ponedjeljak, 30.05.2016.

Poziv na prosvjed za Cjelovitu kurikularnu reformu 1.6. u 18h Trg slobode

Drage naše sugrađanke i sugrađani, pišem vam post koji nije direktno vezan uz problematiku Mjesnog odbora Varvari, ali tiče se budućnosti naše djece, naših potomaka!

Ovih je dana aktualno odstupanje Borisa Jokića s mjesta voditelja radne skupine za izradu Cjelovite kurikularne reforme ili pojednostavljeno VELIKE REFORME ŠKOLSTVA. Mnogi ste od vas zasigurno upoznati s time što pokušava radni tim učiniti. Ja ću vam to pojednostaviti i napisati svojim riječima. Mladi i ne drugo tako mladi ali napredni učitelji iz različitih specijalnosti žele da nam djeca ne bubaju napamet nepotrebne podatke o godini rođenja Napoleona, povijesti Jeruzalema ili broju bačenih bombi na Dresden u drugom svjetskom ratu. Radni tim Cjelovite kurikularne reforme želi da naša djeca konačno nauče razmišljati svojom glavom i da se spreme za ŽIVOT. Netko to želi spriječiti jer budimo iskreni, mnogima ne paše da ljudi razmišljaju svojom glavom. E pa zato pobunimo se protiv takvih, podržimo Cjelovitu kurikularnu reformu 1.6. u 18h na Rivi - preko puta okrugle kule. Istovremeno će se prosvjed dešavati po mnogim gradovima u Hrvatskoj i van nje. Ovo je prevažno a da ostanemo doma na kauču ili uređivati si okućnicu.

"Organizacije civilnog društva okupljene u Inicijativu Hrvatska može bolje, preko 180 različitih udruga, sindikati SSSH, Matica Hrvatskih sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja, Sindikat Preporod i drugi, učitelji i učiteljice te razni pojedinci pozivaju građanke i građane Hrvatske da jasno pošalju poruku da je obrazovanje prioritet hrvatskog društva i podrže cjelovitu kurikularnu reformu.

Pitanje obrazovanja je pitanje budućnosti naše djece i naše zemlje. Ovo je ispit naše zrelosti i ispit naše odgovornosti prema našoj djeci, našim nećakinjama i nećacima, našim unukama i unucima, prema budućnosti. Učiteljice i učitelji su svoju stručnost, svoje iskustvo, znanja i vještine stavili na raspolaganje Hrvatskoj da se oblikuje škola koja će odgovarati na zahtjeve budućnosti, koja će učenike pripremiti da aktivno pridonose dobrobiti Hrvatske i Europe. Zauzvrat su doživjeli političke napade i političke pritiske. Podržimo cjelovitu kurikularnu reformu. Vrijeme je da Hrvatska pokaže da može, zna i mora bolje!

Mnoge odgovore o reformi školstva dobiti ćete OVDJE.

Robert Velenik, ZA Cjelovitu kurikularnu reformu, ZA MO Varvari!

Oznake: mjesni odbor

- 15:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 12.05.2016.

Što je katastar, a što gruntovnica?

Mnogi koji se susreću sa administracijom, a pogotovo kada žele urediti vlasništvo nad nekretninama moraju posjetiti gruntovnicu i katastar. Kako na ovom blogu povremeno pišemo i o svakodnevnim korisnim stvarima koje mogu svima poslužiti, ovaj post je posvećen objašnjenju katastra i gruntovnice.

Osobno mi nije bilo jasno što to znači, da li su katastar i gruntovnica spojeni ili moraš obilaziti pojedinačno urede (i čekati u kraćem ili dužem redu). Nedavno sam slučajno naletio na članak Zorana Korda s Tportala koji jako lijepo objašnjava te razlike i posljedice naših aktivnosti u tim uredima....

... da bi zemljišne knjige bile čiste, za to nisu dovoljne samo aktivnosti države. Potrebno je da i svaki vlasnik koji posjeduje nekretnine učini sve da osigura čiste papire. A prvi korak za to je upoznavanje s funkcioniranjem sustava registriranja nekretnina koji u Hrvatskoj, kao i u većini europskih zemalja, počiva na katastru i gruntovnici.

