srijeda, 27.11.2019.

Koliko ste važni?

Nema spora da je obrazovanje važno. Samim time što je obrazovanje obavezno i ono osnovno i ono srednje - važno je. Još i danas kad su mi 62. pamtim svoju "drugaricu" kako smo je tada zvali i koja nas je doista sve voljela. Sjećam se većine nastavnika od 5-8 razreda, pamtim sve profesore iz gimnazije. Posebno pamtim učitelje koji su mi predavali matematiku u osnovnoj i u gimnaziji jer mi je matematika bila najdraži predmet. Većina ih nije baš voljela jer ni matematiku nisu voljeli. A voljele su i one mene jer bi me oslovile imenom i zagrlile prilikom rijetkih susreta. I ta mi matematika i danas treba kad si vodim knjige, trebala mi je i na poslu jer sam radila u računovodstvu.Posao sam naučila ipak od kolegica u uredu koje su imale 8 razreda osnovne. A i one su naknadno svladale mnogo toga ( rad na kompjuteru na primjer ). Zahvalna sam učiteljima koji su me naučili engleski, talijanski , a i francuski mi nije stran kad si pomognem sa guglovim prevoditeljem. Ipak sve što su me naučili isparilo bi do sada da nisam radila na sebi i nastavila učiti do današnjih dana. Znam mnoge koji su sa znanjem engleskog na razini "people must trust us" ili "day after yesterday" a i njih je netko učio. Zato spustite se na zemlju.

Važni ste, ali svatko je važan na svoj način. I čistač, i pekar i poljoprivrednik i invalid koji sa kolicima ne može do većine državnih ustanova i umirovljenik koji sa svojom mirovinom ne može razmišljati hoće li kupiti jabuku od 5 ili 10 kuna, hoće li u kino kad želi ili danom kad su karte na popustu, jer ih je mnogo koji ne mogu kupiti nikakve jabuke i koji nemaju za kartu za kino bila ona i na popustu.

Činjenica je da su koeficijenti učitelja nepravedno manji u odnosu na neke druge u javnim i državnim službama, ali su i nepravedno veći u odnosu na neke u tim istim službama. I to treba riješiti kako bi svi bili zadovoljni ( ili nezadovoljni ). No morate riješiti i nepravde u sustavu obrazovanja. Jeste li u stanju shvatiti da je djece sve manje a učitelja sve više. I sve više domara, čistačica, onih u računovodstvu...Jeste li ikad poduzeli nešto da otkaz dobije na primjer netko tko pijan dolazi na posao da predaje djeci do čije vam je dobrobiti stalo. A bilo je takvih u vrijeme mog, vašeg i današnjeg obrazovanja.

Da ne spominjem da sam zadnjih 18 godina radila u svom svom obrtu sa biljkama o kojima sam zanemarivo malo učila u školi. I sve sam savladala zahvaljujući volji i upornosti.

I naučili su me slova, točku, zarez. Formu, ali ne i sadržaj. Jer ovo što čitate pišem JA jednako važna kao i VI. Piše osoba koja sam postala u hodu stjecajem sretnih i nesretnih okolnosti. Bez isključivo vaših zasluga tijekom moga obrazovanja za sve dobro što činim ili pišem, bilo to pravedno ili nepravedno. Za nekoga će biti pravedno za nekoga nepravedno. Baš kao što niste zaslužni za zlo koje netko čini.



- 03:15 -

Komentari (37) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Linkovi