Pijana šunka

15 travanj 2014

Bliži se Uskrs, a za Uskrs se po tradiciji sprema šunka koja se prije blagovanja odnosi na misu gdje je svećenik blagoslivlja. Od kad znam za sebe, pa sve do prije nekoliko godina, za Uskrs se kuhala domaća šunka, koja je sama po sebi bila puna ukusa bez ikakvih začina. Današnje šunke su mi nekako bez ukusa i pune vode, pa se jedino uz začine, koliko toliko može dobiti neki ukus.
I tako sam jedne godine pred Uskrs na internetu pretraživao neki način da se obogati ukus današnjim šunkama i tako sam naletio na recept po kojem moj otac sprema šunku već nekoliko godina.
Recept je sasvim jednostavan i sve što je potrebno je kupovna rolana šunka,crno vino, začini. Od litre crnog vina napraviti bevandu da barem polovica rolane šunke bude u kupki od crne bevande za vrijeme kuhanja. U bevandu dodati nekoliko češnjeva češnjaka, nekoliko zrna papra, soli po želji, list-dva lovora, ružmarina i kadulje. Neka se sve krčka sat do sat i pol, kada će kupovna šunka bez ukusa biti spremna za Uskršnji doručak ili ručak, a ako nešto ostane i za neki naredni dan.
Negdje sam pročitao da se ovako kuhanu šunku može još zapeći u dizanom ili u lisnatom tijestu, što vjerujem, da je isto ukusno. Čini mi se da već znam kako će biti pripremljena šunka za sljedeći uskrs :).

Sretan i Blagoslovljen Uskrs

Oznake: Uskrs, šunka, vino

Tortilje sa fritajom od šparoga

14 travanj 2014

Danas sam uživao u hrani. Hm, kad bolje promislim, ja uživam u svakoj hrani, tako da jeo lešo krompir, gulaš od divljači ili hobotnicu ispod peke, ulovim se da sa hranom u ustima ispušta tiho mmmm ili zatvorim oči da bolje osjetim okuse.
Tako da sam i danas uz tiho mmm uživao u fjužnu naočigled jednostavne ali za nepce vrlo ukusnom jelu. Fritaju od šparoga, ako netko nije jeo ali je bar čuo za nju. Još ako su ulovljene u divljini sa svojim rukama i nogama, to je onda još veći užitak, dok nam fritaja draži nepce. Kako god se šparoge našle u vašoj kuhinji, očišćene vrhove šparoga u tavi lagano popržite na maslacu, na kojem se već ljepo opustila sitno sjeckana panceta. Dok se mirisi šire kuhinjom, u tavu na šparoge i pancetu ubacite razmućena jaja, predhodno posoljena i popaprena i naribani parmezan. Neka se sve dobro sljubi i dok je toplo, poslužiti u tortilji od pšeničnog brašna. Mislim da bi tortilje bilo najbolje najbolje napraviti, onako homemade, ali u nedostatku vremena biti će dobre i kupovne. Dok ovo pišem, poželim da sutra za ručak opet budu tortilje sa fritajom od šparoga. Tako su mi pale na pamet i neke varijacije ovog jela, tortilje sa fritajom od šunke i sira, sa fritajom od mladog špinata i pancete, sa fritajom od maslina, i tako dalje i tako dalje.
Toliko od mene,pozdravljam čitatelje sa tihim mmmm.

Oznake: tortilja, šparoga, fritaja

Divlji radić

04 travanj 2014

Proljeće je ljudi,proljeće. U proljeće se budi sve u prirodi, cvjetaju razne biljke, budi se životinjski svijet, pčele lete od cvijeta do cvijeta. Odmah se sjetim crtanog filma iz djetinjstva, "Pčelica Maja" i pjesme:

U nekoj zemlji tko zna gdje,
u neko vrijeme tko zna kad,
bijaše pčela malena,
o njoj se priča još i sad.
Ja mislim da se mala pčela zvala Maja,
mala, drska, bistra pčela Maja,
mala pčela što kroz let,
sva u čudu gleda svijet.

I danas opet ćemo sresti malu Maju,
malu bistru, hitru pčelu Maju,
Maju svima dragu Maju,
Maja, Maja, Maja, Maja, Maja
sad pričaj život svoj.

I tako dok pčelica Maja leti od cvijeta do cvijeta, ja ju zamišljam zatvorenih očiju, kako preljeće zeleno-žutim predjelima maslačaka i u ustima osjetim ukus jela koji sam jeo jednog proljeća u "dolini leptira", u Brodu na Kupi.
Jelo je to naših starih koje je mojoj supruzi prenjela njena baka, koji je uz to što je ukusan i izvoran, već je i zdrav. Uvjerenja sam da je sve što je umjereno, je i zdravo, pogotovo ako je iz prirode ili iz domaćeg uzgoja. Jelo osim malo šetnje u prirodi i raspoznavanja divljeg radića ili maslačka, ne traži veliko kulinarsko iskustvo, pa ga može spraviti svatko uz malo volje, želje i vremena.
Znači treba se prošetati, dali sam, sa društvom, ili sa kućnim ljubimcem i u šetnji ubrati određenu količinu divljeg radića (maslačka), prebrati ga i oprati po povratku kući. Ocjediti ga i staviti u zdjelu otpornu na toplinu. U tavici popržiti sitno sjeckanu pancetu koja će pustiti svoju masnoću. Panceta bi trebala biti crunch, crispy i zajedno sa masnoćom koju je pustila, treba ju preliti preko divljeg radića. Dodati na kockice sjeckano tvrdo kuhano jaje, popapriti, posoliti i promješati. Po želji se može pokapati uljem, običnim, bučnim ili maslinovim, kao i pokapati octom.
Srećom ovo pišem iza ručka, pa mi žljezde slinovnice ne rade punom parom. I ja, kao što bi preporučio svaki ljubitelj hrane, preporučam da se prije jela popije aperitiv, a poslje jela vama po želji, vodu, čaj, pivo ili vino, sve će pasat.
U ovo jelo se uz ovaj izvorni oblik može dodati mladi luk, mladi češnjak, kuhani krompir, kukuruz šećerac, ma što vam god padne na pamet.

Ovo čitate na vlastitu odgovornost, sve što pojedete poslje čitanja ovog bloga sami ste krivi.

Oznake: maslačak, divlji radić, panceta, pčelica maja, proljeće

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.