Dinosauri

utorak, 27.02.2007.

Migracije

Svake godine mnoge životinje polaze daleka putovanja u potrazi za hranom ili mjestima gdje če odlagati svoj pomladak. Takva putovanja nazivamo migracije. Sjevernoamerički karibu u prollječe seli tisuče kilometara sjevernije u potrazi za hranom na Afričkom području . Ujesen se opet vrača na jug kako bi izbjegao oštru sjevernu zimu . Ptice mogu priječi još više udaljenosti . samo u godini dana afrička čigra može preletjeti i do 200000 km . pretpostavlja se da su ih iz istih razloga mogli magrirati i Dinosauri . Najčvršči dokaz za to jesu fosili lni ostaci nekih vrsta Dinosaura pronađeni u području sjeverne Aijaske kao i tisuče km južnije.
- 12:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.02.2007.

Od glave do repa

Dinosauri kao i ljudi pripadaju skupini kralježnjaka. Glavna značajka kralježnjaka jest kralježnica - čvrsti potporaj Dinosaura sastavljen je od manjih kostiju koji se proteže od glave do repa. Kralježnice Dinosaura otkrivaju nam mnoštvo podataka o tomu kako su se te životinje kretale. Unekih Dinosaura kralješci su su bili povezani savitljivim spojevima omogučivši tim projizvojno savijanje vratova i repova. kod drugih su zbog posebnih štapičastih pojačivača djelovi kralježnice bili posve ukočeni. Završni dio su kralježnice tvorio je rep.koji je Dinosauru bio životno važan za održavanje ravnoteže., a katkad je služio kao posebno oružje za smrt.
- 16:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.02.2007.

Lov u skupinama

Samo neki Dinusauri hranili su se isključivo biljnom hranu. Teropodi - Dinusauri mesožderi . morali su ubijati plijen da bi preživjeli. Te životinje bile su omremljene smrtonosnim oružjem imalie su poput britve oštre zube očnjake pandže nalik kukama, snažne čeljusti za deranje mesa i mišičave noge s pomoču kojih gaženjem mogli usmrtiti manje žrtve. Pretpostavlja se da se večina Dinosaura torpeda hranila loveči manji plijen mladunčad Dinosaura guštera i jaja. Drugi su se pak udruživali u skupine koje su lukavo i kradomice vrebale na veči plijen tjerale ga u klopku i zajednički savladavale. Največe divljaštvo od svih lovaca koji su lovili u skupinama pristuje Terapodu Velaciraptora.
- 17:12 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Instinkt ubojice

Zamislite čudovište sa zubima veličine bodeža koje zuri u vas kroz prozor na gornjem katu. Provalivši unutra zgrabi vas ogromnim čeljustima i proguta. Udoba Dinusaura takva stvorinja nisu bila nočna mora, več strašna zbilja. Teropodi dinosauri -mesožderi tjekom evolucuje razvili u velik plijen. Međutimkao posljedica toga i njihov je plijen radi zaštite postojao sve več. Tako su mesožderi i biljožderi u bili zarobljeni u svojevrnoj evoluciskoj utrci uzajamno se potičući na rast do golemih veličina.
- 14:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.