po putu i azimutu

21.10.2020., srijeda


Slap i mlin Žakalj



Nakon dužeg vremena posjetio sam opet slap i mlin Žakalj na Rječini jer je u zadnje vrijeme bilo dosta kiše. Očekivao sam i veći slap ali i ovakav je lijep za vidjeti jer je u sušno razdoblje bio skoro nevidljiv.

Ovako je o slapu Žakalj pisao Dragutin Hirc 1891.

Ostaviv Rječina ovaj krasan kraj, zalazi prama Žaklju (231 m.), gdje je priroda svu strahotu svoju razvila. Iza ovoga mjesta. s lieve obale, podigao se manji mlin, gdje se ruši Rječina jakim slapom, valja se i buči strahovito, te skačuć preko velikih pećina, praši se tako, da se voda visoko u zrak diže i ljeskajuć se o suncu, opet u korito pada. Ćim se više k mlinu primičeš, tim ju pećinu više sapinju i napokon ju tako stisnu, da mučena 1 1/2 metar širokim koritom jedva prodire. Na tom najužem mjestu uzdigla se velika, osovna stiena i korito pregradila, ostaviv samo s dola otvor, kojim se voda u duboki bezdan baca...


Nisam se spuštao do slapa jer je dosta strmo a i sklisko nakon kiša, samo sam snimao sa šetnice iznad.


Jedna od mojih slika ovog slapa objavila je i 'HRT vijesti' uz tekst o očuvanju pitke vode. (Odrezali su sliku gore i dolje valjda radi formata koji im paše).


Ovu sa naslovnice Glasnika HDZV ste već vidjeli.


Rječina ispred slapa još uvijek nije visoka kakva zna biti u ovo doba.


Ostaci velikog mlina Žakalj su na desnoj obali rijeke.




Sa šetnice se vidi most nad Rječinom i gradina Trsat.


Mlin i slap na većim fotkama.


Topla povrtna juha i kalorična salata.



I jedna mala talijančica za usporiti onog Alzh..., kako se već zove.
Vodoravno:
1. Kraljevski sin. 2. Vrst jesenskog proizvoda od paprike. 3. Muško ime ar. porijekla (sedmi mjesec islam. kalendara). 4. Hrv.-mađ. plemićka porodica iz sr. vijeka (Acsa, Aka). / Najtanje slovo. 5. Rimski 501. / Virovitica. 6. Jedan rock žanr. 7. ?

Uspravno:
1. Mjesto u Istri u općini Sveta Nedelja. 2. ? 3. Nadimak Ive Gregurovića. / Danska. 4. Naval Aviation Enterprise / Ulica u Italiji. 5. Nešto što crpi.

Premetaljke naselja uz Rječinu.
CRNA VITO ća vas je ČAPALO da ste se KUŽILE u RAKIJE.
- 13:13 - Komentari (27) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.