< | lipanj, 2009 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
Lađari na Temzi! Prepoznatljive hrvatske kockice zaveslale su Temzom ispod zgrade Parlamenta i Big Bena! U srcu Londona zavijorio se hrvatski barjak, zaplovila je neretvanska lađa! Neretvanski gusari osvojili su London i pokazali Britancima kako se vesla rijekom, kako se vesla neretvanska lađa! pogledajte: 23.06.2009. Središnji Dnevnik HRTa - prilog (prilog kreće u 23min23sec Dnevnika) Preko La Manchea dečki kreću sutra, 25.06.2009, na Dan Državnosti (ako im vrime i more dopuste) - navijamo za dečke! Ajmo Neretvo, ajmo gusari! |
Ima nešto hipnotično u ovim silnim kulinarskim emisijama koje su se zadnjih godina po tv-u nakotile. Tamo negdje oko ručka dok taman srčeš juhu i hladiš opareni jezik odjednom se ničim izazvan nađeš neodoljivo uvučen u tuđi lonac nekog potpunog stranca i sa zanimanjem pratiš čime će to današnji domaćin potrovati pardon.. pogostiti svoje jednako nepoznate goste. A pogotovo kad taj domaćin recimo pojma nema o kuhanju pa recimo plavu ribu uvali u trendovski sveprisutno vrhnje za kuhanje, a komad najlipše teletine, onu najfiniju ružicu šta je mekana ko pupa, umisto da samo dvaput okrene na tavici on je iščereči u nekom kiselom umaku do neprepoznatljivosti, a povrće naprosto utopi u loncu domaće masti da vam se i od samog pogleda na tu jezovito ubojitu smjesu triput okrene želudac - e ali vi se tek onda osjećate kao beg! Vi tek onda svjedočeći tom kulinarskom zločinu date oduška svim svojim neostvarenim kuharskim ambicijama koje ste potajice gajili tamo još od Vegetinih desetminutnih majstorija nezaboravnog dvojca Mlakar-Karapandža sa ´Malim tajnama velikih majstora kuhinje´. Pa sve u nevjerici prijetite pirunom tom jednodnevnom kulinarskom zločincu i amateru, te mu punih usta i mljackajući onaj svoj zagoreni šnicel dobacujete preko ekrana - ´Vidi budale šta radi! Vidi molim te šta on radi!! Pa je li on normalan?!´ I dok vas žena tapka po leđima jer ste se od šokantnog prizora punjenih jaja u sladoledu od zgnječenih hrenovaka zagrcnuli njenim kumpirom, vama isto nekako oko srca milo jer znate, vi naprosto znate, da bi vi to sigurno ma sto posto bolje izveli od tog jednog najobičnijeg kulinarskog kriminalca Govorim naravno o Večeri za 5 i njenom neobičnom običaju da spoji nespojive čudnovate petorke, pa kad ih još onako poredaju i fotkaju jedne uz druge kao da božemiprosti privode osumnjičene, pa kad vidite te bljedolike face – onda ova moja teorija o kriminalcima i nije baš za bacit Još je najbolje kad pitaju nekog od gostiju, po mogućnosti najmlitavijeg sa osobnošću vinogradarskog puža, da kakvi su mu dojmovi i kakav misli da će on sutra biti, a on pun entuzijazma i nezaustavljivog poleta, baš kao naš ministar turizma Bajs, veli – ´Paaaaaa.. ovaj… malo mi je… ovaj.. falilo… atmosfereeeeee… je li… ja ću tome… ovaj… boljeeee… prido..nijeeeeti.´ Ma prijatelju ti bi atmosferi mogao pridonijeti jedino da se večer prije dobro preždereš domaćeg fažola No nije sve tako loše kako zvuči, ima tu i zanimljivih pojava, doduše pomalo i iritantnih na svoj način, ali zanimljivih. Kod Ane je recimo uvijek zanimljivo iako njeni fensi-šmensi receptići, a i picajzlast način pripreme da prostite - nisu za normalno pučanstvo. Normalno pučanstvo nema ni živaca ni vremena, a borami ni onakvu kuhinju niti svemirsku aparaturu s kojom će se cjelodnevno zajebavati oko gnječkanja i pipkanja nekih minijaturnih porcijica šargarepica. Sjećam se kad je jednom pripremala neki gulaš od telećeg repa ili nešto tako, pa je onda tu kržljotinu toćala u pacu dva dana prije, pa ga je onda kuhala u vinu još pola dana, pa joj ni nakon pola dana mrcvarenja zadnjeg kraja te jadne beštije u tom vinu nije bilo dosta nego mu je tek onda išla vaditi dušu i onim svojim probirljivim prstićima čupkati sa tog kržljavog repa sitne komadićke mesa (prokleto piplav i spor proces) od kojih je na kraju ispala neka