po putu i azimutu

27.10.2020., utorak


Po granici do vrha


Majevi vrh u kastavskoj šumi Lozi nije visok (411 m) ali je zanimljiv put do njega. Bio sam više puta po strmoj neoznačenoj stazi od mjesta koje zovu Japnenice gdje se nekad radilo vapno (japno) a sad idem okolo po lakšoj i označenoj od Spinčić brega.

Na Spinčićevom bregu obnovljene su drvene klupe i stol i može se odmoriti i marendati, ovdje dolaze i porodice sa malom djecom jer je lagan pristup i iz centra Kastva.




Malo dalje od klupa uz panjeve dosta raznih gljiva, uglavnom nejestive i pokisle od jakih kiša dan prije.


Kad već postoji info tabla ne trebam puno pisati o ovome mjestu.


Kameni križ na kome je natpis 'U spomen na mir 1918.'


Na putu za Majevi vrh srećem razna čudovišta.




Na jednom mjestu se nalazi nekadašnja talijanska stražarnica a od nje uz stazu do Majevog vrha ima više graničnih kamenova kao što je ovaj desno na slici.




Ovdje sam blizu ali se vrh još ne vidi od guste šume.


Otpali hrastov list sunča se na grmu šparožine.


Još jedno čudovište.


Majevi vrh sa graničnim stupom. Pogled prema moru, vidi se otok Krk.

Na Majevom vrhu najazi se dobro očuvani stup 'cippo principale' broj 69 a završni glavni stup br. 70 nalazio se u mjestu Rubeši (ostao je samo kameni temelj) podno Kastva.

Po običaju dvije veće fotke, brzo se otvaraju. Pogled sa kule Žudike u Kastvu na planinu Obruč i pogled sa Majevog vrha prema jugu, vidi se i Tuhobić.



Za križaljkaše dvije male kratke ali..., jedno 'srdašce' u koje se moraju upisati slova iz riječi MAJEVI VRH kako bi se uz slova sa strane dobile poznate riječi. Tko zna može sa strane dodati i druga slova ali da u srdašcu ostanu ista.

I križaljkica 6x4 koju bi mislim lako riješili i manje iskusni.
Vodoravno:
1. Slikarski alat. 2. Protiv, suprotno. 3. Umjetna koža. 4. Jezero u Etiopiji iz kojeg izvire Plavi Nil. 5. Pokrajina i planinski masiv u Arabiji. 6. Starija pjevačica Elvira.
Uspravno:
1. ? 2. Naplata dospjelih potraživanja na temelju ugovorenoga dokumenta, npr. mjenice. 3. Jedan od vrhova u kastavskim šumama, viši od Majevog vrha. 4. Ukras za kosu sličan dijademi ili kruni.
(Jedan bloger riješiti prvu, drugi drugu, treći...)

Za ručak brokula, mrkva, celer, basmati riža, paprika, peršin, rajčica..., razni začini a kad već nije bilo gljiva u šumi jer je tek stala kiša ovdje u jelu je kupovna mirisna aniska (shiitake) koja je dobra i protiv virusa. Na kraju dodano malo umaka od pomidora, kapari i maslin. ulje.




- 17:17 - Komentari (23) - Isprintaj - #

21.10.2020., srijeda


Slap i mlin Žakalj



Nakon dužeg vremena posjetio sam opet slap i mlin Žakalj na Rječini jer je u zadnje vrijeme bilo dosta kiše. Očekivao sam i veći slap ali i ovakav je lijep za vidjeti jer je u sušno razdoblje bio skoro nevidljiv.

Ovako je o slapu Žakalj pisao Dragutin Hirc 1891.

Ostaviv Rječina ovaj krasan kraj, zalazi prama Žaklju (231 m.), gdje je priroda svu strahotu svoju razvila. Iza ovoga mjesta. s lieve obale, podigao se manji mlin, gdje se ruši Rječina jakim slapom, valja se i buči strahovito, te skačuć preko velikih pećina, praši se tako, da se voda visoko u zrak diže i ljeskajuć se o suncu, opet u korito pada. Ćim se više k mlinu primičeš, tim ju pećinu više sapinju i napokon ju tako stisnu, da mučena 1 1/2 metar širokim koritom jedva prodire. Na tom najužem mjestu uzdigla se velika, osovna stiena i korito pregradila, ostaviv samo s dola otvor, kojim se voda u duboki bezdan baca...


Nisam se spuštao do slapa jer je dosta strmo a i sklisko nakon kiša, samo sam snimao sa šetnice iznad.


Jedna od mojih slika ovog slapa objavila je i 'HRT vijesti' uz tekst o očuvanju pitke vode. (Odrezali su sliku gore i dolje valjda radi formata koji im paše).


Ovu sa naslovnice Glasnika HDZV ste već vidjeli.


Rječina ispred slapa još uvijek nije visoka kakva zna biti u ovo doba.


Ostaci velikog mlina Žakalj su na desnoj obali rijeke.




Sa šetnice se vidi most nad Rječinom i gradina Trsat.


Mlin i slap na većim fotkama.


Topla povrtna juha i kalorična salata.



I jedna mala talijančica za usporiti onog Alzh..., kako se već zove.
Vodoravno:
1. Kraljevski sin. 2. Vrst jesenskog proizvoda od paprike. 3. Muško ime ar. porijekla (sedmi mjesec islam. kalendara). 4. Hrv.-mađ. plemićka porodica iz sr. vijeka (Acsa, Aka). / Najtanje slovo. 5. Rimski 501. / Virovitica. 6. Jedan rock žanr. 7. ?

