu svojih učenika sa sobom na brdo Tabor da ih pouči.
I nas je doveo danas ovamo iz svakodnevnih briga da i nas pouči kako je otajstvo Božje veliko i nama ljudima teško razumljivo. Ali i mi smo pozvani da sudjelujemo kao i učenici u vazmenom otajstvu svoga Učitelja i Gospodina. A u tom vazmenom otajstvu bio je križ, muka, smrt i uskrsnuće. Kroz sve je trebalo proći.Sve je to bilo teško. Oni su sve zbog Njega ostavili, ali su se sablaznili kad su čuli da će do uskrsnuća doći kroz muku i smrt na križu među razbojnicima.To nisu mogli prihvatiti, tako daleko nije mogla ići njihova vjera. Da im olakša odškrinuo je vrata tog Božjeg misterija da vide da s druge strane postoji obećanje Božje, sila i snaga, slava Božja i Kraljevstvo Božje. I kad su oni to doživjeli bili su preneraženi. Rekli su: Zaustavi vrijeme, ostat ćemo zauvijek ovdje, ovo je sreća, blaženstvo i ne treba nam ništa više. Ali Isus im je rekao: Ne, moramo u dolinu, u svijet i moramo ispuniti sve što je pisano. U slavu se ulazi putem križa.

I Marija je ušla u otajstvo Božje u velikoj tami i ništa joj nije bilo jasno od svega što joj je anđeo rekao. Uplašila se toga pa ju je anđeo hrabrio: Ne boj se, Marijo. Otajstvo uvijek plaši jer zahtijeva od nas da vjerujemo i da idemo dalje od svoga razumijevanja. Marija samo treba reći da, ostalo je Božje djelo. Marija ulazi u neizvjesnost ali ulazi s vjerom i velikim predanjem: Neka mi bude po riječi tvojoj!To je ono što i mi svi živimo.
Kako vjerovati? Vjera je problem današnjem čovjeku.Mnogi posustaju i odustaju ili vjeruju u nešto drugo lakše: u ideologije, horoskope, saveze, u znanost.
Nije bezvjerstvo koje progoni vjeru nego naša hladnoća, ravnodušnost. Život posustaje i povlači se. Veliki je broj samoubojstava i pokušaja samoubojstava. U čovjeku je nastao jedan ozbiljan kvar nad kojim bismo se svi trebali zamislilti. Neće više biti samo pitanje koliko će nas doći u crkvu nego da li će nas uopće biti. Razbijena je u mladima ona jezgra života, teško se sagledava smisao života i nema nikoga da im pomogne. Oni su sami jer roditelji rade. A to ih mogu naučiti samo roditelji. Svi bismo se tu morali angažirati: i društvo i Crkva.
Mladima treba svjedočanstvo, nešto iz života a ne iz knjiga, oni hoće vidjeti i ako ikoga slušaju, onda slušaju onoga tko je svjedok.

S tim problemima i mi dolazimo pred Gospodina. I nama Isus kaže kao i apostolima: Ne bojte se žrtve jer je žrtva blagoslov. Po žrtvi će vam doći ljubav, a to je ono što najviše trebate. Tako je i k nama došla ljubav: preko Raspetoga na križu. Ne će nas Krist riješiti problema, ali će nas povesti takvim putem gdje se mogu naći rješenja.

Molimo Boga uza sve molitve koje smo danas donijeli ovamo i za dar jače vjere, da budemo hrabriji, da se ne bojimo, da uđemo u život, da damo životu najbolje što imamo.Tad će nam život uzvratiti i bit će nam radostan, drag i svet, i tad će Bog znati da smo doista povjerovali.I možemo danas doista zapjevati pred Marijom:
Na putu života križ čeka nas ljut, daj Majko, nam kaži ti u nebo put!



Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic>

Molitveni vijenac iz Vugrovca

Image and video hosting by TinyPic

i Kašine

Image and video hosting by TinyPic

p. Luka odlazi u Krapinske Toplice jer ima još jednu svetu misu u 17 sati.

Image and video hosting by TinyPic

Mamice, i ja bih se htjela slikati!

Image and video hosting by TinyPic

Tako, sad sam i ja na slici kraj svoje seke i brace!

Image and video hosting by TinyPic

Dirigent Josip Pustički nije se štedio.

