filmozofija

28.10.2007., nedjelja

ZFF I JOŠ PONEŠTO

Završio je i 5. ZAGREB FILM FESTIVAL,pa evo pregled pobjednika:

Izgnanstvo / Izgnanie / The Banishment
Andrej Zvjagincev / Rusija
- Zlatna kolica za najbolji dugometražni igrani film i 5000 €

Šta ja znam / What do I Know
Šejla Kamerić, Timur Makarević / Bosna i Hercegovina
- Zlatna kolica za najbolji kratkometražni igrani film i 1500 €

Vojnički dnevnici / The Alpha Diaries
Yaniv Berman / Izrael
- Zlatna kolica za najbolji dokumentarni film i 1500 €

Pusti me da spavam
Sara Hribar
- Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice i 2000 €

Kontrola / Control
Anton Corbijn / UK, SAD
- Vip nagrada publike i 1000 €

Izgubljeno blago vitezova Templara / Tempelriddernes / The Lost Treasure of the Knights Templar
Kasper Barfoed / Danska
- nagrada dječje publike u programu Vip Bibijada

Htio bih dodati da sam u sklopu Festivala i ja otišao na dvije projekcije,one atraktivnijih naslova - pogledao sam domaći film ŽIVI I MRTVI Kristijana Milića i U 3.10 ZA YUMU Jamesa Mangolda pa idućih dana možete očekivati recenzije tih filmova.
A jedan moj prijatelj u blogosferi znan kao Karabaja s ekipom s mora napravio je ovo ljeto svoj prvi filmski uradak jako skromne produkcije koji doduše nije prikazan na ZFF- u,ali eto...uživajte...

KROK HUNTER PART 1


KROK HUNTER PART 2

- 13:42 - aj baci koment... (7) - printaj brate... - #

18.10.2007., četvrtak

FILMOVI ZAKINUTI ZA OSCARA: SPAŠAVANJE VOJNIKA RYANA




Priču znate.2. svjetski rat. Vojniku Ryanu (Matt Damon) u iskrcavanju u Normandiji poginula su trojica braće stoga on ima dopuštenje da se s europskog bojišta vrati kući.Problem je u tome što je Ryan kao padobranac spušten negdje u unutrašnjost Francuske i nitko nezna gdje se točno nalazi. Satnik Johh Miller (Hanks) dobiva zadatak da se s još 7 svojih vojnika probije iza neprijateljskih linija,nađe i spasi Ryana...

Godinu dana nakon FORRESTA GUMPA,dakle 1995. Oscar je otišao Gibsonu i njegovom HRABROM SRCU.1996. ENGLESKI PACIJENT je odnjeo 9 nagrada.Iduća godina,1997. ostati će zapamćena po TITANICU i njegovih 11 Oscara.Mnogi tvrde da je u konkurenciji te godine bio najbolji L.A. POVJERLJIVO Curtisa Hansona no ja ga nisam gledao pa nemogu o tome suditi.
1998. godina definitivno je bila jedna od najzanimljivijih i najneizvjesnijih Oscarovskih godina.Dodjela je održana početkom 1999. a u konkurenciji su se našli romantična kostimirana drama ZALJUBLJENI ŠEKSPIR s 13 nominacija,ratna drama SPAŠAVANJE VOJNIKA RYANA s 11 nominacija te sa po 7 nominacija još jedan ratni film TANKA CRVENA LINIJA,tragikomedija ŽIVOT JE LIJEP i povijesni film ELIZABETHA.Čak 3 filma imala su ratnu tematiku (Ryan,Linija,Život je Lijep),a 2 su smejštena u isto razdoblje (Elizabetha,Šekspir).
Pred kraj Oscarovske večeri ZALJUBLJENI ŠEKSPIR imao je već 6 osvojenih kipića,a Spielbergov Ryan jedan manje,dakle 5,uključujući i onaj za najbolju režiju.Kako se u povijesti Oscara rijetko događalo da najbolji film nije nagrađen i onim za režiju,činilo se izvjesnim tko će osvojiti glavnu nagradu.Međutim,umjesto još jednog Spielbergovog remek djela najboljim filmom proglašen je ZALJUBLJENI ŠEKSPIR.



