četvrtak, 12.05.2016.

Što je katastar, a što gruntovnica?

Mnogi koji se susreću sa administracijom, a pogotovo kada žele urediti vlasništvo nad nekretninama moraju posjetiti gruntovnicu i katastar. Kako na ovom blogu povremeno pišemo i o svakodnevnim korisnim stvarima koje mogu svima poslužiti, ovaj post je posvećen objašnjenju katastra i gruntovnice.

Osobno mi nije bilo jasno što to znači, da li su katastar i gruntovnica spojeni ili moraš obilaziti pojedinačno urede (i čekati u kraćem ili dužem redu). Nedavno sam slučajno naletio na članak Zorana Korda s Tportala koji jako lijepo objašnjava te razlike i posljedice naših aktivnosti u tim uredima....

... da bi zemljišne knjige bile čiste, za to nisu dovoljne samo aktivnosti države. Potrebno je da i svaki vlasnik koji posjeduje nekretnine učini sve da osigura čiste papire. A prvi korak za to je upoznavanje s funkcioniranjem sustava registriranja nekretnina koji u Hrvatskoj, kao i u većini europskih zemalja, počiva na katastru i gruntovnici.

Katastar označava posjed, a gruntovnica vlasništvo.

Katastar je evidencija koja sadrži nacrte pojedinačnih nekretnina razvrstane po katastarskim česticama i posjedovne listove iz kojih se vidi tko je korisnik nekretnina na pojedinoj čestici. Svaka čestica pokriva određenu zemljišnu površinu i objekte izgrađene na toj površini.

Zbir katastarskih čestica je katastarski plan (karta) na kojem su katastarske čestice ucrtane po brojevima tako da se, sukladno situaciji u stvarnom prostoru, jasno vide njihove granice, oblik i položaj te građevinski objekti koji su izgrađeni na njima.

Katastarske planove izrađuju i njima upravljaju državni uredi za katastar i geodetske poslove, a oni ujedno izdaju javne isprave kojima se dokazuje stanje nekog posjeda.

Podatke iz katastra možete provjeriti na internetskoj stranici katastar.hr, a ako vam je potreban ovjereni dokument, u katastru možete dobiti kopiju katastarskog plana i prijepis posjedovnog lista koji pokazuje tko je korisnik pojedine čestice. Uz identitet korisnika, posjedovni list sadrži podatke o katastarskoj čestici: broj čestice, način korištenja, površinu i opis objekata koji se nalaze na čestici.

Prema starim propisima, u katastar su se upisivali korisnici zemljišta koji često nisu bili i vlasnici dok se po novim propisima u posjedovne listove upisuju vlasnici. Stoga katastar nije pouzdan za utvrđivanje vlasništva, nego u prvom redu služi za utvrđivanje stanja nekretnina na pojedinoj katastarskoj čestici.

Podatke u vlasničkom listu možete provjeriti odlaskom u gruntovnicu ili putem interneta. Vlasnički list (zemljišnoknjižni izvadak) je javna isprava, a dostupan je na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa e-izvadak upisom katastarske čestice pojedine nekretnine čiji ćete broj dobiti od prodavatelja ili njegovog posrednika.

Više o ovoj temi u članku g.Korda - OVDJE

Za MO Varvari, Robert Velenik

Oznake: mjesni odbor

- 15:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.