ponedjeljak, 30.03.2020.

Čovjek uči dok je živ

Čovjek uči dok je živ. Budale ostaju budale imali dva razreda osnovne ili 4 fakulteta. Radnik je radnik i u javnim i državnim službama i u realnom sektoru. Neradnici su neradnici i u principu se najviše bune. Političari "koji pojma nemaju" kad nema korone, sve znaju najbolje i sa koronom i bez nje.

Vlada

Krenule su mjere za pomoć. Jedna od mjera su i krediti za poduzetnike putem HamagBicro. Procedura jednostavna. Putem maila ispuniš zahtjev i priložiš dokumentaciju koja je svakom poduzetniku dostupna ili putem E-porezne ili je imaš doma ( u firmi, obrtu ). Isti dan nakon slanja dokumentacije, primili smo još jedan obrazac kao šprancu u kojoj upisuješ svoje podatke. Sredstva možeš koristiti za materijal, energiju, doprinose...Sve osim PDV-a. Nakon odobrenja otvaraš poseban račun na koji ti dostavljaju sredstva. Za istinitost dostavljenih podataka odgovaraš krivično i materijalno. Originalna ovjerena dokumentacija dostavlja se naknadno. Jednostavno i efikasno. Vjerujem da će mnogima koji su se našli u problemima pomoći da nastave sa poslovanjem kad prestane ova ( ne )sretna korona. Jer najgore tek slijedi kad pobjedimo ovu nesretnu koronu. Moram naglasiti da su ovi iz Hamaga i prije korone bili susretljivi, ali procedura nije bila ovako jednostavna. Prvi put se dogodilo da Vlada osigurava određena sredstva za ljude iz realnog sektora koji ostaju bez posla. Mala, ali ipak sredstva sa kojima možeš preživjeti. Dokaz su za to brojni penzioneri koji preživljavaju sa daleko manjim mirovinama.

Ako im nešto zamjeram, onda je to činjenica da su bez posla i sa takvim primanjima trebali ostati bar uhljebi. Ostalima je odavno trebalo smanjiti plaću. Uhljeb je za mene svaki onaj koji u svom radu nema pokriće za plaću koju dobija svaki mjesec. Našlo bi se takvih među preko 260.000 zaposlenih u državnim i javnim službama. Čak i među ovima kojima se plješće i pjeva. Jer sebe koja svaki dan idem u svoj plastenik kako bi brinula o 20.000 biljčica iz kojih će izrasti pomidori, paprike, krastavci...smatram većim "herojem" od one dvije budale koji su otišli na jeftino skijanje. Zaštitna oprema ( i maske ) stižu u zdravstvene ustanove. Dragi Vili, vjerujem ti, ali meni u plastenik došao je čovjek sa zaštitnom maskom uz obrazloženje da ih ima jer mu kćer radi u bolnici ?!? I svakako napraviti " inventuru " poslije korone da se utvrdi kako se i što radilo prije korone. Iz zla koje nas je snašlo treba izvući pouke. Ako ne naučimo da možemo i moramo biti bolji, sve je uzalud.

Propusnice

Živim u malom gradu sa brojnim okolnim općinama. Plastenik mi je u jednoj od tih općina. Propusnicu sam si napisala sama kao vlasnik OPG-a. Prvi dan prošla bez problema jer sam naišla na policajku koja je uvažila da sam stavila svoje podatke i OIB koji se u krajnjem slučaju mogu provjeriti u toplini ureda. Drugi dan naletim na policajca koji mi tvrdi da mi je propusnica nevažeća. I kaže on meni da zna da imam OPG ali da si takvu potvrdu svako može sam napisati. Ipak me nekako propustio, možda na nagovor nekog od ostalih sa kojima se savjetovao.

I tako u toj općini gdje imam plastenik dođe mi najprije strankinja, moja prijateljica koja je moju domovinu odabrala za život i trošenje njemačke mirovine. U toj općini propusnicu možete zatražiti isključivo putem maila i mailom vam je dostave natrag. U toj općini jedna je trgovina u kojoj je sve preskupo upravo zbog toga jer je jedina ( i bez korone ), nema mesnice, nema banke, nema benzinske...Propusnicu je zatražila za sebe i supruga. Propusnicu je dobila samo za supruga koji inače, za razliku od nje , ne govori hrvatski. Oni i liječnika imaju u drugoj općini. Propusnicu su dobili za 4 ( četiri ) dana. Onda dođe drugi koji živi i ima vinograd u istoj općini, ali da bi došao do vinograda mora proći kroz grad za koji nema ni propusnicu, a bome nema ni maila. Pa mi dođe profesorica od 97 godina koja još uvijek vozi i navikla je sama brinuti za sebe . Sama odlazi u kupovinu i banku jednom tjedno. Sad ću joj zatražiti propusnicu iako sumnjam da će joj je dati. Ako je ne dobije vidjeti ću što dalje. Ja, ne oni koji su plaćeni da skrbe o svojim građanima. Vjerujem da već sada razmišljaju kako da se nagrade za "uspješnu" borbu protiv korone.

Mislim da sam pravilno zaključila da su za kontrolu propusnica korištene brojnije snage za nas 50.000 u gradu i okolnim općinama, nego u milijunskom Zagrebu. Nazvala sam stožer, obrazložila situaciju i zamolila ih da ograniče kretanje na području bivše općine i olakšaju nam tamo gdje nam olakšati mogu. Možemo li iz ovoga naučiti da nam nisu potrebne toliko općine? Vjerojatno ne, ali nada umire posljednja. A najgore slijedi tek poslije.

Da se mene pita uvela bi mjeru sadnje krumpira i ostalog za sve one koji su zdravi, a neznaju kud bi sa sobom, da nam poslije bude malo lakše i da ne budemo gladni. Nekako mi u ova teška vremena dođe osmjeh na lice kad zamislim Beru, Beljaka, Hrelju, sindikalne čelnike.... kako sade krumpire na propisanom razmaku. Ili liječnike iz sabora kako liječe oboljele u bolnicama...ili Anka je mrak kako pregledava zgrade po Zagrebu......

- 03:53 -

Komentari (5) - Isprintaj - #

subota, 21.03.2020.

Pozitivna panika


Vrijeme je za pozitivnu paniku kako bi brojni progledali koji još ne vide pored zdravih očiju. Kako inače protumačiti činjenice da je dvoje liječnika otišlo na povoljno skijanje za vikend i vratili se na posao ugrožavajući i svoje kolege ( koji će morati uložiti nadljudske napore u borbi sa koronom ) i svoje pacijente, ili onih ulovljenih u ljekarnama koji su morali biti u izolaciji, onog iz samoizolacije koji je odveo dijete u bolnicu na pregled, ili "bisera" koji su raspisali natječaj za nabavu voznog parka. Prvi pacijent iz Istre umro je pozitivan na korona virus. I slažem se da je u svijetu umrlo mnogo onih koji su bili na kemoterapijama, mnogo onih iz rizičnih skupina, ali se ipak broje kao smrtni slučajevi zbog korone. Ono što je u priči važno je da po čovjeka nisu došli kako bi ga smjestili u bolnicu jer mu je možda bio potreban i respirator. I to već sada kad se korona još nije razmahala, a velika je vjerojatnost da hoće. Ne dižu se uzalud vojne bolnice i priprema Arena.Zato kažem da nam je potrebna pozitivna panika u kojoj ćemo se panično bojati da svojim nerazumnim ponašanjem ne širimo zarazu. Respiratora nema dovoljno ni za one koji misle da će ga dobiti preko "veze". Stoga učinimo sve svojim odgovornim ponašanjem da respiratora bude dovoljno za sve kojima bude potreban ma koliko ih imali.

Sindikalisti Sever i Mihalinec sigurni su da se Vlada neće odlučiti za smanjivanje plaća i da su nešto naučili iz krize 2008. kad se zbog smanjivanja potrošnje nastavljala kriza. E pa dragi moji pametnjakovići poručujem vam da se potrošnja neće smanjiti ako se npr. vaša plaća od 15.000 kuna ili više rasporedi po 5.000 na vas osobno i još dvoje koji su ostali bez posla i primanja. Svo troje ćete potrošiti novac solidarno ( potrošnja neće pasti ) i svo troje imati će šansu da nabave osnovne namirnice da bi preživjeli. Ako niste svjesni da je ova kriza nešto sasvim drugo u odnosu na onu koja je počela 2008.- onda ste idijoti. U ovoj ljudi koji ostaju bez posla u realnom sektoru više ne mogu po bijelom svijetu trbuhom za kruhom. Korona određuje pravila i svugdje u Evropi gase se radna mjesta. I da - škole moraju ostati otvorene za one koji nemaju kuda sa djecom iako vi ne želite biti baby siter. Jer možda čuvate djecu lječnika, medicinskih sestara, policajaca, trgovaca i inih koji moraju raditi da bi iz ovog izašli sa što manje ožiljaka. Istovremeno mnogima koji moraju raditi ne smije se smanjivati plaća. Dapače, treba ih po prestanku krize dodatno nagraditi.