E sad...kostimirani filmovi i adaptacije velikih književnih djela uvijek su dobro prolazili kod Akademijinih glasača (OLIVER,TOM JONES,HAMLET) pa tako i ZALJUBLJENI ŠEKSPIR koji nipošto nije loš film,ali u svom žanru ne kotira ni približno toliko visoko kao SPAŠAVANJE VOJNIKA RYANA u ratnom filmu.Benignijev ŽIVOT JE LIJEP također je znatno bolji uradak nego Maddenov ŠEKSPIR.
Zašto je RYAN trebao biti nagrađen glavnim kipićem?Zato što je Spielberg napravio izvrsno režiran,zanimljiv,uvjerljiv,brutalan ratni film s umjerenom dozom dramatičnosti koji jednostavno nemožete izostaviti iz antologije ratnog filma kao ni s liste najboljih filmova 90ih.
- 13:49 - aj baci koment... (14) - printaj brate... - #

13.10.2007., subota

KINO: FAUNOV LABIRINT




EL LABERINTO DEL FAUNO/PAN¨S LABIRINTH,SAD/Meksiko/Španjolska,FANTASTIKA/DRAMA
REŽIJA:Guillermo Del Toro
ULOGE:Ivana Baquero, Doug Jones, Sergi López, Ariadna Gil
SCENARIJ:Guillermo Del Toro
TRAJANJE:120min

Radnja filma odvija se u Španjolskoj 1944.,neposredno nakon Španjolskog građanskog rata i za vrijeme Drugog svjetskog rata.Djevojčica Ofelija (Ivana Baquero) zajedno sa svojom trudnom majkom (Ariadna Gil) odlazi na duže vrijeme svome očuhu Vidalu (Sergi López),okrutnom sadističkom kapetanu vojske generala Franca.U obližnjoj šumi Ofelija pronalazi tajanstveni labirint gdje susreće mitskog boga Fauna...



Kada pročitate o čem se u filmu radi vjerojatno ćete pomisliti da je ovo još jedna u nizu bajki za djecu poput MOSTA ZA TERABITHIJU ili ARTHURA KOD MINIMOJA.Međutim,PANOV LABIRINT je sve osim filma za djecu.Prije svega,moram napomenuti da je film iznimno originalan,pogotovo što se tiće same radnje i zapleta,ali i dijaloga.Usudio bih se čak reći da je ovo jedan od najoriginalnijih filmova posljednjih godina pa i dulje.Uz originalnost u prilog mu ide još stilska jedinstvenost jer je riječ o uratku koji uspješno spaja nekoliko žanrova - fantastiku i dramu s elementima trilera u ratnoj pozadini.Guillermo Del Toro je toj mješavini žanrova uspješno pridodao i vizualnu impresivnost.Fantastična kamera Guillerma Navarra nagrađena je Oscarom,baš kao i šminka i scenografija za koju je trebalo mnogo truda.Osim toga bio je nominiran još za originalni scenarij,glazbu i strani film.
Jedan moj prijatelj prekorio me da na blogu pre blago ocjenjujem filmove,pa sam od sada odlučio biti stroži i nastojao sam razmotriti svaki detalj filma i možda pronaći neki nedostatak koji će mu smanjiti ocjenu,ali jednostavno nisam uspio pronaći ništa što bi upropastilo ovakav vrhunski filmski uradak.



PANOV LABIRINT je pomalo čudan,ali originalan,stilski poseban i napet film koji mnoge neće ostaviti ravnodušnima.

