po putu i azimutu

27.07.2023., četvrtak


Klanjska gradina i kućica Rebar





Kraći izlet u područje mjesta Klana jer mi je ekipa došla kasno za duži obilazak ali uspjeli smo dosta toga za vidjeti. Prvo smo posjetili ostatke stare gradine iznad mjesta. Klanjska gradina je nastala u doba kasne antike i mjesto je na kojem je osnovana Klana. Vidjeli smo postavljenu binu i puno stolica jer se ljeti održavaju i razne predstave.
klan-1812

klan-1814-crop

Mjesto Klana se vidi ispod a u daljini planina Obruč u Grobniščini.
klana-1813

Za uspone na vrhove Gumanačka i Trstenik nije bilo vremena jer se bližio kraj dana ali smo uspjeli posjetiti kućicu Rebar.
klan-1817
Oko 10 km sjeverno od Klane prema visoravni Gumance nalazi se zanimljiva kućica, nekad cestarska i šumarska, obnovljena uz pomoć šumarije, općine i planinara (kažu izgrađena 1806. po uzoru na istarske kažune) na nadmorskoj visini od 730 m. i sada služi kao planinarsko sklonište. U blizini kućice, u živoj stijeni po kojoj je prolazila stara cesta još su vidljivi tragovi zaprežnih kola kuda se vozilo drvo za ogrjev i brodove kao i sijeno sa Gumanca. U kućici se nalaze dvije klupe, stol i ognjište a vani klupe, stolovi i mjesto za roštilj.
klan-1821

klan-1815

Ova kućica se svima svidjela a posebno je bio oduševljen jedan planinar koji je i inženjer šumarstva a šumarija Klana je jedna od najstarijih šumarija u Hrvatskoj. Snimio sam zadovoljnu ekipu i u kućici.
klan-1820
U blizini kućice Rebar nalazi se i izvor rijeke koja nakon manje od dva km ulazi u Sloveniju gdje se naziva Reka, prolazi kroz Škocjanske jame i ulijeva se u Jadran. more kod tal. mjesta Duino.

U povratku, već po mraku uz put su nam pozirali jeleni. Prvo smo se čudili što je jedno vozilo ispred nas stalo na sred ceste a kad su otišli i mi smo napravili isto jer smo gledali i snimali jelene.
klan-1823-crop

klan-1824
Mislim da je bio jedan mladi jelen sa dvije košute a prišao nam je i čovjek koji tu stanuje i objasnio kako su ovi jeleni navikli na ljude jer im radnici pilane ostave nešto kruha i zelenja. Šeću se i preko ceste i nadam se kako će i dalje lokalci i turisti oprezno voziti.
klan-1829
Nakon obnove zaliha u trgovini i večeru kod mene planirali smo za drugi dan malo jači planinarski izlet.

Ovaj put nadam se lakša "talijančica" sa jednim crnim poljem u sredini i dva pojma bez opisa.
Vodoravno: 1. ? 2. Obrtnik koji izrađuje remenje. 3. Vrst platna, abaija. // Zadah, teško disanje.
4. Pripovjedač. 5. Prirodno pomicanje, propadanje tla.
TPK-Due-T-7-12-i-13-1-crop-crop-crop-crop
Okomito: 1. Ima ih svako stablo. 2. ? 3. Vrst likera, tal. gorko. 4. Delnice. // Prvo slovo glagoljice i stare ćirilice.
5. prkos (mn.) 6. Piće na češki. 7. Vrst velike papige.

Premetaljke:
DRAGANI
LANAK
MAJA RUŠI
RUKICA BRAĆE
Nisam se ni UŠTEKO
jelen već sa dvje preko.

Može li krumpir, blitva, poriluk, maslin. ulje ?
klanaa-14
- 10:10 - Komentari (18) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.