srijeda, 12.05.2010.

Ambrozija i komarci dolaze...

ambrozija

Ovih izrazito vlažnih i kišovitih dana, dok priroda buja, često smo primorani ostati u kući. No, uvjeren sam da čim se oblaci maknu svi ćemo rado prionuti raznim poslovima u prirodi. Potaknut tim razmišljanjima, sjetio sam se mnogih naših sugrađana koji pate od alergija. Jedna od uzročnika alergijskih reakcija je i biljka ambrozija koja se proširila i u Istri. Zbog toga, ovim postom skrećem pažnju svima vama na osnovne podatke o ambroziji, njenim osobinama, alergijskim simptomima, a s konačnim ciljem borbe protiv nje.

Kako piše Ivana Topolovec, mr. pharm. na web stranici vašezdravlje.com Ambrozija se u današnje vrijeme smatra najvećim neprijateljem osoba koje boluju od alergijskog rinitisa, s obzirom na to da je njezina pelud najjači peludni alergen. Procjenjuje se da svaki deseti stanovnik Hrvatske boluje od peludne alergije na ambroziju, s tim da je broj oboljelih iz godine u godinu sve veći jer se šire staništa i same biljke. Najrasprostranjenija je između rijeka Save i Drave te uz jadransku obalu (Istra, Zadar, Makarska).

Ambrozija je podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a u Europu je stigla kao slijepi putnik na brodovima s robnim pošiljkama. Njezino prvo pojavljivanje u Hrvatskoj zabilježeno je 1941. godine. Jednogodišnja je biljka, uspravne i razgranate stabljike, koja izraste do 1,5 metara visine. Stabljika je posuta grubim dlačicama, pa je poželjno staviti rukavice kad je se uklanja, tj. čupa. Listovi su jajasta oblika, također posuti dlačicama i jako nazubljeni. Cvjetovi su skupljeni u žute grozdove na vrhu stabljike. Biljka najviše voli napuštena staništa, poput željezničkih pruga, cesta, puteva te nedovoljno obrađenih zemljišta i polja.

Alergija na ambroziju izaziva kihanje, curenje nosa, svrbež kože i sluznice, pojačano suzenje očiju i otečene vjeđe.

Image and video hosting by TinyPic
Ambrozija

Image and video hosting by TinyPic
Sjemenke - vrh ambrozije

Zbog svega navedenog, pozivam sve vas da ukoliko naiđete na ambroziju u vašoj blizini UKLONITE BILJKU ČUPANJEM ZAJEDNO S KORJENOM. Za veće površine preporučuje se košnja prije negoli biljka počne cvjetati, i to plitka, nekoliko centimetara od tla.

Prisustvu biljke u većim količinama možete prijaviti komunalnim redarima ili MO-u. To možete učiniti ukoliko se radi o javnim površinama.

Ukoliko se radi o PRIVATNOM ZEMLJIŠTU, tada se to zemljište (adresa) prijavljuje nadležnom poljoprivrenom inspektoru. Poljoprivredni inspektorat postoji u svim većim gradovima. Oni su dužni brinuti da ne dolazi do nekontroliranog širenja ambrozije na privatnim područjima - bez obzira radilo se o poljoprivrednim ili možda građevnim zemljištima.

Osom na ambroziju, ovih dana posebice obratite pažnju na pojavu ličinka komaraca. Savjetujem vam da prilikom pojave lijepog vremena uklonite svu ustajalu vodu u posudama ili drugim predmetima na vašoj okućnici. Imat ćete tako manje problema s komarcima.

- 22:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.