srijeda, 28.06.2006.

Feng Shui u spavaćoj sobi

Kad sam već počela o feng shuiju, evo nekoliko savjeta o uređenju spavaće sobe:

Idealno bi bilo da je što dalje od ulaznih vratiju, te da izborom boja i rasporedom namještaja odražava sigurnost i toplinu. Namještaj treba biti svjetao i «lak», nikako kabast i tamnih boja.
Najbolji oblik za spavaću sobu je kvadratan. Nije dobro da je smještena iznad podruma, garaže (posljedica: nesanica), bazena, kupaonice (posljedice: trbušni problemi, nemirno spavanje), kuhinje (posljedice: problemi s probavom, napadi gladi - kaj da velim, moja sadašnja je upravo iznad kuhinjenjami), ulaza. Najbolje je da bude na zapadu ili istoku.

Boje koje se preporučaju:
- nježno plava simbolizira odmor i opuštanje,
- nježno roza sreća u zajedništvu, ljubavi i uspješnom braku,
- žuta stimulira partnere na uzajamnu komuniikaciju i razmjenu svojih misli i osjećaja.

Ogledala u spavaćoj sobi i blizu kreveta nisu poželjna. Frigaj ga, ja sam kupila idealno za svojucool
Ne preporuča se u nju staviti radni stol, tv, kompjuter, telefon ili radio, fontane, akvarij.
Cvijeće je poželjno, idealno je ono rezano, u vazi.

Krevet nikako ga ne postaviti tako da se leži nogama prema vratima, ni tik uz prozor ili preko puta prozora, ispod polica ili visećih elemenata, a ne smije biti prvo na što će se naići kada se uđe u spavaću sobu. Poželjno je da tijkom dana bude namješten, ne smije se nalaziti iza vrata ili biti stisnut između 2 regala, nisu poželjni kreveti na kat, a poželjno da bude od punog drveta a ne plastike ili metala, ne da zaguši cijelu sobu(veliki krevet u maloj sobi), ne neposredno ispod lustera, ne viši od 60-tak cm, preko puta njega ne bi smio biti štednjak, hladnjak, sudoper, ostava, bojler, slavina ili tv prijemnik. I kaj ti onda preostaje?!?!? Moj je metalan, neposredno ispod lustera i prvo je na što se nailazi pri ulasku u sobu.

Što se tiče ostalih predmeta, poželjno je da vlada simetrija. Predmeti u paru simboliziraju skladan odnos među partnerima. Uz krevet se postavljaju noćni ormarići s lampicom kako bi se mogle odložiti knjige, budilica i ostale sitnice.

Kada je energija spavaće sobe harmonična, ona podržava odnose pune podrške i razumijevanja te dobro zdravlje stanara.

- 05:55 -

Komentari (14) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.06.2006.



Ogledalo za spavaću sobu, kupljeno u "Domi" tj. "Casi".
Sredina je žuta (ogledalo) jer preslikava strop u mojoj sadašnjoj sobi.

- 08:50 -

Komentari (4) - Isprintaj - #

srijeda, 14.06.2006.

Feng Shui (II. dio)

Dakle, feng shui je drevna kineska vještina pravilnog uređenja prostora. Naglasak u ovoj definiciji je na pravilima za uređenje prostora, koja nemaju toliko veze s unutarnjim uređenjem već se zasnivaju na poznavanju zakona prirode. Feng shui se bavi energijom...i njenim balansiranjem.

Ovo bi bila neke idealne situacije kada je u pitanju kuća u kojoj živimo:

POLOŽAJ KUĆE:
- idealno gradilište je kvadratnog oblika a idealan položaj za kuću na takvom gradilištu je sredina. Osim kvadratnog i pravokutnog, ostali povoljni oblici za gradilište su svi pravilni oblici. Gradilište treba zahvaćati teren koji je blago uzdignut, jer to daje kontrolu nad životom. Kuća koja ima pogled na provaliju kod stanara stvara dezorijentaciju, nepredviđene okolnosti i probleme. Dobro je kada se uzvišenje nalazi iza kuće. Kada ga nema, tada i drveće može «igrati» ulogu planine.

PRILAZ KUĆI:
- Prilaz: idealan prilaz treba biti mek i blago vijugav, što samo po sebi sugerira sreću i napredak. Treba izbjegavati prilaze nepravilnog oblika i one koji izgledaju kao da su «presječeni». Okolina prilaza mora biti lijepo uređena i njegovana. Prilaz koji se širi OD kuće stanarima širom otvara nove mogućnosti.
- Ograda: Ulazna kapija se treba otvarati iznutra kako bi energija ulazila na imanje.

BILJKE U DVORIŠTU I ISPRED KUĆE:
- Zelenilo i drveće: najvažnije je da ne zaklanja ulaz u kuću. S prednje strane kuće treba izabrati drveće koje simbolizira dugovječnost (jele, vrbe, ciparisi). Izbjegavati tisu i žalosnu vrbu jer loše utječu na bračnu i financijsku situaciju stanara (osobito ako zaklanja vidik iz dnevne ili spavaće sobe).
O značenju pojedinih biljaka ću pisati drugi put.