Image and video hosting by TinyPic

Hajde, hajde , pjevajte malo življe!


Image and video hosting by TinyPic

Djeca su naše blago, naša budućnost ali i naša odgovornost!

Image and video hosting by TinyPic

Prije odlaska još jedno slikanje s Bistričkom Gospom poželjele su organizatorice hodočašća koje su se zatekle u sakristiji.

(Bit će još fotografija, čekam da mi budu poslane!)





- 22:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

17.05.2008., subota

8. hodočašće MVKO na Mariju Bistricu ( 1.)

Hvala Bogu, bio je to predivan dan.Poluoblačan ali bez kiše, tu i tamo je malo zapeklo sunce, tek toliko da se sjetimo da smo ipak zašli u drugu polovicu svibnja. Čak je i onaj poznati bistrički vjetar bio suzdržan i nije pravio preveliku buku igrajući se velikim tendama razapetim iznad crkve na otvorenom.

Image and video hosting by TinyPic

Već od 8 sati kolone hodočasnika hrlile su Majci u pohode, razdragana lica i s pjesmom na usnama. Masa ljudi! 33 autobusa, od toga 16 iz Zagreba i okolice, a ostali iz Đakova, Osijeka, Vinkovaca, Križevaca, Donje Dubrave, Donjeg Vidovca, Solina, Karlovca, Nuštra, Nijemaca, Marjančaca, Đeletovaca, Goričana....

Image and video hosting by TinyPic

Pridružila nam se i grupa mladih gitarista sa svojim voditeljom prof. Berislavom Bilušićem, koji im je ujedno i vjeroučitelj u Osn. šk. "Kustošija" u Zagrebu. Oni su vrlo lijepo svirali i pjevali za vrijeme klanjanja Euharistijskom Isusu nakon mise.
Najavljen je bio dolazak i grupe polaznika Dopisne teologije pa vjerujem da su i oni bili s nama.

Svirali su i pjevali članovi Kulturno-umjetničkog društva Prepuštovec pod ravnanjem prof. Josipa Pustičkog,

Image and video hosting by TinyPic

Zbor

Image and video hosting by TinyPic

Tamburaši

ukupno njih stotinjak, od toga pedesetak male djece u bijelim dječjim narodnim nošnjama. Cvijeće oko oltara bilo je predivno, ali pravi ukras oko oltara bila su djeca.

Image and video hosting by TinyPic

Molitelji iz Čučerja svake godine dolaze na hodočašće lijepo obučeni u narodnu prigorsku nošnju.

Molitveni program

Image and video hosting by TinyPic
vodila je gospođa Marina Šturlić iz Čučerja. Molili smo Slavnu krunicu i pjevali Marijanske pjesme koje smo nastavili pjevati i kad je počela

Procesija

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Deset zapovijedi- temelj kršćanskog života

Image and video hosting by TinyPic

Svečano okićena Kraljica naših obitelji

Image and video hosting by TinyPic

Krunica- obiteljska molitva

Image and video hosting by TinyPic

Kruh

Image and video hosting by TinyPic

i vino

Image and video hosting by TinyPic

"Marije "i "Marte" s transparentima svojih mol. vijenaca


Image and video hosting by TinyPic

Pozdrav upravitelja svetišta vlč. Zlatka Korena:

Draga braćo i sestre u Isusu Kristu, dragi hodočasnici današnjega dana! Ovaj svibanjski dan sabrao je prvenstveno hodočasnike iz zajednice Molitvenih vijenaca Kraljice obitelji, pa svima vama, dragi molitelji, izričem svoju dobrodošlicu. S nama su danas na ovom hodočašću i mladi krizmanici iz župe Vugrovec( koji su došli pješice iz Vugrovca sa svojim župnikom Filipom Lucićem) i grupa mladih gitarista, učenika Os.šk. "Kustošija" sa svojim vjeroučiteljem Berislavom Bilušićem, koji će sudjelovati sviranjem i pjevanjem na Klanjanju. S nama je tu i skup obitelji Kunić. Pozdravljam braću svećenike, pozdravljam djecu i mlade, a osobito pjevače i tamburaše KUD-a Prepuštovec.

