po putu i azimutu

30.08.2018., četvrtak


Kanjon Vrženica


Nakon odmora od Biokova i Velebita morao sam ponovo osjetiti stijenu, ovaj put na obližnjem Krku. Kanjon Vrženica kod Baške je atraktivan i kratak (do raskršća za Bašku lijevo i i Rebicu desno oko 1h uspona) i osim planinara posjećuju ga i turisti.
Kako ni planinarenje po otocima nije bezazleno dokazuju dvije nedavne intervencije gorske službe spašavanja, jedna gdje je spašeno desetak turista iz Italije koji su zalutali oko najvišeg otočkog vrha Obzovo iznad mjesta Punat i druga iznad kanjona Vrženica (link) sa nekoliko izletnika (ne znam točno odakle su) koji su završili u bezvodnom kamenjaru jer nisu vidjeli inače lako uočljive putokaze za Bašku i Velu Luku.

Pogled sa plaže Vrženica (sa koje počinje uspon u kanjon Vrženica) na otok Parvić.


Naravno, treba krenuti ranije ujutro i sa dosta vode (imao sam litru vode u termosici i pola litre izotoničkog napitka) i u adekvatnoj obući. Nakon nešto po ravnome koritu bujičnog potoka Vrženica ovdje počinje pravi dio.


A ovdje kao da je zalegao neki okamenjeni div, lijevo dolje mu se vidi glava (ili su dva). U kanjonu ima raznih skulptura.


Hajde! možeš li? Ili ću zvati GSS.


Ovo je naoko lagano ali su škaline od metar.


U kanjonu je bilo puno divljih kupina, kao i gore prema Rebici i dobro su došle.


Jedan od težih detalja u kanjonu, pogotovo kod spuštanja.


Na dijelu iznad kanjona koji se zove Rebica opet putokazi i možete izabrati dokle bi išli. Prošli put sam se okupao u uvali Mala Luka ali sad sam se morao vratiti u Bašku i uvečer vratiti doma. Inače se isplati spustiti barem do Vele Luke i okupati, ručati u restoranu i vratiti se barkom u Bašku.


Sa Rebice sam se još malo spustio na drugu stranu kako bih mogao bolje vidjeti ove dvije uvale. Odavde je lijep pogled na Vela Luku sa plažom i restoranom, a gore na kraju pod stijenom odmah uz plažu ima izvor sa pitkom vodom.
(Internetski portal zadovoljna.hr u vlasništvu Nove TV uvrstila je plažu Vela Luka u Baški među 8 najromantičnijih plaža u Hrvatskoj).

Iznad uvale na brdu Sokol se nalaze ostaci nekad utvrde starih Liburna, kasnije povećane za vrijeme Bizanta nazvane Corinthia (starinski Uri Kvorita).


Uvala Mala Luka uz koju su još kameni ostaci nekadašnjih objekata za popravak brodova starih Liburna, a desno se vide ostaci prastarog naselja Bosar, napuštenog u 16. stoljeću.


Fotke za povećati (brzo se otvaraju) sa pogledima sa Rebice na Vela Luku (domaće Velaluká) i otok Prvić (domaće Pârvić).


I pogledi u povratku na Bašku i Velebit.


Dok sam poslije u blizini plaže u sjeni borova marendao sletio mi je leptir ljepokrili admiral na odloženu koru banane.


Uvečer doma za obnovu pirjane gljive sa povrćem uz dosta zelene salate iz vrta.
(Gljive vrganji i plemenita pečurka (fr. champignon), povrće kapula, paprika, tikvica, rajčica, razni začini, malo vina, par kapi soja umaka i na kraju pokapano sa dosta maslin. ulja).

Još jedan detalj iz kanjona Vrženica.


Dodatak:
Zaboravih reći kako mi je ovo 501. post i evo još jednom uvećane (ustvari crop) kamene skulpture spavača u kanjonu.


- 00:30 - Komentari (31) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.