beijos&abraços

< srpanj, 2006 >
P U S È P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Nakon malog vodica o Africi za one doma nastavljam s malim vodicem o zemlji Luzitanskoj

Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

Mail&Guardian Online
Cakovec Online
Turisticka zajednica grada Cakovca
Muzej Medimurja Cakovec
Medimurje

28.07.2006., petak

More

Nekako prema kalendaru rekla bih da je na sjevernoj polutci za mnoge vrijeme brckanju u slanoj vodi.
Pa se i ja nostalgicnim tragom prisjecam mora, a u nedostatku boljega uz slike Atlantskog oceana (samo za hrabre i navikle na morske temperature od 15 do 20 C).








- 16:26 - Komentari (3) - Isprintaj - #

24.07.2006., ponedjeljak

Potjie

Potjie (cit. pojki) je loncic, zapravo prije lonac (nego loncic) od lijevanog zeljeza i vjerojatno najbolji prijatelj "putujucih" Bura za vrijeme velike seobe u unutrasnjost JA ("Great Trek"). Ovaj tronozni lonac idealan je za kuhanje nad otvorenim plamenom, a moze posluziti i plamenik.


Pod strucnim pogledom, cini mi se Spankie, zagrijali smo lonac s uljem i lagano poprzili meso (potrebno je malo masnoce). Ovo je skoro i najduzi korak u spravljanju potjiea. Okrugli trbuh lonca omogucuje ravnomjernu raspodjelu topline u citavom prostoru. Ako se koristi plamenik obavezno je na najslabijoj vatri.


Potjiekos (cit. pojkikos) je jelo spravljeno u "loncicu" i neki pocetke tog tradicionalnog nacina kuhanja smjestaju u 16. stoljece.
No tragovi potjiea se vjerojatno mogu naci vec u zeljeznom dobu kad su nasi predci ovladali vjestinom lijevanja zeljeza. Nesto tajanstvenosti im, pak, daje cinjenica da su bili posebno popularni medu vjesticama i drudima koji su ih koristili u svojim ritualima. Nesto su im pridodali i ljudozderi kod kojih su bili poznatiji kao "misionarski lonci".

Srednom 17. stoljeca doseljenici su ga donijeli u Afriku. Urodenici su ih ubrzo poceli mijenjati za koze i ostale proizvode pa su uskoro zamijenili glineno posude koje su do onda koristili za kuhanje. Njima su poznatiji pod imenom "Putu" (lonci u kojima se kuha kasa od zita).

Poitjie kakav nam je poznat danas nastao je za vrijeme Nizozemsko-Spanjolskog rata (1566-1648). Za vrijeme opsade Leydena i oskudice hranom, stanovnici su ono malo sto su jos mogli naci prilagali u velike zajednicke lonce i kuhali sve sastojke zajedno. Jos se i danas, na obljetnicu opsade Leydena, kuha zajednicki lonac.

S Jan Van Riebeeck stigao je 1652 i u JA. Novi zacini koji su pristizali s Istoka, na putu za Europu, obogatili su potjiekos, koji su danas je jedna od kulinarskih posebnosti Juzne Afrike.


Nakon mesa u potjie se reda povrce, najprije ono kojem treba vise vise vremena da se skuha. Izbor nadasve proizvoljan.


Sastijci za potjie su prilicno proizvoljni: govedi rep, goljenice, npr. ovcji vrat, fileti, kremenadli, divljac, moze i perad, riba, otprilike sve. Ni s povrcem ne mozete pogrijesiti. U njemu mozete cak ispeci i kruh.


Mi smo se odlucili na prilicno "bezbojnu" kombinaciju pa smo krumpirima dodali rizu. Naravno zacina po ukusu (izmedu slojeva potjiea) i dolili vode (umjesto vode znalci preporucaju casu pive, porta ili serija....u lonac, molim). Poklopili i zavalili se otprilike 2 slijedeca sata u hladovinu. Poklopac se skida tek pri kraju kuhanja, a jelo se promijesa tek prije posluzivanja.


A evo i recepta za loncic od govedeg repa:

Pola kilograma govedeg repa isjecenog na komade debele 5 cm, 10 odrezaka slanine debelih 2 cm, pola salice brasna pomijesanog sa solju i paprom, 1 l govedeg temeljca, 1 konzerva paste od rajcice, lovorov list, crni papar u zrnu, 6 velikih porilukova, 2 velika luka i 6 velikih mrkvi (povrce grobo narezano), 20 sampinjona, salica crnog vina, po pola salice serija i vrhnja, po 2 zlice maslaca i ulja, 2 zlice zgnjecenog cesnjaka.