Katastar označava posjed, a gruntovnica vlasništvo.

Katastar je evidencija koja sadrži nacrte pojedinačnih nekretnina razvrstane po katastarskim česticama i posjedovne listove iz kojih se vidi tko je korisnik nekretnina na pojedinoj čestici. Svaka čestica pokriva određenu zemljišnu površinu i objekte izgrađene na toj površini.

Zbir katastarskih čestica je katastarski plan (karta) na kojem su katastarske čestice ucrtane po brojevima tako da se, sukladno situaciji u stvarnom prostoru, jasno vide njihove granice, oblik i položaj te građevinski objekti koji su izgrađeni na njima.

Katastarske planove izrađuju i njima upravljaju državni uredi za katastar i geodetske poslove, a oni ujedno izdaju javne isprave kojima se dokazuje stanje nekog posjeda.

Podatke iz katastra možete provjeriti na internetskoj stranici katastar.hr, a ako vam je potreban ovjereni dokument, u katastru možete dobiti kopiju katastarskog plana i prijepis posjedovnog lista koji pokazuje tko je korisnik pojedine čestice. Uz identitet korisnika, posjedovni list sadrži podatke o katastarskoj čestici: broj čestice, način korištenja, površinu i opis objekata koji se nalaze na čestici.

Prema starim propisima, u katastar su se upisivali korisnici zemljišta koji često nisu bili i vlasnici dok se po novim propisima u posjedovne listove upisuju vlasnici. Stoga katastar nije pouzdan za utvrđivanje vlasništva, nego u prvom redu služi za utvrđivanje stanja nekretnina na pojedinoj katastarskoj čestici.

Podatke u vlasničkom listu možete provjeriti odlaskom u gruntovnicu ili putem interneta. Vlasnički list (zemljišnoknjižni izvadak) je javna isprava, a dostupan je na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa e-izvadak upisom katastarske čestice pojedine nekretnine čiji ćete broj dobiti od prodavatelja ili njegovog posrednika.

Više o ovoj temi u članku g.Korda - OVDJE

Za MO Varvari, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

- 15:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 03.05.2016.

Inforamcija o asfaltiranju u našem MO-u

Poštovani mještani, kako ste zasigurno već primijetili, krenuli su asfalterski radovi nakon postavljanja priključaka odvodnje. Prvi su na redu Varvari, točnije Buranka i ulica Piantade. Ovih smo dana imali više upita i kontakata s mještanima, a vezano upravo uz asfaltiranje. Više informacija o obavezama Odvodnje možete dobiti na postu kojeg smo objavili prije početka radova, na informativnom sastanku u prostorima našeg MO-a.

Post je OVDJE
Informacija iz Odvodnje je OVDJE

Koristim priliku da vam zahvalim na strpljivosti, pogotovo stanovnicima St. Diklić i Musaleža. Asrfaltiranje u Musaležu i Valkarinu započinje 12.5 i trajati će do 20.5., a u St. Diklić će to biti oko 20.5.2016. Radovi će biti okončani do početka glavne turističke sezone.

Mnogi se mještani pitaju je li moguće asfaltiranje van projekta odvodnje. Projekt predviđa samo vraćanje ulica i asfalta u prvobitno stanje, dakle asfaltiranje tamo gdje je asfalt bio i to na način da do širine od 4m prometnice, asfaltira se čitava širina. Preko te širine, asfaltira se kanal odvodnje.

Izvođači su radova na pojedinim dijelovima oštetili rubnjake nogostupa. U dogovoru s Odvodnjom i MO-om pristupilo se sanaciji istih. Ukoliko primijetite slična veća oštećenja, javite na mail: rvelenik@gmail.com.

 photo Varvari web2_zpsmlc8uzoc.jpg
Ulica Piantade - čeka asfalt

 photo Varvari web1_zpspoa41xye.jpg
Vrh ulice Piantade - početak asfaltiranja

Za MO Robert Velenik

- 15:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.