Veliki vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler, danas sluga Božji, kandidat oltara, uputio je svećenicima ove riječi u svojoj posljednjoj poslanici. One pokazuju njegovu suvremenost. Jednako su važne i obavezujuće i danas.
Evo što je rekao :
Novo doba sa svojim silnim preokretima na državnom i socijalnom području nameće osobito nama svećenicima nove dužnosti i veliku odgovornost pred Bogom i narodom. Ako smo dosada radili mlitavo, treba da se odsada upremo svim silama. Ako smo pak vršili svoje dužnosti prema Crkvi i narodu, treba da sada svoj rad i svoju revnost potrostručimo.


Evo, braćo i sestre, riječi su to poziva ovog velikog biskupa Crkve u hrvatskom narodu. U njima prepoznajem dva pojma: da pred Bogom i narodom svi mi, osobito mi kršćani i katolici nosimo osobitu odgovornost. Jednako tako njegov poziv da se upremo svim silama, kako bi svjetlo Isusa Krista bilo trajno prisutno na našim prostorima. Vi ste kao molitvena zajednica pozvani biti svjetionici pozvani svjedočiti u svojim župama. Pozvani ste biti prvi suradnici svojih župnika. Pozvani ste pokazati da je lijepo biti s Isusom Kristom, da onda kada vas netko vidi može reći: Lijepo je biti kršćanin. I zato smo se danas sabrali oko Marije Isusove i naše majke, kako bismo upravo molili njezin zagovor, da vi budete svjetionici vjere, prvi suradnici u svojim župama. Neka i to bude dio našeg molitvenog ozračja u ovom danu pred likom Majke Božje Bistričke.


Nastavak i ostale slike u slijedećem postu.

- 22:12 - Komentari (3) - Isprintaj - #

13.05.2008., utorak

Program našeg hodočašća na M.Bistricu 17.05.2008.

Image Hosted by ImageShack.us

Svi koji žele s nama moliti i vapiti Kraljici obitelji za obraćenje i spas naših obitelji, Domovine, mladeži, svećenika i redovništva, neka nam se pridruže. Dobro su došli!

PROGRAM

10 h – MOLITVENI PROGRAM na otvorenom :
Svi slavimo Gospodina
Obavijesti
Čuj nas Majko 1. kit.
Slavna krunica 1. otajstvo
2. kitica: Sretan onaj koj te hoće
2. otajstvo
O mila Majko nebeska
3. otajstvo
2. kitica: Kad duši našoj teško je
4. otajstvo
3. kitica: Ti raj si nam otvorila
5. otajstvo
11 sati – PROCESIJA : Majko Božja Bistrička 3 kitice, Zdravo Djevo ...

SV. MISA: Gospodine, smiluj se ( Peran )
Slava ( Peran )
Čitanje: Čita gospođa Nada Balaško, članica KUD-a
Psalam: Pjevajte Gospodinu pjesmu novu
Aleluja
Molitva vjernika: predvode gđe Vlatka Slipac i Jelica Bikfa
Prikazanje: Život svoj prikazujemo Bogu, 2 kitice
Svet ( Peran )
Jaganjče: Peran
Pričest: Kruše života, 3 kitice, Veselo, braćo, kliknimo, 4 kitice, Krist
jednom stade na žalu, 3 kitice,
KLANJANJE (odmah poslije mise):
Svet, svet, svet
Oče, mi ti se klanjamo, 3 kitice
Isuse, volim te, slavim te, hvala ti!
Bože, svet si, aleluja, Blagoslovljen.., Hosana Tebi...
Divnoj dakle
Bože, čuvaj Hrvatsku
15 sati : KRIŽNI PUT – predvodi rektor svetišta vlč. Zlatko Koren
pjevanje predvodi gđa Marina Šturlić

Kratki posjet crkvi. Najkasnije do 17 sati napustiti prostor svetišta.

Svira i pjeva KUD Prepuštovec pod ravnanjem gosp. Josipa Pustičkog.
Na gitari sviraju učenici Osnovne škole «Kustošija» pod vodstvom vjeroučitelja profesora Berislava Belušića,



- 16:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

06.05.2008., utorak

In memoriam : vlč. Ivan Lovrić, župnik župe Dubranec

Image and video hosting by TinyPic

30.travnja o.g. umro je vlč. Ivan Lovrić, župnik župe Dubranec. Gospodin ga je iznenada pozvao k sebi u 58. godini života. Nije mu dao ni da dovrši započeti posao. Umro je na Miroševcu dok je predvodio sprovodne obrede. Pokopan je 6. svibnja u obiteljsku grobnicu u Kravarskom.