FENG SHUI VRT:
- Što sve treba imati feng shui vrt: zimzeleno grmlje, travnjak, cvijeće žarkih boja, kućicu za ptice, kamenjar, stazu, potok ili jezerce (fontanu), životinje (ribe, vjeverice, zečevi...). Crveno cvijeće povećava količinu energije i pozitivno se odražava na zdravlje, a žuto cvijeće potiče komunikaciju i razmjenu energije s okolicom.
- IZBJEGAVATI krupne komade kamenja u neposrednoj blizini ulazne ograde i glavnih ulaznih vratiju – privlače probleme.

UNUTRAŠNJOST KUĆE:
- Zaštita kuće: u Kini se na zid blizu ulaznih vrata postavlja slika tigra koji se smatra čuvarem kuće. Slična se funkcija pridaje metalnim alkama za kucanje (s vanjske strane ulazinh vratiju), kao i bakrenim simbolima zmaja.
- Okruženje: nije dobro da vrata i(li) prozori gledaju ravno na autocestu. Kuća na kraju slijepe ulice dovodi do zastoja energije i do situacije u koojoj se oni koji tu stanuju «bore za sve u životu» i «ništa im ne dolazi lako i bez napora». Nije dobro ni živjeti u blizini mostova, spomenika, državnih institucija, bolnica, crkvi, groblja, otpada, tvornica, tržnih centara, domova zdravlja, škola, banaka, pošti, parking prostora, velikih staklenih zdanja i nebodera, telefonskih stupova, trafo stanica, dalekovoda i podstanica.
- Unutrašnjost: oblik prostora – najmanje poželjan oblik je «L» oblik. Prostori u obliku slova «U» nisu dobri za spavanje. Nisu dobri ni oblici «X» i «T».
- Razina ulaznih vrata ne smije biti niža od razine tla. Prilikom otvaranja ne smiju se preklapati ili dodirivati s drugim vratima. Vrlo je važno da budu čista i da odražavaju gostoljubljivost i dobrodošlicu. S ulaznih se vrata ne bi smjeli vidjeti druga vrata, prozor i krevet. U blizini ulaznih vrata ne držati sat, slike mrtvih predaka/rođaka, glomazne komade namještaja, hladnjak, ledenicu i štednjak, ljestvi, neispravne lampe, oružje, račune (da obitelj ne zapadne u dugove).
- Prozori: ne preko puta vratiju, u kutovima prostora. Ne stavljati vitraže ili mutna stakla osim kada nešto treba zamaskirati loš vidik, u dnevnoj sobi ili kupaonici.
- Raspored prostorija: Najbolje da je 1. prostorija dnevna soba.. Kada su vrata kuhinje nasuprot glavnim ulaznim vratima, smjer kojim se kreće energija vodi ravno u kuhinju su prve misli ukućana vezane uz hranu. Prostorije koje NE SMIJU biti jedna pokraj druge: spavaća soba i kupaonica, spavaća soba i kuhinja, spavaća soba i ostava, kupaonica i kuhinja, ostava i kupaonica.

O pojedinim prostorijama u kući, neki drugi put.

- 05:57 -

Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.06.2006.

FENG SHUI (I. dio)

FENG SHUI ili drevno umijeće uređenja prostora se temelji na izuzetnoj osjetljivosti na prirodu a nastalo je u Kini prije više od 4 tisuća godina, no slične zamisli postojale su i u drugim dijelovima svijeta u raznim povijesnim razdobljima.

Shvaćanje da 'duh' ili ozračje mjesta utječe na naše zdravlje široko je prihvaćeno, ali ono se u feng shuiju razvilo u složen, usklađen sustav teorije i prakse koji obuhvaća gotovo sve aspekte ljudskog života. Ova sklonost prirodi očituje se u 2 ideograma od kojih je sastavljeno ime 'feng shui' čije je doslovno značenje 'vjetar i voda'.

Prostor u kojemu živimo i radimo snažno utječe na naše fizičko, emocionalno, mentalno i duhovno stanje, a pravilnom primjenom ovog drevnog znanja možemo ispraviti disharmoniju koja se štetno odražava na naš život.

Kvalitetno uređen prostor omogućuje efikasnije korištenje naših potencijala. Puno se može postići pravilnim raspoređivanjem namještaja i predmeta, odabirom boja, materijala i dekora te postavljanjem biljaka i ogledala.

Primjena feng shuia je široka – prema njegovim zakonitostima možemo urediti radni stol, stan, vrt, poslovni prostor, sve do cijelog grada. Primjerice, Hong Kong je građen prema feng shui načelima.

- 11:49 -

Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Moji radovi, ideje za poklone, uređenje stana... mnoštvo ideja uglavnom:-)

myspace

Moj "home" blog:
Deeply superficial