Luka Šarić

subota, 09.01.2010.

Maketarstvo


Maketarstvo je hobi sastavljanja i bojenja maketa, a uglavnom se odnosi na plastične makete uglavnom različitih prijevoznih i vojnih sredstava. Plastične makete pojavile su se u kasnim 50-tim godinama dvadesetog stoljeća te su ostale popularne sve do danas. Najviše modela maketa su razni avioni i brodovi, češće vojni, no ima i civilnih. Postoje također i tenkovi, automobili, topovi pa čak i figure vojnika. Najpopularnije marke plastičnih maketa su Revell, Airfix, Trumpeter, Academy, Tamya….
Za razliku od uobičajenog mišljenja, većina pravih zagriženih i ozbiljnih maketara nisu djeca već ljudi u 30-tim i 40-tim godinama života, u što se
možete odmah uvjeriti posjetite li neki maketarski klub ili internet forum.
Plastičnu maketu potrebno je prvo sastaviti po uputama uz pomoć ljepila. Pošto se makete masovno proizvode jeftinim ubrizgavanjem rastopljene plastike u oblikovane kalupe, dijelovi nerijetko nisu savršeni i ne prianjaju savršeno, u tom slučaju potrebno je struganje dijelova ili popunjavanje rupa smjesom poput na primjer glinamola. Nakon sastavljanja dolazi pravi izazov, a to je bojenje. Postoji velik asortiman različitih nijansi boja proizvedenih isključivo za makete. Detaljno bojenje kistom veliki je izazov i zahtjeva određenu vještinu, pogotovo kad je riječ o malim dijelovima. Ozbiljni maketari uglavnom koriste takozvani zračni kist (airbrush) koji pruža velike umjetničke mogućnosti. Maketa dobro obojena zračnim kistom može izgledati toliko realno da na slici izgleda kao prava. Jedina loša strana zračnog kista je što nije jeftin, cijene solidnih modela kreću se od 600 do 2000 kuna, a potreban je i kompresor koji je još skuplji.
Na kraju se stavljaju oznake u obliku vodenih naljepnica koje se isporučuju s maketom. Dobri maketari često će na kraju savršeno obojenu maketu obojiti ili sastrugati boju na način da izgleda istrošeno, ovo pogotovo vrijedi za makete vojnih vozila. Mnogi također rade svoje vlastite modifikacije na kupovnim modelima maketa kako bi ih učinili još realističnijima.
Ovaj hobi koji uči povijesti i strpljenju može biti jeftin ili skup, ovisno o tome koliko želite biti ozbiljni u vezi njega. Same makete su jeftine, boje i pribor skuplji, a zračni kistovi i kompresori veoma skupi.
Najveći izbor maketa i pribora u Zagrebu je u Chipoteci i Algoritmu u Avenue Mallu. Postoje također i webshopovi.

http://www.alpha.hanich.hr/onama.asp
http://www.chipoteka.hr/proizvodi/414000

- 12:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.