subota, 27.11.2010.

20 godina biramo - jesmo li naučili kako birati?

U organizaciji Fakulteta političkih znanosti i nevladine organizacije GONG, u petak, 25. studenog održan je skup „Kroz parlamentarne izbore u Hrvatskoj“. Riječ je o prvom u nizu od pet skupova kojima se obilježava 20. godina izbora u Hrvatskoj. Na skupu su sudjelovali bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Vladimir Šeks, doc. dr. sc. Goran Čular, bivši saborski zastupnik Ivan Škrabalo, potpredsjednice DIP-a Aleksandra Jozić Ileković i Zdravka Čufar Šarić, Pavao Metličić iz Ministarstva uprave, novinar Novog Lista Tihomir Ponoš, Marko Rakar iz udruge Vjetrenjača , Dragan Zelić iz GONG-a te moderator skupa Boško Picula.

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
Na slikama: prof.dr.sc Nenad Zakošek , doc.dr.sc Goran Čular

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
Na slikama : Suzana Jašić, Zdravka Čufar Šarić (okrenuta leđima)



Na samom početku skupa prisutnima su se obratili dekan Fakulteta političkih znanosti prof.dr.sc Nenad Zakošek i Suzana Jašić, članica Vijeća GONG-a. Dekan Zakošek naglasio je kako je fakultet pravo mjesto za raspravu budući da su politolozi od samih početaka uključeni u izbore kao akteri ili kao istraživači te je ukazao na potrebu jačeg uključivanja politologa u formiranju institucije izbora. Suzana Jašić govorila je općenito o djelovanju GONG-a i o važnosti skupova takve vrste.

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

photo by Martina Andrijević

Kao uvodničar u diskusiju o parlamentarnim izborima u Hrvatskoj govorio je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. U svom izlaganju gospodin Šeks je govorio o novom nacrtu Zakona o izborima koji bi uskoro trebao doći na dnevni red Sabora, o novinama koje će taj zakon donijeti i o stvaranju novog jedinstvenog izbornika. Kao akter svih dosadašnjih izbora potpredsjednik Šeks govorio je o razlozima promjena izbornih sustava od 1990. do danas.
Bivši predsjednik Stjepan Mesić iskoristio je skup kako bi uputio poziv svim političkim strankama da na nadolazećim izborima izađu s programima a ne „sa šupljim prolama“ te je naglasio kako je krajnje vrijeme da Hrvatski Sabor postane pravo predstavničko tijelo, najviši forum.

Živimo u produžetku stvaranja nacionalnog predznaka stranaka. Izbori su kao na popisu stanovništva kao što je primjer i u BiH. Glasa se prema predznaku stranaka, ne razmišljajući o programu“ – naglasio je bivši predsjednik Mesić te dodao „ Samostalna je Hrvatska neporeciva činjenica. Hrvatsku treba braniti, braniti Hrvatsku. Trebamo se boriti za hrvatske građane.“

Nadalje bivši predsjednik Mesić upozorio je na sveopću, ne samo ekonomsku krizu – krizu morala, normi ponašanja, mladim generacijama koje su zatrovane lažima i kao odgovor na to koriste „grubu silu- nasilje“. Za sam kraj uvoda u diskusiju doc.prof.dr.sc Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti prezentirao presliku izbora od 1990.-2010. ukazujući na probleme kao što su broj nezastupljenih birača, pad izborne participacije osobito kod mladih.

Nakon tog uvodnog izlaganja održana je rasprava na kojoj su se uglavnom svi složili da su najveći problem suvremenih izbora u Hrvatskoj nesređeni birački popisi, odnosno glasovanje "mrtvih duša" i dvostruko glasovanje koje se najčešće događa u pograničnim područjima s BiH jer pojedinci prijavljuju prebivalište u Hrvatskoj iako tamo ne žive kako bi mogli glasovati i obrnuto.



Martina Andrijević

- 09:37 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  studeni, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (4)
Studeni 2010 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga



Ovaj blog je namijenjen polaganju ispita na kolegiju
Konvergencija medija na Fakultetu političkih znanosti.
Na blogu ću objavljivati raznovrsne priče o aktualnim
događajima u Zagrebu, a ako se ukaže prilika i o drugim
hrvatskim gradovima. Nadam se da ćete uživati čitajući
ga. wave


Linkovi

Dnevnik.hr
Blog.hr
Zagreb/INFO-ZAGREBinfo
Turistička zajednica grada Zagreba


Forecast for Zagreb



Podupirete li ulazak Hrvatske u EU?
1.Da
2. Ne
  
pollcode.com free polls









glazbeni kutić















samo za kolegicu Valentinu Gusićcerek
















samo za Ivanu Bunjevac cerek




za moju dušu




"život nije samo kupi-plati"




Marija & Ana - uživajte cerek


Klikni slobodno

Urbi et orbi
autorica: Valentina Gusić
Opsesivno-kompulzivni blog
autor: Zenid Hazarević
tko? što? KAMO?
autorica: Jelena Huzjak
Dnevnik 'wannabe' kulturnjaka
autor: Josip Antolić
Juro Avgustinović
autor: Juro Avgustinović
Amo reć
autorica: Kristina Rubić
Sveznajući neznalica
autorica: Marija Renić
Novinari i novinarsko prigovaranje
autorica: Ana Hećimović