Mihael Budrović

utorak, 27.11.2007.

MILANOVIĆ ZA JURČIĆEVU PREMIJERSKU FOTELJU,SANADER ZA SVOJU

Po objavljivanju prvih neslužbenih privremenih rezeltata oglasili su se predsjednici dviju najjačih stranaka. Obojica su bili prezadovoljni izbornim rezultatima i brojem osvojenih mandata, oboje su rekli kako očekuju mandat za sastavljanje vlade i kako će krenuti u pregovore sa mogućim koalicijskim partnerima; Sanader kako će tražiti potporu stranaka koje su voljne prihvatit njega za premijera, a Milanović koji će tražiti stranke koje će prihvatit Ljuba Jurčića za premijera. Ma ništa čudno, navikli smo već kako ionako Milanović odlučuje sve što će njegov premijerski kandidat reći, misliti ili poduzeti, a dobrim Ljubom koji, i dalje bježe od političkih tema i bavi se svojim računicama u gospodarstvu. Zanimljiva je i, možda i smiješna da nije jadna, reakcija u izbornoj noći Vesne Pusić, predsjednice HNS-a koja je rekla kako će njezina stranka biti, citiram: "temelj buduće vlade lijevog centra uz SDP" te kako će odmah početi pregovore sa mogućim koalicijskim partnerima. S obzirom kako HNS ima samo 7 mandata (naprema 56 SDP-ovih) i nije naš u nekoj dobroj poziciji, i sigurno se ne bi trebao osjećat pozvanim za formiranje vlade bez da im je SDP uputio ikakav poziv. Čini se da je Pusić ovakve stavove i izjave poprimila nakon dugogodišnje suradnje sa uvijek bahatim i arogantnim Radimirom Čačićem. Kad smo već kod njega, sjećate li se još one „Čačića za premijera“ i izjava HNS-ovaca kako će SDP-ovci morati prihvatit njega za premijera ukoliko žele koaliciju. Kad se sjetim toga, uvijek se nasmijem…(usput, jeste li primijetili istu boju kose u Čačića i Pusić ??)

Sad sam ponovo analizirao brojeve mandata te odmjeravao i vagao izjave naših istaknutih političara. HDZ ima 66 mandata, a potporu na potporu u desnici ne može računat.Đapić neće biti presudan glas, a uostalom HSP nakon odlaska Tadića i Rožića nije više stranka sa kojom bi netko htio koalirat. HDSSB također neće sa HDZ-om, ali nitko ne želi ni sa njima, tu stranku ja ne bih nazvao regionalnom nego osobnom strankom Branimira Glavaša jer preko nje pokušava kukavički doći na slobodu ne mareći pritom na interese Slavonije i Baranje nego samo za svoje vlastite, ukoliko je stvarno nevin, to će i dokazat na sudu.

Što se tiče Milanovića, zapravo ispričavam se Jurčića (ili možda ipak Milanovića) on može računati zasad na 67 mandata (SDP 56, HNS 7,IDS 3, Šemso Tanković ).

Slijedom ovoga je potpuno jasno, tko želi formirat vladu mora dobiti naklonost koalicije HSS-HSLS, i još pokojeg manjinca ili SDSS-a. Umirovljenički mandat će ionako otići na stranu vlade.

Što se tiče stavova manjinaca za koju će se opciju opredijeliti nije mi poznato, vjerojatno ne znaju ni oni sami, vjerojatno će i oni stati uz već formiranu vladu. Zbog toga ću malo prokomentirat mogućnosti HSS-HSLS da se priklone plavima ,odnosno crvenima. Uvjeren sam kako će oni prije podržati i sudjelovati u vladi lijevog centra, po njihovim izjavan se može takvo što iščitat ,ali se isto tako treba sjetit kako je Adlešić protekle 4 godine podržavala HDZ-ovu vladu, a kako je HSS, uz HDZ, član Europske Pučke Stranke, najjače stranke u Europskom Parlamentu.

Što se tiče SDSS-a vjerujem kako će oni, iznevjerit HDZ i otići svojim prirodnim partnerima SDP-u pogotovo sad kada ga predvode Zoran, Milanka i Biljana.

Ipak još se ništa ne zna, svaki politički centar ima mogućnost formirati vladu, Sanader sa jedne strane i trojac Milanović-Jurčić-Pusić sa druge. Ljevica ne želi priznat poraz, a priznanje poraza i čestitanje pobjedniku je jedna od odlika velikih, poštenih ljudi, kao što je bio Ivica Račan, koji nije želio, iako je i njega Pusić tjerala, nakon poraza na izborima formirati nekakvu nestabilnu lijevu vladu, čini se kako njegov nasljednik nema te manire.
I tako nas, nakon duge i iscrpljujuće kampanje te neizvjesnih izbora očekuju tjedni u kojem će razni stranački lideri pokušavati pronaći ključ za formiranje nove Vlade………………..

27.11.2007. u 11:15 • 16 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Srpanj 2008 (2)
Veljača 2008 (6)
Siječanj 2008 (11)
Prosinac 2007 (12)
Studeni 2007 (9)
Listopad 2007 (9)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

moj osvrt na..........

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr


free counter