Divlji radić

04 travanj 2014

Proljeće je ljudi,proljeće. U proljeće se budi sve u prirodi, cvjetaju razne biljke, budi se životinjski svijet, pčele lete od cvijeta do cvijeta. Odmah se sjetim crtanog filma iz djetinjstva, "Pčelica Maja" i pjesme:

U nekoj zemlji tko zna gdje,
u neko vrijeme tko zna kad,
bijaše pčela malena,
o njoj se priča još i sad.
Ja mislim da se mala pčela zvala Maja,
mala, drska, bistra pčela Maja,
mala pčela što kroz let,
sva u čudu gleda svijet.

I danas opet ćemo sresti malu Maju,
malu bistru, hitru pčelu Maju,
Maju svima dragu Maju,
Maja, Maja, Maja, Maja, Maja
sad pričaj život svoj.

I tako dok pčelica Maja leti od cvijeta do cvijeta, ja ju zamišljam zatvorenih očiju, kako preljeće zeleno-žutim predjelima maslačaka i u ustima osjetim ukus jela koji sam jeo jednog proljeća u "dolini leptira", u Brodu na Kupi.
Jelo je to naših starih koje je mojoj supruzi prenjela njena baka, koji je uz to što je ukusan i izvoran, već je i zdrav. Uvjerenja sam da je sve što je umjereno, je i zdravo, pogotovo ako je iz prirode ili iz domaćeg uzgoja. Jelo osim malo šetnje u prirodi i raspoznavanja divljeg radića ili maslačka, ne traži veliko kulinarsko iskustvo, pa ga može spraviti svatko uz malo volje, želje i vremena.
Znači treba se prošetati, dali sam, sa društvom, ili sa kućnim ljubimcem i u šetnji ubrati određenu količinu divljeg radića (maslačka), prebrati ga i oprati po povratku kući. Ocjediti ga i staviti u zdjelu otpornu na toplinu. U tavici popržiti sitno sjeckanu pancetu koja će pustiti svoju masnoću. Panceta bi trebala biti crunch, crispy i zajedno sa masnoćom koju je pustila, treba ju preliti preko divljeg radića. Dodati na kockice sjeckano tvrdo kuhano jaje, popapriti, posoliti i promješati. Po želji se može pokapati uljem, običnim, bučnim ili maslinovim, kao i pokapati octom.
Srećom ovo pišem iza ručka, pa mi žljezde slinovnice ne rade punom parom. I ja, kao što bi preporučio svaki ljubitelj hrane, preporučam da se prije jela popije aperitiv, a poslje jela vama po želji, vodu, čaj, pivo ili vino, sve će pasat.
U ovo jelo se uz ovaj izvorni oblik može dodati mladi luk, mladi češnjak, kuhani krompir, kukuruz šećerac, ma što vam god padne na pamet.

Ovo čitate na vlastitu odgovornost, sve što pojedete poslje čitanja ovog bloga sami ste krivi.

Oznake: maslačak, divlji radić, panceta, pčelica maja, proljeće

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.