OCJENA:5
- 14:54 - aj baci koment... (16) - printaj brate... - #

11.10.2007., četvrtak

FILMOVI ZAKINUTI ZA OSCARA:ISKUPLJENJE U SHAWSHANKU



Evo da nastavim sa rubrikom koju sam zapoceo na proslom blogu...
Zadnji film koji sam naveo bili su DOBRI MOMCI iz 1990.Godinu dana kasnije Oscar odlazi u prave ruke i to filmu KAD JAGANJCI UTIHNU,jednom od najboljih trilera uopće.1992. na pozornicu se po nagradu prvi puta uputio legendarni Clint Eastwood koji se za,u 2 posta niže preporučene NEPOMIRLJIVE,okitio s 4 Oscara.SCHINDLEROVA LISTA neosporno je bila najbolji film u konkurenciji 1993. godine i to je potvrdila sa 7 kipića.
Iduća godina,1994., što se pobjednika tiće,nije sporna,ali se svakako može raspravljati o tome koji je zapravo bio najbolji film u konkurenciji.
Te godine u konkurenciji za glavnu nagradu našli su se humoristična drama Roberta Zemeckisa FORREST GUMP s 13 nominacija,zatim perfektna zatvorska drama ISKUPLJENJE U SHAWSHANKU sa 6 nominacija manje.6 nominacija je imao Tarantinov PAKLENI ŠUND,4 drama Roberta Redforda KVIZ,a 2 britanska komedija 4 VJENČANJA I SPROVOD.
Pobjedio je dakako u skladu s očekivanjima FORREST GUMP okitivši se sa 6 kipića.PAKLENI ŠUND osvojio je onaj za originalni scenarij i više nego zasluženo.ISKUPLJENJE,KVIZ i 4 VJENJČANJA ostali su praznih ruku.Dakle FORREST je bio apsolutni pobjednik.



E sad...Ja mislim da je ISKUPLJENJE U SHAWSHANKU Franka Darabonta,snimljen prema romanu Stephena Kinga zakinut ne samo za Oscara za najbolji film,nego čak nije bio ni nominiran za režiju što je golema greška Akademije jer se radi o jednom od najbolje režiranih filmova ikada.Međutim,moram priznati da ovdje nemam uvjerljive argumente.FORREST GUMP odličan je filmski uradak i vjerojatno jedan od najboljih filmova 90ih i bilo bi neistinito reći da Oscara nije zaslužio.
Ipak,bez obzira da li ste pogledali bilo koji od ta 2 filma (SHAWSHANK,FORREST) ili niste,pogledajte FORRESTA GUMPA, a onda pogledajte ISKUPLJENJE U SHAWSHANKU.
- 23:06 - aj baci koment... (6) - printaj brate... - #

04.10.2007., četvrtak

ZANIMLJIVOSTI

Glazbeno- filmski dućan HMV objavio je rezultate ankete o 50 najinspirativnijih filmova.Svi koji ste malo bolje upućeni u filmske novosti ili pak samo volite biti informirani,već ste vjerojatno nabasali na tu vijest.Za one koji to još nisu čuli,evo samo prvih 10:

1.

Najinspirativnijim filmom svih vremena proglašena je zatvorska priča iz 1994.ISKUPLJENJE U SHAWSHANKU s Morganom Freemanom i Timom Robinsom.

2.

Spašavanje Židova tokom Drugog svjetskog rata u potresnoj Spielbergovoj SCHINDLEROVOJ LISTI nagrađenoj sa 7 Oscara našlo se na drugom mjestu,ne zaostajući puno za ISKUPLJENJEM

3.

Životna priča priglupog srečkovića FORRESTA GUMPA koja nam želi poručiti:" Life is like a box of chocolate- you never know what you gonna get ",stoji na visokom 3. mjestu.

4.

Klasik DIVAN ŽIVOT Franca Capre sa Jamesom Stewartom iz 1946. po mnogima je možda najljepša priča ikad isprićana na filmu.Drži 4. mjesto

5.

BILLY ELLIOT,priča o dječaku koji želi postati plesać 80ih godina u Engleskoj zaključuje TOP 5 najinspirirajućih filmova.

OSTALIH 5:
6.HRABRO SRCE
7.ZELENA MILJA
8.ERIN BROKOVICH
9.TITANIC
10.POVRATAK JEDIJA

Među inspirativnim filmovima nalaze se još naslovi poput GLADIJATORA,UBITI PTICU RUGALICU,DRUŠTVA MRTVIH PJESNIKA itd....

Iako mi je osobno SHAWSHANK REDMPTION najdraži film,moram priznati da sam se malo iznenadio kad sam vidio da se nalazi na 1. mjestu.Očekivao sam da će to biti DIVAN ŽIVOT,koji je,eto,tek na 4. mjestu.Nasuprot tome,za filmove BILLY ELLIOT i ERIN BROKOVICH nisam očekivao da će biti tako visoko.



- 22:28 - aj baci koment... (11) - printaj brate... - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi