Meštrovica https://blog.dnevnik.hr/maestra
subota, 10.02.2018.
Maškare, ča mogu maškare
Vrijeme je karnevala a to znači da je vrijeme za slatkobice koje se prže u vrućem ulju. I taj je običaj uspostavljen još od osnutka Rimskog carstva. Rimljani su imali specijalitet koji su zvali frictilia i recept je bio tako dobar da mu ni zub vremena nije promijenio osnovne sastojke i način pripreme. Zahvaljujući Rimljanima mi se danas sladimo kroštulama, hrustulama ili krostulama - ime im je podložno promjeni i legitimne su sve varijacije ako ih je tako imenovala vaša baka. U Italiji svaka regija ima za njih različiti naziv, ali ne dajte se zbuniti ako vam ponude bugie, intrigoni, crostoli, chiacchiere, meraviglie ili fiocchetti.
U Dalmaciji i Istri ih toliko vole da vrijeme kroštula traje cijelu godinu, pripremaju se u svim prigodama i obavezni su element prilikom vjenčanja, krštenja i svih ostalih tratamenata.
Recept je jednostavan i istovremeno kompliciran jer svaka obitelj smatra da je samo njihov način pripreme autentičan i tradicionalan, baš onaj pravi.
HROŠTULE
HROŠTULE
Sastojci:
6 jaja
10 žlica šećera
2 vanilin šećera
malo soli
12 žlica maslaca
12 žlica rakije
korica i sok neprskane naranče
korica neprskanog limuna
malo mlijeka
malo ruma i prošeka
glatkog brašna koliko popije (otprilike 1 kg)
Postupak pripreme:
Jaja sa šećerom mutite električnim mikserom i dodajte sve ostale sastojke osim brašna. Maslac prethodno izvadite iz hladnjaka i pustite da postigne sobnu temperaturu.
Dvije trećine brašna prosijte u krug na kuhinjsku radnu površinu ili podlogu za izradu tijesta, polako dodajte ostale sastojke i izradite mekano tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna vodeći računa da tijesto ostane mekano. Od tijesta formirajte kuglu koju je potrebno prekriti prozirnom kuhinjskom folijom i ostavite da odmara na hladnom mjestu otprilike sat vremena. Odmorite i vi malo.
U dubokoj tavi, woku ili nekoj drugoj prikladnoj posudi zagrijte barem pola litre suncokretovog ulja.
Tijesto razvaljajte valjkom za tijesto što je moguće tanje i ravnomjernije dodavajući pritom brašna na površinu prema potrebi.
Uz pomoć nazubljenog rezača za tijesto izrežite uske, dugačke trake i vežite ih u labavi čvor. Trake bi trebale biti otprilike debele kao prst, a dugačke petnaestak centimetara. Možete rezati i pravokutnike kojima napravite rez po sredini i kroz njega provučete gornja dva kraja tijesta.
Za ovaj dio možete koristiti i oštri nož, ali rezač za tijesto osigurava da se tijesto ne razvlači previše.
Kroštule pržite u zagrijanom ulju, kada isplivaju na površinu jednom ih okrenite i pazite da previše ne potamne, moraju ostati svijetle.Izvadite ih šupljikavom žlicom (takozvanom
šupjačom) na kuhinjski papir koji će upiti višak ulja i još vruće obilno pospite šećerom u prahu.
Najbolje su uz čašu prošeka ili orahovice!
10.02.2018. u 04:23 •
0 Komentara •
Print •
# •
^