Uspravno:
1. Mjesto u Istri u općini Sveta Nedelja. 2. ? 3. Nadimak Ive Gregurovića. / Danska. 4. Naval Aviation Enterprise / Ulica u Italiji. 5. Nešto što crpi.

Premetaljke naselja uz Rječinu.
CRNA VITO ća vas je ČAPALO da ste se KUŽILE u RAKIJE.
- 13:13 - Komentari (27) - Isprintaj - #

14.10.2020., srijeda


Boje jeseni



Ova jesen nije baš dobro počela i umjesto da idemo okolo po feštama moramo biti doma. Evo nekoliko fotki iz ove i prošlih jeseni

Pogled jedne jeseni pred dosta godina sa uspona na Snježnik na livadu Platak i okolinu a ovu fotku je objavila i HRT na svojoj stranici vijesti.hrt.hr/ iz 2012. g. Napisali su da je preuzeta sa ovog bloga a ne bih se žalio i da su mi oprostili jednu pretplatu jer je bilo još nekoliko posuđenica. Inače, na novijoj Google tražilici images.google.hr/ možete staviti neku svoju objavljenu fotku, dobiti neke podatke o njoj i sličnima i vidjeti da li je još negdje objavljena. (A mojih zbilja ima svagdje i to bez naznake autora).


Pred par godina sa jedne biciklijade pogled sa Tri križa na Puntarsku dragu, a ovaj otočić sigurno svi prepoznajete.


Ostaci gradine Belgrad u mjestu Grižane u Vinodolu.


U jesen u šumi ima dosta gljiva i dobro je imati na pjatu većinom sezonsku hranu kao što su i naši stari. Ove male gljive puštam neka ukrašavaju mahovinu na stijenama i deblima a većina ovakvih je nejestiva.


Ove se već isplati ubrati, šteta da istrule. Macrolepiota procera voli se sunčati i može se naći na livadama.


Vidim puno bukvice, bukvinog žira koji ponekad volim gricnuti a voli ga i medvjed.


I ovaj vrganj je dobro došao, još imam malo suhih.


Svježe salate uvijek treba.


Bilo je dosta kiše a i grmljavine. Za snimiti munje treba nasumce klikati a ne čekati kad zabljesne ili napraviti filmić i poslije izabrati.


Malo i enigmatike. Križaljkica koju može riješiti svatko a netko sastaviti i bolju sa riječi VRGANJ negdje okomito.

Vodoravno:
1. Obično drži glavu na ramenima.
2. Najviša planina u Bugarskoj i šire sa vrhom Musala od 2925 m.
3. Na tijelu ga ne volimo ali na njivi bude koristan.
4. Tursko ime, glumac Akinözü.
5. Jezero u Africi, Malavi.

Okomito:
1. Vrst ukusne gljive.
2. Slap i naziv za nekoliko vrhova u Kamniškim Alpama (Kranjska, Koroška...)
3. Alzheimer ili Mock.
4. Misterija.

Pomicaljka gdje u četiri okomita stupca treba pronaći tri jestive i jednu otrovnu gljivu.
KLOPICA
RUSULA
VLADIHA
MARČANA
URARIJA
BONACA

A ovdje treba izbaciti pojam koji se ne uklapa:
Ciganin, Dedek, Erika, Kneginja, Leopardica, Ludara, Turčin.

Za povećati klikom da se bolje vide: šuma u bojama jeseni sa strmih stijena Suhog vrha (1333 m) na Učki i šuma maruna iznad mjesta Liganj.


Na Učki još cvatu ciklame.

Tople boje
otpalih listova
plešu sa vjetrom/



- 19:11 - Komentari (27) - Isprintaj - #

07.10.2020., srijeda


Sjećanje na fešte



Tradicionalne manifestacije kao što su i Bela nedeja i Lovranska Marunada na žalost ove se godine zbog epidemije ne će održati i mogu se samo sjetiti kako je bilo prošlih godina. Nadam se kako će iduće biti među najboljima i najveselijima do sada.

Ovako je izgledalo u Kastvu.




Sličice sa Marunade u mjestu Liganj iznad Lovrana kraj kojeg su i šume maruna i može se lako prošetati do vrhova Knezgrad, Šipičina, Grnjač i Babin grob, a jači i iskusniji i do vrha Učke.


Nekoliko velikih stabla maruna je i u centru mjesta.


U Lignju na Marunadi bude i izložba gljiva. Da li ste više za ove lijepe crvene

ili za ovu nešto manje lijepu koju sam pronašao u šumi iznad Lignja.


Ali svejedno opet će biti ovako velikih maruna, teško je zamisliti jesen bez njihovog mirisa.


Volim i kolače od pravih maruna.


Uvijek je lijepo prošetati se po Lovranu a vidim na mulu galebove koji se izgleda drže na propisanoj distanci.


I dvije veće fotke za bolje vidjeti Lovran.


Evo jedno mislim lagano "srdašce" za početnike enigmate gdje treba u prazna polja u sredini uvrstiti slova iz riječi BELA NEDEJA kako bi se uz već uvrštena slova dobili poznati pojmovi.


I jedna križaljkica bez crnih polja za malo iskusnije u koju je potrebno uvrstiti pojmove KASTAV i LOVRAN a druge po želji.


Prije šetnje uzeti ću ovo relativno jednostavno i jeftino jelo sa pirjanim kupusom, kuhanom tjesteninom od integ. pira i buče, paprikom, rajčicom, maslinama, kaparima, maslin. uljem i raznim začinima, a poslije nešto proteinsko sa nađenim gljivama. Naravno, može i topla juha i salata.




- 15:15 - Komentari (24) - Isprintaj - #