Meštrovica https://blog.dnevnik.hr/maestra
subota, 10.02.2018.
Krafne bez šlaga
U mom djetinjstvu nisu se pekle krafne kod kuće nego su se kupovale u Bobisa. Jer osamdesete su bile godine i Bobis je imao najbolje krafne na svijetu i to dvije vrste – krafne s marmeladom od marelica kao standardnu ponudu (to imaju i danas, ali okus im više nije isti) i krafne sa šlagom koje bi samo neke Bobisove slastičarnice imale u ponudi i to u ograničenom broju. Limited edition. E, te sa šlagom su mi bile posebna delicija. Njih više nema, nema ni romba ni Bobisovog rolata.
Bolje krafne od Bobisovih jeli smo samo u tršćanskim slastičarnicama koje su se otvarale pola sata prije nego Ponte Rosso i dućani s cipelama pa je bilo taman vremena za pojesti jednu bombolone alla crema pasticcera. Znanje talijanskog mi je još bilo na početnom stupnju, ali ovu frazu sam znala tečno izgovoriti.
Do Beča i Berlina u to doba nismo putovali, oni nikada nisu imali smisla modu pa se neću detaljnije baviti analizom okusa Berlinera, Krapfena i Berliner Pfannkuchena jer je to došlo puno kasnije. Iako su nam krafne doputovale baš iz tih krajeva. Strogi i precizni Bečani propisali su da se krafnom može zvati samo proizvod koji u sebi sadrži 1/3 marmelade od marelice i upotrijebljeno je barem 6 jaja na 1 kilogram brašna.
Recept za krafne izdiktirala mi je iz svoje bilježnice jedna majstorica iz Brezničkog Huma pa su ovo humske krafne (ne znam bi li zadovoljile bečku proceduru).

HUMSKE KRAFNE
Sastojci (za otprilike 20 komada krafni):
25 dkg oštrog brašna
25 dkg glatkog brašna
10 dkg maslaca
Prstohvat soli
5 dkg šećera
1 vanilin šećer
1 dl mlijeka
2 žumanjka i jedno cijelo jaje
2 žlice ruma
Ribana korica neprskanog limuna
3 dkg svježeg kvasca
˝ dl mlijeka
Žličica šećera
Suncokretovo ulje za prženje
Šećer u prahu za posipanje
Marmelada od marelice za punjenje
Postupak:
Zagrijati ˝ dl mlijeka i u mlako umiješati kvasac i žličicu šećera, pokriti čistom krpom i pustiti da kvasac odradi svoje.
Jaja, šećer, sol, maslac i mlijeko izmiješati električnim mikserom, dodati prosijano brašno i uzašli kvasac i temeljito rukama umijesiti tijesto na lagano pobrašnjenoj površini. Ostavite tijesto da se diže barem jedan sat, zaštićeno od hladnoće, propuha i vike ukućana.
Premijesiti i izvaljati tijesto na debljinu otprilike 2 centimetra i izrezati krugove (ako nemate metalni rezač za krafne poslužite se čašom ili šalicom koja ima oštriji rub). Pokrijte čistom krpom i ostavite da se dižu još 20-tak minuta.
Krafne se prže u dobro zagrijanom, dubokom ulju u dubokoj posudi, meni je za sva pržena tijesta najbolji wok jer ravnomjerno drži temperaturu i tijesto ima dovoljno mjesta za plivanje i okretanje slobodnim stilom. Pržite ih prvu minutu u poklopljenoj posudi nakon čega maknite poklopac i pržite otklopljeno još 3-4 minute, jednom ih je potrebno okrenuti.
Izvadite krafne na kuhinjski ručnik i špricom za kolače uštrcajte marmeladu od marelice i još vruće pospite šećerom u prahu.
Naravno da su najbolje za jesti isti dan i to dok su još tople, ali kako ih ja radim samo jednom il dva puta godišnje ne stignu se niti ohladiti.
10.02.2018. u 22:21 •
2 Komentara •
Print •
# •
^
Maškare, ča mogu maškare
Vrijeme je karnevala a to znači da je vrijeme za slatkobice koje se prže u vrućem ulju. I taj je običaj uspostavljen još od osnutka Rimskog carstva. Rimljani su imali specijalitet koji su zvali frictilia i recept je bio tako dobar da mu ni zub vremena nije promijenio osnovne sastojke i način pripreme. Zahvaljujući Rimljanima mi se danas sladimo kroštulama, hrustulama ili krostulama - ime im je podložno promjeni i legitimne su sve varijacije ako ih je tako imenovala vaša baka. U Italiji svaka regija ima za njih različiti naziv, ali ne dajte se zbuniti ako vam ponude bugie, intrigoni, crostoli, chiacchiere, meraviglie ili fiocchetti.
U Dalmaciji i Istri ih toliko vole da vrijeme kroštula traje cijelu godinu, pripremaju se u svim prigodama i obavezni su element prilikom vjenčanja, krštenja i svih ostalih tratamenata.
Recept je jednostavan i istovremeno kompliciran jer svaka obitelj smatra da je samo njihov način pripreme autentičan i tradicionalan, baš onaj pravi.
HROŠTULE
HROŠTULE
Sastojci:
6 jaja
10 žlica šećera
2 vanilin šećera
malo soli
12 žlica maslaca
12 žlica rakije
korica i sok neprskane naranče
korica neprskanog limuna
malo mlijeka
malo ruma i prošeka
glatkog brašna koliko popije (otprilike 1 kg)
Postupak pripreme:
Jaja sa šećerom mutite električnim mikserom i dodajte sve ostale sastojke osim brašna. Maslac prethodno izvadite iz hladnjaka i pustite da postigne sobnu temperaturu.
Dvije trećine brašna prosijte u krug na kuhinjsku radnu površinu ili podlogu za izradu tijesta, polako dodajte ostale sastojke i izradite mekano tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna vodeći računa da tijesto ostane mekano. Od tijesta formirajte kuglu koju je potrebno prekriti prozirnom kuhinjskom folijom i ostavite da odmara na hladnom mjestu otprilike sat vremena. Odmorite i vi malo.
U dubokoj tavi, woku ili nekoj drugoj prikladnoj posudi zagrijte barem pola litre suncokretovog ulja.
Tijesto razvaljajte valjkom za tijesto što je moguće tanje i ravnomjernije dodavajući pritom brašna na površinu prema potrebi.
Uz pomoć nazubljenog rezača za tijesto izrežite uske, dugačke trake i vežite ih u labavi čvor. Trake bi trebale biti otprilike debele kao prst, a dugačke petnaestak centimetara. Možete rezati i pravokutnike kojima napravite rez po sredini i kroz njega provučete gornja dva kraja tijesta.
Za ovaj dio možete koristiti i oštri nož, ali rezač za tijesto osigurava da se tijesto ne razvlači previše.
Kroštule pržite u zagrijanom ulju, kada isplivaju na površinu jednom ih okrenite i pazite da previše ne potamne, moraju ostati svijetle.Izvadite ih šupljikavom žlicom (takozvanom
šupjačom) na kuhinjski papir koji će upiti višak ulja i još vruće obilno pospite šećerom u prahu.
Najbolje su uz čašu prošeka ili orahovice!
10.02.2018. u 04:23 •
0 Komentara •
Print •
# •
^