Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marivall

Marketing

Pozitivna panika


Vrijeme je za pozitivnu paniku kako bi brojni progledali koji još ne vide pored zdravih očiju. Kako inače protumačiti činjenice da je dvoje liječnika otišlo na povoljno skijanje za vikend i vratili se na posao ugrožavajući i svoje kolege ( koji će morati uložiti nadljudske napore u borbi sa koronom ) i svoje pacijente, ili onih ulovljenih u ljekarnama koji su morali biti u izolaciji, onog iz samoizolacije koji je odveo dijete u bolnicu na pregled, ili "bisera" koji su raspisali natječaj za nabavu voznog parka. Prvi pacijent iz Istre umro je pozitivan na korona virus. I slažem se da je u svijetu umrlo mnogo onih koji su bili na kemoterapijama, mnogo onih iz rizičnih skupina, ali se ipak broje kao smrtni slučajevi zbog korone. Ono što je u priči važno je da po čovjeka nisu došli kako bi ga smjestili u bolnicu jer mu je možda bio potreban i respirator. I to već sada kad se korona još nije razmahala, a velika je vjerojatnost da hoće. Ne dižu se uzalud vojne bolnice i priprema Arena.Zato kažem da nam je potrebna pozitivna panika u kojoj ćemo se panično bojati da svojim nerazumnim ponašanjem ne širimo zarazu. Respiratora nema dovoljno ni za one koji misle da će ga dobiti preko "veze". Stoga učinimo sve svojim odgovornim ponašanjem da respiratora bude dovoljno za sve kojima bude potreban ma koliko ih imali.

Sindikalisti Sever i Mihalinec sigurni su da se Vlada neće odlučiti za smanjivanje plaća i da su nešto naučili iz krize 2008. kad se zbog smanjivanja potrošnje nastavljala kriza. E pa dragi moji pametnjakovići poručujem vam da se potrošnja neće smanjiti ako se npr. vaša plaća od 15.000 kuna ili više rasporedi po 5.000 na vas osobno i još dvoje koji su ostali bez posla i primanja. Svo troje ćete potrošiti novac solidarno ( potrošnja neće pasti ) i svo troje imati će šansu da nabave osnovne namirnice da bi preživjeli. Ako niste svjesni da je ova kriza nešto sasvim drugo u odnosu na onu koja je počela 2008.- onda ste idijoti. U ovoj ljudi koji ostaju bez posla u realnom sektoru više ne mogu po bijelom svijetu trbuhom za kruhom. Korona određuje pravila i svugdje u Evropi gase se radna mjesta. I da - škole moraju ostati otvorene za one koji nemaju kuda sa djecom iako vi ne želite biti baby siter. Jer možda čuvate djecu lječnika, medicinskih sestara, policajaca, trgovaca i inih koji moraju raditi da bi iz ovog izašli sa što manje ožiljaka. Istovremeno mnogima koji moraju raditi ne smije se smanjivati plaća. Dapače, treba ih po prestanku krize dodatno nagraditi.

Trgovine prehranom i još neke rade. To nužno ne znači da i njih ne treba zatvarati na po sedam dana kao upozorenje ukoliko podižu cijene bez pokrića. Hitno treba zabraniti izvoz roba kojih nemamo dovoljno i zabraniti uvoz roba koje sami proizvodimo.

Za sada toliko da si malo olakšam dušu. Po cijele dane sam u plasteniku pikirajući rajčice, krastavce, paprike i ostalo povrće. Cijena moje sadnice ostati će ista jer sam i sjeme i zemlju i kontejnere platila isto. Cijena nafte mi je na sreću pala. 1,80 kuna za sadnicu iako pojedine sjemenke platim 0,89 kn po sjemenki ( na primjer sjemenke rajčica Mahitos, Zulfia ). Pokrijem se sjemenkama rajčica i paprika koje sama ostavljam i na njima nemam nikakvog troška za sjeme. Imam redovne kupce godinama. Nadam se da ću i ja i moji kupci uspijeti zasaditi što smo i inače sadili. I nadam se da će na zemlji u mojoj dragoj Hrvatskoj biti mnogo više žitarica, voća, povrća... i puno manje korova.

Želim nam svima puno razuma i sreće.










Post je objavljen 21.03.2020. u 00:54 sati.