po putu i azimutu

14.07.2020., utorak

I po VinodoluNakon šetnje po Novom i košnje vrta moram se pripremiti za povratak jer imam i druge obaveze.
Mislim da sam dobro pokosio kako bi se i psić mogao prošetati i pronjuškati. Još sam nešto počupao i posadio.


Radić je već pri kraju ali je dobro došao uz bogati porodični ručak.


Ježić u vrtu mi ne smeta, ali psić voli lajati na njega.


I bumbari na lavandi dobro dođu.


Na novljanskom korzu je uz autohtonu žlahtinu posađen i trs žametne črnine, koja se smatra najstarijom sortom na svijetu a došao ju je 2018. g. posaditi gradonačelnik grada Maribora.


Iz Novog se po običaju vraćam preko vinodolske doline i usput posjećujem zanimljive objekte. Ovo je stari grad Drivenik, a vjerojatno znate da je želj. stanica Drivenik na najvišoj nadmorskoj visini na pruzi Rijeka - Zagreb, a nalazi se 4-5 km zračne linije od mjesta Drivenik strmo iznad, malo iza vrha Medviđak, najvidljivijem sa mora u Vinodolskim "Alpama".Dvije fotke koje se mogu povećati: Centar Novog Vinodolskog i pogled iz daljine na mjesto Grižane i strme griži iznad njega. Vjerojatno znate koji je poznati svjetski minijaturist rođen na području Grižana.


Za zajutrak goranske borovnice sa breskvom, a nakon bogatog ručka u Novom za večeru u Rijeci je dobro došla lagana maneštra sa heljdom uz razno povrće i začine sa dodanim maslin. uljem. A ni žmuj žlahtine nije bio za bacit.I jedna križaljkica za ljubitelje talijanki, sa strane je označen broj crnih polja.
Vodoravno:
1. -Svjetiljka sa žarnom niti. 2. -Album Drage Mlinarca. 3. -Selimović. // -Jedan od programskih jezika.
4. -Poznata brit. diskograf. kuća, prestala sa radom 2012. g. // -3,14. 5. -Kad je napravljeno kako treba, savršeno (razg.). 6. -19. i 4. slovo abecede. // -Rastavni veznik. 7. - Grad na zapadu Njemačke gdje je Karlo Veliki prenio sjedište franačkih kraljeva i dao izgraditi dvor i katedralu. 8. -Vidi pod 1. okomito.

Okomito:
1. -Zajedno sa 8. vodoravno: najstarija vinska sorta na svijetu, kao dar grada Maribora posađena na Novljanskom korzu. 2. -Slabokrvan čovjek. 3. -Ime dva otočića u Kornatskom arhipelagu, ima Veli i Mali. // -Cartoon Network. 4. -Žensko ime, kr. od Ulrika. // -Jedan od oceana. 5. -Složeno i okruglo slovo. // -Pelud. 6. -Žena cara Klaudija i majka cara Nerona (valjda ste gledali seriju 'Ja Klaudije').

Može jedan križaljkicu a drugi izbaciti uljeza iz ovih pojmova koje treba prvo anagramirati.
ARMIN, ANORAK, ETNICA, JARAN, NARIČJE, TULSA, VETERAN.
(Nadam se da mi turisti iz Švicarske, Lihtenštajna, Austrije, Njemačke, Francuske i Nizozemske ne će zamjeriti na ovom izbacivanju. A valjda ne će ni iz BiH.)

- 21:21 - Komentari (24) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2020 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga

Planinska ruža-pada li latica na šum vodopada (Matsuo Bashō)

Linkovi

Arhiva