Mihael Budrović

petak, 28.12.2007.

ATENTAT NA BHUTTO-ATENTAT NA DEMOKRACIJU NUKLEARNE SILE

Nedugo nakon što je na nju izvršen atentat, sve svjetske agencije su prenijele vijest o smrti Benazir Bhutto, bivše pakistanske premijerke, čelnice oporbe protiv predsjednika-diktatora Perveza Musharrafa.Ubrzo su i svi svjetski čelnici osudili ubojstvo žene, za koju se vjerovalo kako može izvući Pakistan iz krize i uvesti ga u jedno novo demokratičnije razdoblje. Naime, ta višemilijunska zemlja, nuklearna sila je u dubokoj krizi, stanovništvo je siromašno i gladno, nezaposleno i neobrazovano, a obrazovani su samo pripadnici polumilijunske vojske kojom upravlja diktator Musharraf, u narodu omražen, ali ima potporu SAD-a, koji ne želi da pakistansko nuklearno oružje padne u ruke pakistanskim fanatičnim islamističkim ekstremistima, sa kojima je Bhutto bila povezivana u prošlosti, a koji su je sad ubili. Inače, 8. siječnja bi se trebali održat parlamentarni izbori, u kojima je, prema procjenama premoćno trebala pobijediti oporba na čelu sa Bhutto.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Nakon njene smrti u Pakistanu su izbile demonstracije protiv predsjednika-diktatora, ogorčeni stanovnici su uništavali i palili javne zgrade, vladine urede, pošte, bolnice, gore automobilske gume, a pucnjava odjekuje po svim djelovima zemlje.

Image and video hosting by TinyPic

Ovo je nesumnjivo velik udarac početku procesa stvaranja demokracije u Pakistanu, velik je udarac za mir i stabilnost u regiji, koja ionako ima previše problema sa gladi, terorizmom, ali i opasnosti od nuklearnog sukoba(Indija-Pakistan)


Hrvatska je također osudila ubojstvo Benazir Bhutto. U priopćenju iz Ureda Predsjednika, među ostalim, piše: "Predsjednik Mesić još jednom naglašava kako borba protiv globalnog terorizma može biti uspješna samo onda ako se ukloni i ambijent u kojemu se taj terorizam rađa"

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija kaže kako će Hrvatska, kao nova nestalna članica Vijeća Sigurnosti Ujedinjenih Naroda, aktivno sudjelovati na suzbijanju terorizma i jačanju demokracije u svim djelovima svijeta: "Hrvatska, u okviru međunarodne antiterorističke koalicije, ostaje odlučna u borbi protiv svakog oblika terorizma te izražava nadu kako najnoviji napad neće prouzročiti daljnju destabilizaciju i radikalizaciju političkih prilika u Pakistanu".


__________________________________________________________________________________________

DODATAK -političari ubijeni u atenatatu

Image and video hosting by TinyPic

Indira Gandhi, Indijska premijerka


Image and video hosting by TinyPic

Rajiv Gandhi, indijski premijer


Image and video hosting by TinyPic

Rafik Hariri, libananonski premijer


Image and video hosting by TinyPic

Zoran Đinđić, srbijanski premijer


Image and video hosting by TinyPic

Anna Maria Lindh, švedska ministrica vanjskih poslova, ubio je srpski imigrant

28.12.2007. u 13:55 • 8 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Srpanj 2008 (2)
Veljača 2008 (6)
Siječanj 2008 (11)
Prosinac 2007 (12)
Studeni 2007 (9)
Listopad 2007 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

moj osvrt na..........

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr


free counter