Dinosauri

petak, 09.03.2007.

Lovci na Dinosaure

Baš kao policajci na mjestu zločina traže da bi rješili zagonetku paleontolozi su u potrazi za milijune godina starim dokazima u stjenama kako bi otkrili takne o Dinosaurima i načinu njihova života. Fosilizirani zubi otisci stopala izmet i kosti . sve to može dovesti do iznenađujučih otkriča. No uzbudljivi su nalazi cjenovitih kostura. Iskopavanje čitava kostura može trajati tjednim Potom u laboratorij ima skupine ( timovi )znansvenika u potrazi u potrazi za dokazima analizirali svaki skriveni djelič u i pukotinu u kostima. Stručnjaci za oštečenja mogu utvrditi je li Dinosaur vidio borbeni ili patio od kakve bolesti. Stručnjaci za biljke traže ostatke lišča ili peluda u stijenama s pomoču kojih mogu utvrditi u kakvu okolišu je Dinosaur živio.
- 16:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Fosili

Zahvaljuči fosilnim ostacima tijela ostacima stopala i izmeta u stijenama koje su nekoč bile pjesak ili blato danas znamo mnogo o Dinosaurima. Fosili uključuju zube kosti i šupljine( kalupe) nastale od otisaka kostiju koje su se s vrebenom razgradile. Pretpostavlja se da su se fosiliziralo jedan od milijun Dinosaura a od daleko istrunuli ili erodirali (pretvoreni u prah) pod utjecajem vremenskih prilika. No neki su nalazi upravo spektakularni.
- 16:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 07.03.2007.

Kraj jedne ere

Prije odprilike 75 milijuna godina živjelo je najviše Dinosaura no samo 10 milijuna godina kasnije uništeni su svi osim ptica. Osim toga nije preživjela ni jedna vrsta kopnenih životinja teža od današnjeg psa. Izčeznuli su svi su Pterosauri i mnogi morski organizmi. Najmanje 80 različitih teorija pokušalo je obnjesniti kako je toliko živih oblika zbrisana sa lica zemlje. Večina ih je bila aspurdna primjerice danas više ne vjeruje da su Dinosauri postali preveliki pa se zbog toga više nisu mogli razmnožavali. Međutim stručnjaci se još uvjek ne mogu složiti oko toga što su zapravo dogodila. Iakoje danas na osnovi fosilnih dokaza teško reči kojom se brzinom odvijelomasovno izumiranje mnogi znanstvenici pretpostavljaju da je ono bilo uzrokovano iznenadnom katastrofom primjerice silovitim udarcima kometa ili asteroida.
- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Neobična prehrana

Nekoč su znanstvenici smatrali da su se svi veliki Dinosauri mesožderi hranili samo biljoždernim Dinosaurima . Potom su lovci na fosile pronašli Spinosaure skupinu veliki mesoždera sa čeljustima i zubima prilagođenim prhranom prilično velikim ribama. Vjerovatnom su postojale i druge skupine Dinosaura specijalizirane za posebne načine prehravne . Primjerice Dinosauri sa širkim njuškama vjerovatno sam vrstama biliaka.
- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Stopale i otisci stopala

Stopala i noge Dinosaura bile su iznimno raznolike građe. Večina velikih četveronožnih biljoždernih Dinosaura imala je krupne noge i široka stopala nalik onima onima kod slona. Dvonožni Dinosauri imali su duga stopala nalik onima kod ptica sa tri prsta na čijim su vrhovima bile oštre pandžeili nokti nalik na kopita . Četveronožni Dinosauri obično su hodali sporo vukoči noge a dvonožni Dinosauri bili su brzi poput konja. Znanstvenici danaas mogu procjeniti brzinu kretanja nekog Dinosaura uspoređujuči ga sa sisavcima ili pticama koje imaju sličnu strukturu kosti ili proučavanjem otisaka njegovih stopalaOkamenjeni tragovi stopala u blatu vrlo su vrijedni dokazi za procjenu brzinu i kretanja tih životinja.
- 16:38 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Visina i težina

Rječ Dinosaur podsječa nas podječa na goleme životinje premda su Dinosauri dolazili u iznanađujuče široku rasponu. Prosječni Dinosaur vjerovatno nije bio teži od konje a večina je bila daleko manje. Pretpostavlja se da je nekoličina vrsta Dinosaura mogla biti više od tonu od velikih pretpovjesnih kopnenih sisavaca koje su istrrjebiti fosilni ostaci ukazuju na to je večina Dinosaura ipak bila golema . Največi među njima - dugovrati Sauropodi bili su najteže najdulje i najviše životinje koje su ikada živjele. Danas po težini jedino veliki kitovi premašuju nejteže eg Dinosaura.
- 16:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.03.2007.

Glave i lubanje

slično ljudskima i lubanje Dinosaura stitile su mozak a ujedno su >> udomoljavale<< osjetne organe za vid miris i sluh , dišne putove čeljusti i zube. Ljubanje su dolazile u različitim oblicima i veličinama. Večina ih je imala posebne šupljine (>> pozore<<) za smanjivanje težine ili kao hvatišta čeljusnih mišiča. Glave največih - Dinosaura - Sauropoda - nisu bile veče od danjašnjih konja, inako su neki znatno manji rogati Dinosauri imali goleme glave - njihove lubanje mogle su narasti i do duljine 3m . No čak i u največoh Dinosaura, lubanje su štitile mozgove u kojima je veliki mozak (cebrum)- dio mozga odgovoran za stvaranje mišljenja - bio sičušnih dimenzija.
- 20:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.