po putu i azimutu

29.05.2023., ponedjeljak


Mali Petehovac



Nakon povratka sa Japlenškog vrha bili smo pomalo gladni, žedni, umorni i mokri i skrasili smo se u jednom delničkom objektu koji ima kafić i sobe na katu.
U jutro nakon buđenja vidjeli smo kroz prozor sobe preko uličice na dijelu zgrade sa nedovršenom fasadom ovaj par ptičica.


Planinarski pohod na Mali Petehovac (peteh je lokalno tetrijeb) počeo je malo iza 09.30 kod jednog trg. centra sa velikim parkiralištem gdje se okupilo oko 200 planinara. Planinarsko društvo Petehovac osnovano je 1898. godine i za 125. godišnjicu izdalo je i novu obilaznicu za aktivne planinare u koju treba utisnuti žigove 125 vrhova.
Uspon skoro odmah počinje strmom stazom kroz šumu. Ovdje se prolazi kraj izvora Lokanova voda i prva je kontrol. točka na ovom pohodu.



Drugi zastoj kod ove jame koju zovu Grijalica jer iz nje izlazi topli zrak, zimi se snijeg oko jame otapa.


Opet odmor uz žganje i kekse nešto prije vrha.


Na vrhu Mali Petehovac gužva.


Sa Brankom sam bio pred oko 30 g. na vrhu Triglava a ovdje ga slikam ispred stabla sa putokazom koji je on postavio pred dvetri godine.


Nakon posjeta i Štimčevom vrhu gdje se nalazi Planinski centar Petehovac spust po skijaškoj stazi do Delnica gdje smo u jednom restoranu imali planinarski grah i podijeljena su priznanja planinarima koji su više puta bili na ovom pohodu.


Plakat kojim se poziva na pohod na Mali Petehovac, ovaj put povodom 125. godišnjice planinarskog društva Petehovac. Povećati !


Blizu Štimčevog vrha nalazi se Jagodina stijena za koju se veže legenda o nesretnoj ljubavi.




Ovako piše o Jagodinoj stijeni na stranici turistickeprice.hr
Jagodina stijena – ispričat ćemo vam priču o tragičnoj ljubavi
Dok ste ondje, svakako prošečite i do Jagodine stijene koja je udaljena 500 metara od glavnog objekta na Petehovcu. Delnička legenda ovjekovječena je i u istoimenom romanu Milivoja Magdića iz 1934. g. Legenda i roman govore o tragičnoj ljubavnoj priči između Delničanke Jagode Matković i prof. Branka Milića iz Zagreba.
Naime, priča ide ovako: Branko je Jagodu poznavao od djetinjstva kada je ljeti dolazio u Delnice k rođacima gdje je kasnije u zrelim godinama prepoznao Jagodu i njih dvoje su, nostalgični za djetinjstvom, vrijeme provodili u šetnjama po prekrasnim krajolicima gdje u rano ljeto ima obilja jagoda, posebice na Japlenškom vrhu, gradskom parku i Petehovcu. Situacija nije bila tako jednostavna jer Branko u Zagrebu ima brak i poslovne obaveze, zbog čega Jagoda pati i na kraju se baca u ponor, sa strme stijene nad dubokom vrtačom obronaka Petehovca.
Ova tragična priča o nesretnoj ljubavi zauvijek je zapisana u romanu, stijena je ime dobila po Jagodi, a danas je omiljena destinacija mnogim posjetiteljima koji dolaze ondje i dive se čistoj, zadivljujućoj ljepoti goranske prirode o kojoj je pisao i autor Magdić.


Kad je već bilo medvjeđeg luka lako ga ukombinirati u neko jelo, meni je dobar sa krumpirom.


Prigodne premetaljke:

STROGI KORAK
POKER I ZVUCI
STAJE I NAGON I JAD

MAPE HTELA OVCI dati
nama kaže ovcu prati.

Križaljkica 'srdašce' u koje treba upisati slova od riječi PETEHOVAC kako bi se sa slovima sa strane dobile druge riječi. Ako se zna nadimak nog. trenera Poklepovića, vrst skupocjene vune, staru mjeru za dužinu... lako će se riješiti.


JA VUK, RIS I MEDO ILI ODEM I SIR KUVAJ.

Dodatak:
Kalendar za lipanj.

- 10:01 - Komentari (23) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.