Poprziti slaninu, maknuti s ulja i dodati rep (uvaljan u brasno). Nakon sto se zasmedi, maknuti s masnoce i ocijediti suvisak masnoce iz lonca. Poprziti povrce (4 mrkve, ostale dvije dodati kasnije) da omeksa pa dodati rep, slaninu, lovor, papar u zrnu, pastu od rajcice, vino i seri. Dovesti do vrenja i polako kuhati 3-4 sata. Sat prije posluzivanja na sitnije komade narezati preostale 2 mrkve, pa ih zajedno sa sampinjonima dodati u lonac. Prije posluzivanja dodati vrhnje i promijesati.

I uzivati!







- 14:20 - Komentari (5) - Isprintaj - #

11.07.2006., utorak

Treci dan smo polako zavrsili obilazak farme. Sef je zadovoljan: jos je uvijek zelena, zivotinje su u odlicnom stanju i nadaju se ce slijedeca susa biti kratka i postedjeti farmu. I divlje zivotinje su zadovoljne gostoprimstvom.
Imali smo srece i na pojilistu zatekli neuobicajenog gosta: bradavicastu svinju. Mirno je dovrsio svoj posao, dostojanstveno se okrenuo i uzdignutog repica provukao se ispod ograde i odkaskao svojim poslom.



Pustinja je dom i mnogih prekrasnih vrsta ptica. Za poziranje su ovaj put bile spremne ove ptice velikog zakrivljenog kljuna. Mir one doljnje, koja u kljunu drzi svoj rucak (citaj nekakvu malu zivotinju), ubrzo je pomutio jedan od njene vrste, ali po svemu sudeci nije bila raspolozena podijeliti ga.



Nabasali smo i na malo pitomije stanovnike.



U blizini stare kuce smjestili su se i radnici. S napustene kuce skinuli su krov od valovitog lima i sklepali svoje nastambe.



Dnevni zivot se odvija unutar ograde ispletene od pruca. Unutar nje podignuto je ognjiste, prirucna kuhinja i dnevni boravak.


- 17:15 - Komentari (4) - Isprintaj - #

05.07.2006., srijeda

Zbog mukotrpnog i ne bas isplativog zivota na farmama jedan dio farmi u JA je iznajmljen i njihovi su se vlasnici povukli u gradove koji im nude bolje poslove. Farmama upravljaju predradnici i upravitelji. S obzirom da je ova farma u Kalahariju par sati voznje udaljena od Bloema i od glavne Sefove farme i on i upravitelj farmu obilaze samo povremeno. A kad dodu na farmu treba obici sve parcele, pregledati stoku i otprilike procijeniti broj divljih zivotinja.
S obzirom da zemlja moze podnijeti odredeni broj grla i da je prvenstveno namijenjena uzgoju stoke i broj divljih zivotinja mora se u skladu s tim odrzavati. Nema nekontroliranog odstrijela zivotinja cak i kad im zakonski pripadaju (sve divlje zivotinje koje se nalaze na farmi, bez obzira da li su preskocile drzavnu granicu ili susjedovu ogradu ili su ih vlasnici sami naselili) i na krivolov se bas ne gleda najljepse. Ponekad susjed razreze ogradu kako bi se divljac mogla lakse provuci kroz nju i obogatiti njegov stocni fond.

Kao sto spomenuh, jedan od susjeda uzgaja divlje zivotinje, a izmedu njih i slonove. Jedan od radnika upozorio nas je da ih cesto predvecer hrane bas uz ogradu sa Sefovom farmom (ograda je pod naponom; Sef je jednom cak i bjezao pred ne bas najraspolozenijim slonom). Vratili smo se stoga predvecer, ali nismo imali srece. Od slona sam uspjela u jutro zabiljeziti samo otiske stopala.



Za one koji imaju strpljenja (a mi smo ga imali jer je Sef bio raspolozen) neke se divlje zivotinje mogu vidjeti i nocu (pogotovo velike macke, pa ih je tako najbolje i razgledavati u rezervatima: pred zoru ili nakon sumraka kad su posebno aktivni). Oboruzan reflektorom sef je pretrazivao gustis uz putove. Uspjeli smo vidjeti par gazela i mnostvo malih skakutavih zivotinja, pretpostavili smo da su glodavci.



Glavni izvor vode ovdje su bunari koji se buse i od kojih se voda na bliza pojilista razvodi cijevima. Svako busenje ne mora biti uspjesno i stoga je prilicno skupo.




- 16:07 - Komentari (2) - Isprintaj - #