bijedna mižerna hrpica veličine i izgleda osrednjeg pasjeg govanca, da bi tek onda to osrednje pasje govance ponovo bacila na češnjak dinstati i raditi poseban toć´ od kojeg na kraju preliveno po onoj riži ili čemu već - nije ostalo brat bratu ni za pod krnjavi zub E jebenti takvo kuhanje! Ta recite vi meni, koja normalna žena i koje normalno ljudsko biće ima vremena za toliki trodnevni preserans oko pijata nečeg nedefiniranog, a pripremljenog samo zato da bi se pred gostima moglo reći evo ja sam pripremila to i to, nećete se od toga najesti, ali to je tako cool i in? Ma mrš! Sveserem ti se ja na kul i in, i na okruglu mrkvu i kockastu pomidoru! Onda rađe biram one kriminalne frikove i njihovo povrće u masti, barem ne odeš doma gladan (to jest do prvog prohoholjeva). I kad smo već kod prohoholjeva, Mirkeca F. i njegovo cirkusiranje uopće ne ubrajam u kulinarstvo jer taj cirkusant oko onih studijskih špakerčića i dueta kuharskih debeljčića samo prošetava i dobacuje glupe komentare, čak ne zna ni pošteno gurnut crveni nos u prvu teću kao što to pak vrhunski radi jedan drugi originalni - bonkulović Bakalović. To kako se taj čovjek uvijek i svugdje zna dobro najesti to već ulazi u antologije televizijskog izjeličarstva, pa je po meni čak odavno prešišao i legendu Mladena Stubljara koji je u svojim reportažama za ´Plodove zemlje´ i ´More´ uvik znao di je najbolja pošta za ribu a di za pršut, di za bilo a di za crno vino. Renea njegov crveni nos jako dobro služi i vodi di god se nešto kuva, pa makar to bila i Ana, pijaca, studio HRTa ili konačno bilo kakva morska sika na kojoj će mu lokalni ribar strugati priljepke sa stina, a ovaj će sa mikrofonom u ruci nad njime sladostrasno mljackati i ispitivati - a šta ćemo sad sa njima, kuhati ili pohati, vino ili ulje? I što god da mu se ponudi i kako god da je pripremljeno on će to baš vidljivo slasno smazati, uvik okom gledajući ima li štogoda još, jer taj je uvik dobrog zalogaja gladan. E lipo li mu je božemili, da mu se barem jednom izjeličarskoj gujici mlade janjetine naist. S kim s čim, s kapulicom mladom. Ali nitko, nitko ne može življe i realnije preko televizije dočarati slast dobre papice od jednog jedinog majstora, kralja, ma šta kralja - cara! Ili kao što je Špiro Guberina u kultnoj Buži sa tarace Ivici Vidoviću pod nos obisija cara od rib´ (zubaca), e tako je i barba Veljko Barbieri sa svojim ´Kanconijerom´ - kulinarski car od rib´ među svim ovim ostalim priučenim šparima. A ruku na srce tako nekako i izgleda, ko zubatac, s onim okruglastin očalima i buljavin ribljin očima No očale ili ne, dovoljno je samo poslušati kako barba Veljko priča nad onim svedalmatinskim restoranskim, hotelskim ili konobastim tećama, pa ma štogod u njima bilo, kakav neretvanski brudetić, kakva hobotničica, kakvi mladi bob sa domaćom panceticom i suvin mesom, ma uopće nije bitno - njemu su uvijek slasti puna usta! Milamajko sve ga slušaš kako priča i mljacka, kako mljacka i priča i sve ti milibože zazubice rastu, sve ti nešto u stomaku kruli. Posli njegovih kulinarstava, koja su pravo onako narodna, prijemčljiva, široke ruke, di se ne gleda u dek´soli nego čovik normalno i pošteno odoka bez imalo straha (i za kulinarstvo kastrirajućih uputa kojekvih bjelosvjetskih kuvarica) ubaci u lončinu prstohvat-dva, pa doda dobrih bokuna riba, šaku papra u zrnu, pa štogoda domaćih grubo narezanih pomidora, list lovora, lipo zalije decom maslinovog i litrom vina i na kraju uzme kuvaču pa promiša i poklopi i pusti da se krčka dok on vamo uz melodične zvukove mediteranske gitare lipo besjedi kojekakve poluerotske-polumitološke pričice… čovik se pita - ma živote, a kuš´lipše?! Ajde recite, a kuš´lipše! |
