po putu i azimutu

05.11.2018., ponedjeljak


Još malo oko barki


Nakon što smo digli brodice iz mora i stavili ih na suho trebalo je očistiti neke dijelove, a obzirom na puno kiše tokom noći morali smo doći ponovo drugi dan za izbaciti vodu iz barke i staviti ceradu.

Barke je lako dignuti dizalicom, ali treba znati staviti brage i zatim je na vozićima odgurati do nekog mjesta gdje ne smeta.


Razni organizmi se vole pričvrstiti za oplatu trupa koji je bio u moru.


Pajoli (podnice) plivaju i treba ih izvaditi i osušiti te posudama i spužvom izbaciti kišnicu.


Usput pogled na vrh Učke, vide se i kuće u mjestu Liganj iznad Lovrana.


Ne može se stalno delat, pogotovo kad je restoran odmah uz lučicu a netko od poznatih pozove na piće.


Znatiželjna vrana nas prati sa krova, a iznad nje se vide stijene pod vrhom Knezgrada (PD iz Lovrana se zove Knezgrad).


Na moru još uvijek živo, taksi barka dolazi a polupodmornica Nemo isplovljava.


Uz zid restorana živica od pitospore (tobirovac), porodica ljepljivki, koja u proljeće ima bijele mirisne cvjetiće a sad u studenom otvara plodove iz kojih izlaze ljepljive sjemenke. Neki je zovu i mirta ali nema puno veze sa ljekovitom mirtom koja ima drukčije plodove plave boje koji su i jestivi.


Jedna barka odlazi na drugo mjesto.


Ovu barčicu, koja je inače služila za sjesti i popiti nešto dok je radio barić iznad, a sad ju je jugo i visoka plima bacila s rive u more. Nadam se da će je izvaditi kako bi mogli drugo ljeto sjediti u njoj.


Prije radova napravio sam integ. rižu sa nešto povrća i raznih začina (mor. i him. sol, kurkuma, korijander, đumbir, kajen. papar, soja sos...) i za promjenu, kad smo već kod mora, dodane nori alge, i na kraju maslin. i konop. ulje. Nije baš sushi ali po okusu slično. Prijateljica Kineskinja mi je donesla iz Kine neku ljutu zelenu pastu koju sam samo malo stavio, ali se ipak osjetilo (Opet sam zaboravio kako se zove , i pasta i ona).


Ove se bolje vide kad se povećaju. Pogled iz lovranske lučice i na udaljena brda iznad mjesta Klana, a iznad svih je Snežnik u Notranjskoj koji inače u ovo doba opravdava svoj naziv, ali još je uvijek bez snijega , i pogled na dio Grobničkih Alpi.


I laganini nazad uz nošenje stvari koje treba spremiti. Noćni snimak lučice uz pomoć pašamana ograde stubišta koje vode do restorana iznad, jer se fotić ne smije pomaknuti.

- 17:35 - Komentari (29) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.