Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Po granici do vrha



Majevi vrh u kastavskoj šumi Lozi nije visok (411 m) ali je zanimljiv put do njega. Bio sam više puta po strmoj neoznačenoj stazi od mjesta koje zovu Japnenice gdje se nekad radilo vapno (japno) a sad idem okolo po lakšoj i označenoj od Spinčić brega.

Na Spinčićevom bregu obnovljene su drvene klupe i stol i može se odmoriti i marendati, ovdje dolaze i porodice sa malom djecom jer je lagan pristup i iz centra Kastva.





Malo dalje od klupa uz panjeve dosta raznih gljiva, uglavnom nejestive i pokisle od jakih kiša dan prije.


Kad već postoji info tabla ne trebam puno pisati o ovome mjestu.


Kameni križ na kome je natpis 'U spomen na mir 1918.'


Na putu za Majevi vrh srećem razna čudovišta.




Na jednom mjestu se nalazi nekadašnja talijanska stražarnica a od nje uz stazu do Majevog vrha ima više graničnih kamenova kao što je ovaj desno na slici.




Ovdje sam blizu ali se vrh još ne vidi od guste šume.


Otpali hrastov list sunča se na grmu šparožine.


Još jedno čudovište.


Majevi vrh sa graničnim stupom. Pogled prema moru, vidi se otok Krk.

Na Majevom vrhu najazi se dobro očuvani stup 'cippo principale' broj 69 a završni glavni stup br. 70 nalazio se u mjestu Rubeši (ostao je samo kameni temelj) podno Kastva.

Po običaju dvije veće fotke, brzo se otvaraju. Pogled sa kule Žudike u Kastvu na planinu Obruč i pogled sa Majevog vrha prema jugu, vidi se i Tuhobić.



Za križaljkaše dvije male kratke ali..., jedno 'srdašce' u koje se moraju upisati slova iz riječi MAJEVI VRH kako bi se uz slova sa strane dobile poznate riječi. Tko zna može sa strane dodati i druga slova ali da u srdašcu ostanu ista.

I križaljkica 6x4 koju bi mislim lako riješili i manje iskusni.
Vodoravno:
1. Slikarski alat. 2. Protiv, suprotno. 3. Umjetna koža. 4. Jezero u Etiopiji iz kojeg izvire Plavi Nil. 5. Pokrajina i planinski masiv u Arabiji. 6. Starija pjevačica Elvira.
Uspravno:
1. ? 2. Naplata dospjelih potraživanja na temelju ugovorenoga dokumenta, npr. mjenice. 3. Jedan od vrhova u kastavskim šumama, viši od Majevog vrha. 4. Ukras za kosu sličan dijademi ili kruni.
(Jedan bloger riješiti prvu, drugi drugu, treći...)

Za ručak brokula, mrkva, celer, basmati riža, paprika, peršin, rajčica..., razni začini a kad već nije bilo gljiva u šumi jer je tek stala kiša ovdje u jelu je kupovna mirisna aniska (shiitake) koja je dobra i protiv virusa. Na kraju dodano malo umaka od pomidora, kapari i maslin. ulje.





Post je objavljen 27.10.2020. u 17:17 sati.