nedjelja, 08.11.2009.

Masivni napad dobre glazbe

“If a thing's worth doing, it's worth doing slowly”… Slogan britanske skupine Massive Attack ogledni je primjer načina na koji su 6. studenog u Domu Sportova uveli publiku u svoju psihodeličnu glazbenu sagu.

Nakon šest godina izbivanja, “pioniri trip-hopa” kako ih svi popularno nazivaju, svratili su ponovno u Zagreb, usklopu turneje koja je počela u Londonu, a završiti će u Švicarskoj. Promoviraju svoj peti neimenovani, neizdani studijski album.
Skupinu su 1980. u Bristolu okupili DJ Grand Marshal (Daddy G), Andy Vowles (Mushroom) i MC Robert Del Naja, kojima se kasnije pridružio Adrian Nicholas M. Thaws poznatiji kao Tricky. Prvotno ime im je bilo The Wild Bunch, dok je Massive Attack nastao kao spin off trojca. Čekali su dugih osam godina na hit, tek 1988. na tržište su plasirali singl Any Love pod indie labelom.
Tipičnom putanjom razvoja glazbenika, počevši od slaganja playliste od tuđih materijala, do nastupanja u lokalnim podrumima i garažama, dečki su zavladali Bristolskom underground scenom. Bili su drugačiji, željeli su napraviti nešto novo, težili tome i uspjeli.

O tipizacjii sa trip-hopom, Daddy G je u jednom intervjuu izjavio „Mrzili smo tu riječ, ako se nas pitalo, Massive Attack je bio jedinstven i trpanje u ladice je bilo čisto izrugivanje”.
Inače prosta definicija trip-hopa je hip-hop s elementima psihodelije. Iako Massive Attack provlači sve tri nijanse kroz svoj zvuk, oni eksperimentiranjem uvode još; elemente ambijentalnog, electro, rock i minival zvuka. Nakon godina rada i suradnje sa impozantnim line-upom glazbenika profilirali su se i na globalnu scenu. “Dobri smo koliko su dobri naši suradnici”, izjavili su jednom prilikom.
Massive ima kvalitetan opus diskografije, od studijskih uspješnica Blue Lines (1991), Protection (1994), Mezzanine (1998), 100th Window (2003), Heligoland (2010), do filmskih soundtracka, kompilacija i mnogih singlica.

Image Hosted by ImageShack.us
Daddy G i Martina Topley-Bird

Martina Topley-Bird, britanska pjevačica, koja je prije surađivala s glazbenikom Trickyem, otvorila je koncert kao predizvođač, a kasnije se i pridružila dečkima kao glavni vokal.
Svojim tihim, anđeoskim glasom izvela je izvrstan sakralni intro.

Napokon, nakon jedan sat kašnjenja odjekuli su i uvodni taktovi Hartcliffe Stara. Atakovci su laganim ritmom, prigušenim svijetlom, laserskim efektima, dim mašinom, stvorili pomalo sablasnu atmosferu. Progresivnijem razvoju zvuka pridonjele su dvije ritam mašine, a prostor dvorane ispunio je moćan zvučno-vizualni boom.

Crvene brojke, binarni kodovi heksanumeričkih šifri stvaraju slova na fluorescentnom ekranu. Slova postaju riječi, naizgled nasumične i besmislene pretvaraju se u sustave misli… Svijest i kritično mišljenje čovjeka, pojedinca dovedeno u pitanje u laserskoj triviji zasljepljujućih svijetala… Tocquille, Chomsky, socijalna problematika; poruke budnosti u hipnotičnom spektaklu prikazane na velikom ekranu.

Image Hosted by ImageShack.us
Martina Topley-Bird

U prvom dijelu sto minutnog koncerta dečki su odsvirali uspješnice Teardrop, Angel, Mezzanine, Rising son, dok su u drugom djelu (3 bisa) odsvirali Unfinished Sympathy (poznatu i po kultnom video uratku Davida Lyncha, snimljenom u samo jednom kadru) i fantastičan remix Safe from Harm u trajanju od sedam minuta.

Image Hosted by ImageShack.us
Massive Attack

Kad Massive Attack nastupa u živo, uobičava reinterpretirati studijski materijal. Obradovaši oko devet tisuća posjetitelja starim hitovima, novi uratci su naišli tek na mlak prijem. Koncert je zadovoljio kvalitetnim nastupom i dobrom atmosferom, koja bi sigurno bila intenzivno intimnije mističnija da se radilo o nekom manjem, klupskom prostoru. Ozvučenje tj. zvuk bi bili bolji, jer u takvim prostorima ljudi su suptilno primorani na pokornost šutnjom, dok je u ledenoj dvorani u trenucima žamor publike nadjačavao sam band.
Koncert je završio pjesmom Karmacoma, a od gostiju su uz Martinu nastupili i reggae legenda Horace Andy te njihova vječna pratilja, Deborah Miller.



Poveznice:
MassiveAttack.com
TripHop Music

| 20:00 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>