Triatlon i dugoprugaško trčanje

< kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
O trčanju i triatlonu plivanju i bicikliranju.
O zdravom načinu života, zdravoj prehrani i vitkoj liniji.
O načinu treninga, treninzima i utrkama.
Sve što vas zanima slobodno pitajte !

Moj osobni maill!
Službeni mail ZL!

Korisni tekstovi :

Tajne života i zdravlja
Srce od litre i pol
Najbolja investicija
Programi trčanja
Trčanje i ozljede
50.000 kilometara
Duhovnost i trčanje
Tablica hrane
Kako podesiti bicikl
Kalkulator trčanja

Forumi :

Atletski forum
Maraton na forumu

Strani linkovi :

IAAF
Triatlon savezi
Svjetski maratoni
Marathonguide
Runnersweb
Tekaški forum

Maratonac
(Časopis)

Linkovi
Moj osobni mail
Službeni mail ZL


Rezultati zimske lige


2.kolo 07/08. fotke

Blog.hr
Forum.hr

Moj drugi blog

Friške vijesti
Glas Istre
Novi list

Vrijeme danas
Vrijeme sutra
7 dana

Triatlon klubovi :
TK Rival
TK Zrinski
TK Zagreb
TK Split
Triatlon savez

Triatlonci :
Iva Tomić
Dejan Patrčević
Željka Šaban
Andrej Vištica
Matija Milovan
IRON ije
Tijardović
Lima
Ironmoon

Trkački klubovi :
KCBT Bribir 1288
AK Sljeme
AK Sinj
Marathon 95
Kastav maraton
MK Umag

Sportske stranice :
Utrke.net
Adventure sport
Hermes
Utrke
Trickeri
Erik Brec

Sportski blogeri :
Forrest Gump
Profesor
Kizo
Big river
Run to hills
TK Rival blog
Saša
MTB Planet
Welcome2
Zgubidanije
Gogo
Murinjo
HR atletika
Miško

Ostali blogeri :
engleska keramika
Matejac
Eurosmijeh
Nostalgični
Borut
Brod u boci

Planinari :
Sveti Ilija
Da_vinci
šumarKA

Radio maximumRadio maximum4. koloEkipe

Rezultati :
Duatlon liga

Od 15.12.2005.

Free Web Counter



Moje utrke
(arhiva postova)


6. Riječki polumaraton
Plivački maraton Rabac
Novigradski triatlon
Kastafski kros 2007.
22. Plitvički maraton
Rovinjski polumaraton
3. Zekina utrka
Turopoljska trka
Uljanik 2006.
Mošćenička draga
Ekipni triatlon Rabac
Triatlon Rovinj
Pazin Učka
Miting veterana
Aquatlon Pula
Rabac
Učka
Kastafski kros
Bribir
4.kolo duatlon lige
Mihanović kup

23.08.2007., četvrtak

Triatlon Kostrena

U subotu, 01.09.2007. održat će se 1. Kostrenski sprint triatlon, u organizaciji TK Rival, pa je to ujedno i 6. Rival Open. Početak utrke je najavljen za 13:00 h u raspisu, ali meni su rekli da je u 14:30. Nadam se da ću na vrijeme saznati kad je zapravo početak, jer sam zadužen da organiziram ekipe za mjerenje vremena.
Mjerenje vremena u triatlonskoj utrci nije posebno komplicirana stvar. No, mnogi to još uvijek ne znaju. Nije nikakva rijetkost da organizatori pitaju pojedine natjecatelje za postignuto vrijeme, ili da im prepisuju sa biciklističkih satića. Sasvim su dovoljne dvije ekipe po dva suca. I dvije štoperice. I laptop sa excelom, naravno. Na znak starta, obje ekipe startaju svoje štoperice. Nakon prve dionice, plivanja, kad natjecatelji stupe nogom na kopno, prva ekipa bilježi vremena, i to na način da jedan čita i piše brojeve, a drugi govori vremena. Ova se kontrolna točka zove plivanje, i ujedno je najteži dio za štopanje, jer natjecatelji često izlaze jedan za drugim. Ovo se rješava tako, da se čitaju samo brojevi po redu kako izlaze, a kasnije, kad prođe gužva, upisuju se vremena po sekundu više svakom slijedećem. Naravno, prvome u grupi se mora zapisati vrijeme odmah. Slijedeća kontrolna točka se zove trčanje, i nalazi se na početku trkačke dionice, na izlazu iz zone izmjene, odakle natjecatelji izlaze nakon odvoženog bicikla. Ovo bilježi druga ekipa mjerača vremena. Sve proteklo vrijeme između točke plivanja i točke trčanja pripisuje se bicikli, i zove se u žargonu „prljavo vrijeme“ jer u njega ulazi i vrijeme koje je natjecatelju potrebno da dotrči do bicikle, opremi se i krene na vožnju (prva tranzicija), odnosno kad se doveze, dok se raspremi, opremi za trčanje i krene (druga tranzicija). To ukupno (prljavo) vrijeme, nitko ne mjeri, nego ga izračunava excel, kao razliku vremena između točke plivanje i točke trčanje. Upravo je to ono što zbunjuje mnoge (neiskusne) organizatore, pa pokušavaju mjeriti posebno svaki segment, a to je nemoguće kad se trka razvuče, pa dok jedni još voze drugi već ulaze u cilj. U nedostatku mjerača vremena, u tom trenutku oni napuštaju biciklu i trče na cilj, i na kraju često ne izmjere ništa osim ukupnog vremena. Zato i trebaju dvije ekipe, prva mjeri točku plivanje i cilj, a druga samo točku trčanje. Vrijeme trčanja opet izračunava excel, kao razliku između točaka trčanja i cilja. I to je sva mudrost. Na isti način mogu se uvesti još dvije kontrolne točke i imati i točna vremena tranzicija, Samo, onda treba još jedna ekipa mjerača vremena.
I to je jednostavno. Točke se zovu prva tranzicija i druga tranzicija i nalaze se, na crti na kojoj natjecatelji sjedaju na biciklu, odnosno na kojoj silaze sa iste. Excel računa razliku između plivanja i prve tranzicije kao prvu tranziciju i razliku vremena između druge tranzicije i trčanja kao drugu tranziciju. Jednostavno zar ne ? I da, u tom je slučaju onda vrijeme bicikle razlika između prve i druge tranzicije, i sad je to čisto vrijeme. I to, naravno, računa excel. Eto, nadam se da vas nisam previše ugnjavio, a bilo bi dobro da ovo pročitaju i poneki nadobudni organizatori. Dakle, dvije štoperice, četiri pismena čovjeka, malo papira i pameti i sve štima. I naravno svemogući excel …


