po putu i azimutu

06.05.2018., nedjelja

Rekreacijski duatlon

More mi još nije dovoljno toplo za jedan ugodni rekreacijski triatlon, ali laganini duatlon se može uvijek. Do vrha Stanić u zaleđu Kastva nije daleko a ima zanimljivih predjela i raznog bilja za ubrati.Neke fotke mi nisu uspjele ali ova od predlani je skoro ista. Štap uz prednji kotač je služio pri traženju šparoga.


Primjećujem i salamunov pečat (pokosnica, lat. Polygonatum), iz porodice šparogovki (Asparagaceae), mislim da se ovdje radi o vrsti mnogocvjetni ((P. multiflorum). Toksičan je, ali i ljekovit, koristi ga i tibetanska medicina za liječenje šećerne bolesti, jačanje srca, neka kožna oboljenja i drugo.


Na putu do vrha Stanić prolazi se kraj ove jame u koju nije dobro upasti.


Usput je i ova spiljica.


Na početku uspona uz stazu ima dosta medvjeđeg luka,


a nešto prije vrha rastu đurđice koje sam htio vidjeti u cvatu ali tek su neke bile sa pupovima. List đurđice je inače najsličniji listu medvjeđeg luka ali je bez mirisa (ali kad cvatu malim zvonolikim cvjetovima lijepo mirišu i ne može se zabuniti). List đurđice ima tvrđu vlaknastu strukturu i kad se prime u sredini ovako se uzdužno odvaja, dok je list srijemuša mekši i otrgne se na pola ili cijeli, nekad i sa korjenčićem, malom lukovicom. Đurđica nije jako otrovna kao mrazovac i čemerika ali ipak je bolje ne pokvariti ukusni i zdravi objed ni sa dva lista, a i pod zubima su malo žilaviji.


Prije vrha još jedno odmorište, ali izgleda treba obnovu.


Pogled sa Stanića na Snežnik (1798 m) , najviši vrh u Notranjskoj gdje još uvijek ima snijega.


Vidi se i Nanos iznad Vipavske doline.


Došao sam preko Jurdana, tj, Mučića gdje sam kupio glavu za motornu kosilicu koja će mi trebati u vrtu, a vraćam se preko Kastva kuda su prošli i biciklisti na Tour of Croatia. Znate li što je najbrže na svijetu?

Sjena! Može biti puno brža i od svjetlosti.

Fotke za povećati klikom da se bolje vide: pogled na pe'šest sati hoda udaljen vrh Obruča (1377 m) u Grobniščini i listovi đurđice pod Stanić vrhom čiji izgled i strukturu treba dobro upoznati jer nisu jestivi.


Nešto od ubranog: praseće zelje, bljušt, šparoge, medvjeđi luk,

a grančica masline je od prije.

Kad su već svi imali fažol.- 15:18 - Komentari (32) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2018 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga

Planinska ruža-pada li latica na šum vodopada (Matsuo Bashō)

Linkovi

Arhiva