po putu i azimutu

14.09.2021., utorak


Kanjon Vrženica



Ovog ljeta nisam bio u kanjonu Vrženica na j.i. otoka Krka ali kad se više ne vide fotke na starijim postovima ponovit ću dijelom ovaj izlet većinom iz 2014. g. koji je bio u ovo doba, početkom rujna.

Kanjon Vrženica se uzdiže od plaže do platoa Mjesec nad Baškom, a više jesensko nego ljetno jutro je obećavalo ugodan dan za hodanje. Na mjestima u samom kanjonu sunce dolazi tek malo prije podne, ali na usponu prema vidikovcu Rebica ili prema Baški nakon izlaska iz kanjona zna biti jako vruće. Za ovaj uspon je dovoljna čvrsta obuća i litra vode, a kod spusta u Malu i Velu Luku (Velaluká) nešto više, ukoliko se ne mislite najesti i napojiti u restoranu na plaži Vele Luke i vratiti se u Bašku turističkom brodicom.

Naravno, prvo treba proći kraj ovog velikog glagoljaškog slova "A" nad prijevojem Treskavac i zatim preko Bašćanske drage do Baške.


Zatim uz more preko nekoliko plaža i dosta grota (nije za japanke, pa ni "grebenske"!) doći do plaže Vrženica.

Na fotki gore vidi se zvonik crkve Sv. Ivana kraj istoimenog groblja, odakle je najlakši pristup platou Mjesec. Pukokaze i markacije na stazama oko Baške su uglavnom postavljali češki planinari.
Najbolje je krenuti ranije ujutro dok još nema kupača, što nam ne brani usput i osjetiti more, nije svaki dan plaža samo za nas.


Ulaz u kanjon je označen na plaži Vrženica i nakon cca 100 m već se ulazi među stijene i ubrzo dolazi do prvih kaskada.




Malo skoro po ravnom, pa onda opet alpinizam.


Jedna malo friškija fotka iz ovog kanjona gdje me se kao pita: -Možeš li se popeti? ili ću zvati GSS.
naravno da sam mogao ali nekad sam mogao lakše.

Ima desetak zahtjevnih kaskada, od koje barem tri predstavljaju problem kod spuštanja i nisu za neiskusne.


Lokvica sa bistrom vodom.


Ovdje mi se čini kako je zalegao čuvar kanjona kojega treba polako prijeći da se ne probudi (u povratku očito nisam bio pažljiv jer mi je izbacio fotoaparat koji je pao i udario u stijenje ispod mene. Na sreću, još radi, ali često sâm od sebe uvlači objektiv, izgleda će mu trebati servis).


A ku' ću sad!?


Kad sam već pomislio da nema više penjanja došlo mi je ovo:


Pogled na dio kanjona sa uspona prema Rebici.


Šteta je ne doći na vidikovac Rebicu i vidjeti s visoka Velu i Malu Luku. U Maloj Luci su još uvijek ostaci kamenih kućica škvera starih Liburna, pretpostavljaju starih preko 5000 g.


Na brdu Sokol iznad Vele luke ostaci su velike utvrde starih Liburna i kasnije Bizanta, ne vide se dobro jer su srasli sa okolinom ali isplati ih se posjetiti. Stari Baščani su ove zidine zvali Uri kvorita ali Talijani koji su ih proučavali nazvali su ih Corinthia i taj se naziv više koristi.


Pogled na tragove naselja Bosar u Maloj Luci, saćuvani su jedino zidovi crkve S´Mikule (Sv. Nikola) iz 16. st., u kojima često ovce nalaze zaklon od sunca.


U kanjonu sam vidio raznih biljaka, bilo je i kupina za zobati i ovoga cvijeća: primorska makovica, procjepak, zvončika, a kraj obale mrižica. U sredini je modra sikavica. (Kolaž se bolje vidi nakon povećanja)


Pogled preko na otočić koji domaći zovu Zecja, Zečje ili Zec, ali na kartama uglavnom piše Zečevo.


Na visoravni gdje ima malo više zemlje kraj nogu mi je protrčao ovaj veliki pauk vučjak (Lycosa tarantula), nisam ga mogao bolje snimiti. On ne plete mrežu nego čeka kukce u zasjedi i lovi ih . (U Italiji postoji ples tarantela (prema mjestu Taranto), za koji se smatra, prema grčevitim pokretima da predstavlja borbu ljudi protiv ujeda otrovnih pauka, ali pripisali su ugrize crne udovice ovoj tarantuli koja je bezopasna za čovjeka, a i za sve veće životinje od nje. Po njemu su dobili naziv tarantula i mnogi američki pauci, ali oni spadaju u drugu vrstu, a neki od njih znaju biti puno opasniji. )


Ili vam se više sviđa ova strizibuba na cvijetu motara.


Ovaj put i malo enigmatike sa križaljkicom talijankom sa tri crna polja ali bez jednoslova i dvoslova.
Vodoravno:
1. Poznati kanjon na jugoistoku otoka krka.
2. Stvarnost, jedan od pravaca u umjetnosti. 3. Veliki igrač.
4. Duševne boli. // 24 sata.
5. Zapaljiv plin korišten u industriji za rezanje metala i varenje , acetilen. // Pjesme uzvišenog sadržaja.
6. Njemački nogomet. reprezentativac senegalskog podrijetla, Leroy. // Veći oružani sukob.

Okomito:
1. Primorska biljka, kaluna. 2. Natjecanje jedriličara. 3. Jedan od naziva za vrt u primorju. 4. Str. žensko ime, (peterostruka olimpijska pobjednica u sprintu, Thompson-Herah.) 5. Ništa (primorski). 6. Muško ime, hrv. slikar i povjesničar Kršnjavi. 7. Država u sj. Americi (izvorno). 8. Ostavljanje kome na čuvanje, u zalog (turc.).

I malo anagrama. Već spomenuti kanjon na otoku Krku i ornitološki rezervat nedaleko ovog kanjona, sj. od uvale Mala luka.
CRNI VAŽE
PUN TRKE

Putem se koristi od namirnica što se ima a kad se dođe doma može i ovo što je bilo neki dan. Zovu je i indijanska divlja riža makar nije riža ali je dalji rođak, (Zizania aquatica) vodena biljka koju su nekad puno koristili domoroci oko Velikih jezera, npr. Ojibwa, Ottawa, Huron, Erie, Menominee a i zajednica plemena Sioux i skoro je uništena zbog turizma gdje je puno glisiranja. (Manoomin, mrkva, celer, peršin, rajčica, razni začini, na kraju maslin. ulje.)


Dodatak

Pogled na plažu u Veloj luci sa vidikovca, a pod onom stijenom uz more u sredini fotke je izvor pitke vode.





- 11:55 - Komentari (27) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.