- 13:22 - Komentari (24) - Isprintaj - #

02.08.2007., četvrtak

Teška vremena (za matore) ...

Nakon lijepog rezultata u Rapcu, stvari su polako (ali sigurno) krenule nizbrdo. Uslijedile su nesnosne vrućine i sve manje mogućnosti za kvalitetan trening. Odradio sam jedan prilično neuspješan triatlon u Gornjoj Stubici. Nakon dugog i frustrirajućeg putovanja, jer smo mislili da ćemo zakasniti na bus koji vozi na start utrke, stigli smo ipak na vrijeme, jer je i bus kasnio. U svemu tome nisam se baš najbolje snašao (uvijek me zbune te dvije zone izmjene) pa sam zaboravio na hidrataciju. Polokao sam skoro cijelu dozu napitka neposredno prije starta i na samoj utrci dehidrirao. Trčanje je bilo katastrofa. A imao sam otvoren put do trećeg mjesta u kategoriji. Pretrčao me (sasvim zasluženo) čovjek, koji je, iako dobar trkač i plivač, odradio možda i prvi triatlon u životu.
Nakon toga planirao sam na godišnji odmor, i u ta dva tjedna se pokušati što bolje pripremiti za predstojeći Aquatlon u Puli. No velike vrućine i filozofija „lako ćemo“ i „ima vremena na godišnjem sam“ učinila je da sam ta dva tjedna trenirao manje nego inače. U međuvremenu smo pobjegli na par dana u Gorski Kotar, iskupali se u rijeci Kupi (fenomenalno) a ja sam odradio jedan trkački brdski trening. Bilo je užasno. Rano jutro, temperatura oko 15 C, a ja sam se jedva vukao. Sudjelovao sam i na međunarodnom plivačkom mitingu „Kupom uzvodno“, manifestaciji koja je atraktivno zamišljena, ali jako traljavo provedena. Pliva se uzvodno, u tri pruge, po tri plivača po kategorijama. Kako nas je bilo jako puno, to je potrajalo skoro cijeli dan. I nakon svega treba čekati obradu rezultata, da bi po tri najbolja odmjerila snage u finalu. Nisam imao živaca više čekati, a i sumnjam da bi mojih 16:66 bilo dovoljno za finale. Rezultati naravno još nisu nigdje objavljeni.
I na kraju, kao vrhunac svega, zdravstveni problem – upalio mi se aterom (začepljena lojna žlijezda). Sutra me čeka bolna operacija (rezanje na živo), i naravno otpadaju sve moje daljnje sportske aktivnosti za neko vrijeme. Dok ekipa bude aquatlonirala u Puli, ja ću doma lizati rane. Što se može, život je takav, ne dao bog većeg zla, kako se kaže. Proći će valjda i to sranje, a ja ću biti sretan ako dohvatim makar još onaj legendarni triatlon u Rovinju, čisto da se broji …

- 11:12 - Komentari (10) - Isprintaj - #