po putu i azimutu

05.07.2017., srijeda


Vrbniče nad morem
Prošlu subotu sam posjetio stari gradić Vrbnik na otoku Krku gdje se održavao Razgon i Dani otvorenih podruma. Nisam ulazio u podrume na degustaciju jer sam morao voziti i još obići neka mjesta koja nisam stigao prošli put, ali sam prošetao starim kalama dok još nije bilo gužve.






Ovako piše na stranici Krk.hr/događanja , a fotka plakata je sa allevents.in/vrbnik/festival-Žlahtine:
Trodnevni Festival žlahtine čine Dani otvorenih podruma vinarije Pavlomir u Novom Vinodolskom i vrbničkih vinarija te obilježavanje tradicionalnog blagdana Razgona. Razgon je pastirski običaj iz davnina koji se slavi prve nedjelje po blagdanu Sv. Petra i Pavla, a obilježava završetak perioda mužnje ovaca i njihovo puštanje na slobodnu ispašu. Za ovu prigodu organizira se radionica filcanja vune, a brojnim štandovima posjetitelji će moći kušati i kupiti otočne proizvode – vino, maslinovo ulje, sir, tjesteninu, med i mirisno bilje.



Piše da je ovo najuža ulica na svijetu, a vjerojatno i je jer sam jedva prošao sa ruksakom a uopće ne spadam u široke.


Pogled sa druge strane gdje se jedva vidi kao tamna uska vertikala.


Na odlasku pogled na stari grad Vrbnik koji se prvi put spominje zajedno s Dobrinjem u najstarijoj poznatoj glagoljskoj Darovnici od Dragoslava 1. siječnja 1100.


U šetnji uz more na drugoj strani otoka vidio sam okupljanje gnjuraca.


Na cvijetu leptir pjegavac.


Bilo je i cvjetića ljekovite kičice (pomaže kod slabog želuca, žgaravice, zatvorenosti, bolesti jetara, žutice i bubrega, daje tek, dobra za glavobolju i slabokrvnost, tjera gliste, kao i kod dijabetesa), beru se samo vršni dijelovi i treba paziti da se ne iščupa korijen.


Za povećati klikom: Dio zaljeva Klimno sa toplim morem i pogled na Vrbnik.


Uvečer pogled iz zaljeva prema Crikvenici .


DODATAK
Zaboravih reći da je prvi tiskar u Hrvatskoj bio iz Vrbnika. Zvao se Blaž Baromić i 1494. je tiskao u Senju Glagolski misal, a 1496. poučnu knjigu za kler na čakavskom jeziku " Spovid općena ". Njegov kip je smješten u malom parkiću iza crkvice Majke Božje od zdravlja na Gospoji.
_____ _____ _____ _____ _____



- 00:30 - Komentari (38) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.