Rođen je 5.siječnja 1951. godine u Kravarskom. Zadnjih 17 godina bio je upravitelj župe u Dubrancu. Bio je svećenik po mjeri Isusa Krista, velikog srca i velike životne energije, premda slabog zdravlja. Predano je obavljao svoje svećeničke dužnosti u svojoj velikoj župi od Donjeg Dragonošća pa sve do Pisarovine. Sam je držao vjeronauk, obnovio više kapelica, redovito posjećivao obitelji i starce. Nije želio nikome biti na teret pa se u slobodno vrijeme prihvaćao svih poljodjelskih i stočarskih poslova. Bio je seljački sin i toga se nije sramio.

Prije 4 godine, točnije krajem 2003.g. na poticaj svog župljanina gosp. Janka Kuhara i uz pomoć gđe. dr. Danice Ljubanović i Nade Mustapić osnovao je u svojoj župi Molitveni vijenac Kraljice obitelji i odredio zajedničku svetu misu svakog prvog petka u mjesecu. Tog dana u Dubranec je dolazio i p. Drago Hartly na ispomoć da ispovijeda i poučava djecu. Pater Drago je jako cijenio i volio pokojnog župnika. Imao je samo lijepe riječi za njega ali ga je i žalio zbog velikog posla i slabog zdravlja.

Pokojni župnik jako je podupirao hodočašća u Krašić i Lepoglavu ( "Stopama našeg blaženog Alojzija Stepinca"). Tjedan dana prije smrti nazvao je voditeljicu hodočašća Nadu Mustapić i obavijestio ju da je za hodočašće svoje župe u Krašić i Jazovku odredio datum 8.6.2008. Hodočašće će se održati, ali nažalost bez župnika.

Na vječni počinak u krilo Očevo ispratile su ga njegove neutješne sestre i rodbina, mnoštvo braće svećenika, župljana i vjernika. Svetu Misu predvodio je kardinal Bozanić, pjevao je i svirao zbor i KUD, koji je obnovio i ponovo potaknuo na rad upravo pokojni župnik.



Image and video hosting by TinyPic

Počasna straža domaćeg DVD

Image and video hosting by TinyPic

Posljedni izlazak iz župne crkve

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Prate ga braća svećenici

Image and video hosting by TinyPic

i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić

Image and video hosting by TinyPic

Dvoje od mnoštva malenih koji su župnika ispratili s bijelim ružama

Image and video hosting by TinyPic

Posljednji "Doviđenja, poštovani i dragi naš župniče!" prije odlaska na groblje u Kravarsko

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Neki od članova KUD-a u turopoljskim narodnim nošnjama

Image and video hosting by TinyPic

Mnogi kao da ne vjeruju da župnik zauvijek odlazi iz župe

Image and video hosting by TinyPic

Tmurni oblaci i kiša nadvili su se nad Dubrancem kao da i priroda tuguje

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Tko će u nedjelju služiti župnu misu u 10 sati?
Nadbiskup poručuje: Molite za duhovna zvanja!

Dragi svećeniče i župniče! Sada si na najboljem mjestu! Počivaj mirno i blaženo u krilu Očevu! Neka te na vratima nebeskim dočeka Kraljica obitelji! Vjerujemo da si sada u slavi nebeskoj, jer ti si se za ovaj dan pripremao cijeli život!
- 20:25 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Veljača 2018 (1)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (3)
Rujan 2017 (1)
Srpanj 2017 (1)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (2)
Veljača 2017 (2)
Prosinac 2016 (2)
Listopad 2016 (2)
Rujan 2016 (2)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (2)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (3)
Siječanj 2016 (2)
Prosinac 2015 (1)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (7)
Kolovoz 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (3)
Prosinac 2014 (1)
Listopad 2014 (4)
Rujan 2014 (2)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (3)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (2)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (2)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (1)
Lipanj 2013 (3)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (2)
Veljača 2013 (5)
Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (3)

Kontakt

Linkovi

Molimo jedni za druge