Trgovine prehranom i još neke rade. To nužno ne znači da i njih ne treba zatvarati na po sedam dana kao upozorenje ukoliko podižu cijene bez pokrića. Hitno treba zabraniti izvoz roba kojih nemamo dovoljno i zabraniti uvoz roba koje sami proizvodimo.

Za sada toliko da si malo olakšam dušu. Po cijele dane sam u plasteniku pikirajući rajčice, krastavce, paprike i ostalo povrće. Cijena moje sadnice ostati će ista jer sam i sjeme i zemlju i kontejnere platila isto. Cijena nafte mi je na sreću pala. 1,80 kuna za sadnicu iako pojedine sjemenke platim 0,89 kn po sjemenki ( na primjer sjemenke rajčica Mahitos, Zulfia ). Pokrijem se sjemenkama rajčica i paprika koje sama ostavljam i na njima nemam nikakvog troška za sjeme. Imam redovne kupce godinama. Nadam se da ću i ja i moji kupci uspijeti zasaditi što smo i inače sadili. I nadam se da će na zemlji u mojoj dragoj Hrvatskoj biti mnogo više žitarica, voća, povrća... i puno manje korova.

Želim nam svima puno razuma i sreće.
- 00:54 -

Komentari (5) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.03.2020.

Mjere

Prije svega moram naglasiti da ovaj post pišem u jednom dahu, bez provjera mnogih podataka koje inače volim proučiti prije pisanja. Bez provjere podataka znam što mjere donose mojoj obitelji koja je odavno obrtnička i državi mnogo više daje nego od nje prima. Jedna od mjera je zatvaranje ugostiteljskih objekata. Proizvodimo proizvode koje isporučujemo hotelima i pizzerijama. Ja osobno dodatno proizvodim sadni materijal povrća. Za prijevoz robe iz Nizozemske i materijal plaćeno je 50.000,00 kn. Ja za svoje sjeme i zemlju već potrošila 10.000,00 kuna. Sve je već plaćeno. Za sebe imam rješenje ukoliko mi bude određena samoizolacija da je provodim u plasteniku i spavam u autu, jer ne mogu dozvoliti da propadne 20.000 biljki koje treba početi pikirati. I da nemam što ni prodati ni posaditi. Dakle, moje ulaganje imam šanse spasiti. Ovih 50.000,00 kn će propasti jer mjere nisu cjelovite. Moglo se uz zatvaranje ugostiteljskih objekata otvoriti skladišta za prihvat robe proizvođača čija bi se roba prodavala u trgovinama kad već ne može u ugostiteljskim objektima. I dio ulaganja bio bi spašen.

Sve priče o tome kako su penzije i plaće sigurne su prazne priče koje će uskoro pasti u vodu. Mogle su biti sigurne samo tako da se već jučer donijela odluka da svi oni koji rade u hladnom pogonu ( sabor, učitelji , vrtići....) prime prosječnu plaću RH. Za iznimne napore onih koji rade više povećati im plaću. Apelirati na svjest građana ne time da se govori da će svi biti zdravstveno zbrinuti jer jednostavno respiratora nema dovoljno. Napominjem da živim u zgradi u kojoj je i oboljeli od corona virusa. Pametnjakovići su se vratili iz Italije gdje su radili i gdje je objekt bio zatvoren zbog corone. Pa su se obojica prije odlaska kući najprije zaustavili svako u svom kafiću. Jedan kafić u našoj zgradi. Umjesto da su se već na granici prijavili i odradili posao odgovorno. Ali čemu biti odgovoran kad corona mlade ne ubija, zar ne?

Topla preporuka ugostiteljima da već sutra otpuste sve djelatnike. Sve se obavlja bez problema on line. Nema straha da će otpušteni radnici otići u inozemstvo. Corona određuje kretanje. I neka te radnike plati država putem Zavoda za zapošljavanje. Pa da vidimo do kad će penzije i plaće biti sigurne.

Idem svojim biljčicama. Mislim da je bura malo popustila.

- 10:01 -

Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2020  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Ožujak 2020 (3)
Veljača 2020 (1)
Siječanj 2020 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ima li veće kazne od toga da obožavaš brojke.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr