srijeda, 16.02.2022.

Muke po poljoprivredi

Baš se mislim kako bi bilo pošteno napisati još koju objavu kad me se već okačilo u taj blog tjedna. E sad, da je to cvjetna marival u proljeće, ljeto i jesen kad sve cvjeta, mogla bi objaviti i 3 posta dnevno. Problem je ova druga marivall. Jer iza svake moje objave kod te druge marivall stoji mnogo podataka koje treba malo proučiti, pa potražiti dodatne podatke i sve to uobličiti u neku kraću objavu koju će pročitati možda dvadesetak njih, uključujući Blogyja. I doista mi nije važno koliko će njih objavu pročitati ili komentirati, jer sve što objavim – objavim prije svega da imam nešto na jednom mjestu što noćima proučavam, ni sama ne znam zašto. Ali svakoj budali njegovo veselje:)))

Pa tako svake godine Agencija za plaćanja u poljoprivredi objavi popis korisnika potpora. U 2020.-oj isplaćeno je ukupno potpora u iznosu od 6.674.256.667,91 kn potpora. I uvjerena sam da su se silne milijarde iz državnog proračuna i EU fondova ulupale, bez da se od tih milijardi stvori dodana vrijednost. I uhvatite se u koštac sa Excel tablicom od 114.096 redaka i krenete. Naiđete na iznos od 3.956.114,52 kuna poticaja isplaćenih Vigens d.o.o. Onda idete u RGFI javnu objavu podataka, pa čitate te podatke koji su nekad na 4 strane, a nekad i na sto strana. Pa utvrdite da je firma Vigens u stečaju i da joj je stečajna upraviteljica bila Radojka Danek, ubijena u krvavom pohodu u Šibeniku. Pa još malo guglate i nađete da joj je od te firme u stečaju plaćeno za rad 700.000,00 kuna. Pitanje je hoće li nova stečajna upraviteljica Tea Gatternig uspjeti prodati sve one krave, telad ili će samo raspisati nove prodaje ( zasad nema novih prodaja pokretnina ) i usput skupljati stotine tisuća kuna na svoj račun.

Nekad naletite i na podatak za osobu koja sadi i radi u vašoj blizini kojemu je isplaćeno 4.420.850,14 kuna poticaja. I zapitate se zbog čega ja kao poljoprivrednik nisam dobila barem 1.000,00 kuna za gorivo da mogu mjesec dana ići do plastenika u kojem mi je poplava napravila dar-mar i uništila sve plodove. Poticaje nikad nisam tražila jer nisu u skladu sa mojim načelom da su ti poticaji nepravedni i ako ikad budem u poziciji da im prigovaram zbog tih poticaja moći ću im reći da smatram da su nepravedni i da ih nikad nisam ni tražila. Prije su se ti poticaji dijelili bez kontrola, sada kao kontroliraju prije isplate. Pa tako vam dođe kontrola da vidi koje ste površine zasadili, i vi navrat nanos sadite biljke par dana prije posjeta kontrole koja se uredno najavi, da dobijete poticaje. I uopće nije bitno hoće li biti zaposleni i plaćeni radnici da bi pokupili urod, hoće li mehanizacija trošiti plavi dizel da bi se stvorila dodana vrijednost, hoće li tvornica gnojiva zaraditi koju kunu zato jer ste zagnojili na vrijeme posađene biljke da rode. Važno je samo da zabijete nešto u zemlju kako bi izgledalo da ste posadili i ispunili uvjet za dobivanje milijunskih poticaja.

Neću vas gnjaviti milijunskim iznosima poticaja za pojedince , ali znam da smo uz te potpore u milijardama - godinama, pogotovo od kada smo u EU, trebali proizvoditi hrane ( sve što se može proizvoditi u ovom podneblju ) barem dovoljno za zadovoljenje potreba stanovnika RH. Mi ipak malo izvozimo ( kvalitetne proizvode ) i uvozimo iste takve nekvalitetne proizvode za svoje stanovništvo.
Sva sreća pa smo snalažljiv narod. I u svemu tome uspijevamo plivati bolje nego riba u vodi. A mnogima nije stran ni lov u mutnom, neko više, neko manje. Sve po mogućnostima. I nigdar ni bilo da ni nekak bilo i nigdar ne bu da nekak ne bu. A moglo bi puno bolje bit.

Eto….

- 08:14 -

Komentari (18) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Linkovi