Prijatelji dragi, evo novog pothvata naših neretvanskih lađara! Znate da vas svake godine u osmom misecu redovito izvještavam o našem velikom neretvanskom ultra-mega-turbo tradicionalnom spektaklu Maratonu lađa i da ste dosada već shvatili da je naš Maraton nešto na svjetskoj razini, nešto što se ne propušta! Naši su lađari već prošle godine više nego zapaženo predstavljali Hrvatsku, Maraton, Neretvu i neretvansku lađu u francuskom Brestu na Svjetskom festivalu pomorstva, mora i mornara, a ove godine su odlučili poduzeti novi pothvat kojim žele pronijeti glas o svojoj domovini - pothvat vrijedan divljenja! Naime, naši lađari kreću na - La Manche! U potpunosti vam prenosim tekst koji je izašao u Slobodnoj Dalmaciji: ˝Neretvanski lađari spremaju novi pothvat - preveslati u tradicionalnoj neretvanskoj lađi kanal La Manche, 25.lipnja na Dan hrvatske državnosti (ako vremenski uvjeti to dozvole). Kako bi uspješno odradili ovu ekspediciju, neretvanski lađari svakodnevno treniraju na Neretvi pod vodstvom profesora Marija Sršena. Ekipu čini 16 veslača, dva parića i bubnjar, koji će izveslati rutu od Dovera u Velikoj Britaniji do Calaisa u Francuskoj u dužini od 36 kilometara. U borbi s ćudljivim morem potporu će im davati deseci entuzijasta, među kojima i Thierry Paull, Francuz čija je majka iz Komina na Neretvi, a koji je pomogao oko organizacije cijele ekspedicije. Novi podvig neretvanskih gusara ˝La Manche 2009˝, organizira se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića i predsjednika Hrvatskog Sabora Luke Bebića. -Skupinu veslača koji se pripremaju za La Manche čine predstavnici ekipa prema poretku s prošlogodišnjeg maratona lađa- kaže predsjednik Udruge lađara Neretve Marko Marušić. Osim njih, u ekspediciji sudjeluju i neki od članova Uprave Udruge lađara Neretve kao pomoćni ili zamjenski veslači. Što znači veslati maraton lađa, osim Neretvana, najbolje znaju veslači, neretvanski gusari, koji svojom snagom i izdržljivošću s lakoćom svladaju Neretvu i Crnu rijeku na putu od Metkovića do Ploča u dužini od 22,5km. Ipak, situacija na La Mancheu je nešto drugačija, jer nije isto veslati na rijeci i nepredvidljivom moru. Stoga se o tome brine profesor kineziologije Mario Sršen koji priprema lađare. -Trening se isključivo temelji na povećanju izdržljivosti, jer su svi veslači već dobro izvježbani sa svojim lađarskim ekipama na prethodnim maratonima- otkriva Sršen ističući da su do sada odrađeni deseci specijalnih treninga. -Želim veslače pripremiti na petosatno veslanje, toliko pretpostavljamo da će nam ovisno o vremenskim (ne)prilikama trebati za odraditi rutu- kazao je Sršen. Veslajući preko La Manchea, neretvanskim gusarima neće biti nimalo lako. Natjecat će se sa samim sobom, vjetrom i valovima za što im je potrebna iznimna fizička i psihička kondicija. Ipak nitko od njih ne dvoji da će izveslati 36 kilometarsku rutu, što je desetak kilometara duže od one uobičajene od Metkovića do Ploča, te da će tako pronijeti slavu neretvanskih gusara i neretvanske lađe, za koju je Denis Batinović-Pekma skladao proročke stihove ˝Plovit će lađa ploviti mnogo lita, čut će se za nju i na kraju svita˝. kraj članka Poželimo sreću našim dečkima i da njihov entuzijazam bude prepoznat u svijetu, jer ovakve stvari pobuđuju zanimanje i pronose dobar glas o našoj domovini, ovakvi simpatični pothvati najbolja su reklama za našu kulturu i tradiciju, za turizam. Napominjem da ovi ljudi nisu profesionalni veslači! To su sve entuzijasti, normalni radni ljudi, koji pored svojih cjelodnevnih obveza i poslova što u poljoprivredi, što u uredima, što u luci kao lučki radnici isl, odvajaju vrijeme koje nemaju za veslanje u lađi, bez ikakve naknade ili nagrade, iz čiste ljubavi prema tradiciji i svome kraju! S druge strane, iz nekih čudnovatih razloga nacionalnoj tv-kući ovaj se pothvat nije učinio dovoljno zanimljivim da bi ga barem prigodno popratili kakvom reportažicom ako već ne i tv-ekipom, jer su valjda zaključili da im je zanimljivije međunožje neke nove svjetske paris hilton ili ljoskanje kakve starlete po crvenom tepihu Zato dečke popratimo mi! Naprid dečki, samo hrabro, cila Neretva je uz vas! |