Ljubav i brak

utorak, 21.03.2006.

Spavati kao beba

Svatko češe gdje ga svrbi.
Tako sam i ja napravila opsežno istraživanje o dječjem spavanju.
Pretražila sam Internet, uzduž i poprijeko te sam naišla na prava, znanstvena, longitudinalna, istraživanja koja govore o tome koliko je izraz «spavati kao beba», a koji se odnosi na dubok, miran, noćni san točan.
Ovaj, vlastiti, post ću čitati kada mi bude svega dosta, kada mi pukne film, kada budem trebala podršku...Slobodno ga koristite u istu svrhu i/ili proslijedite onima kojima treba.
Dakle....
Što je «normalno» sa šest mjeseci?

• Samo 16% beba prespava noć (prespavati noć odnosi se na neprekinuti san od ponoći do pet sati ujutro) -- 84% beba ne prespavaju noć u dobi od 6 mjeseci
• 17% ih se budi noću i to po nekoliko puta (od «samo» dva puta pa do osam puta)
• 5% budi se svaku noć
• 9% budi se većinu noći
• 50% budi se, ponekad, po noći
• 16% beba od 6 mjeseci nema izreguliran ritam buđenja i spavanja
Nema statistički značajne razlike među bebama koje su dojene i hranjene na bočicu, a niti među onima kojima rodtelji pokušavaju uvesti «red».
Nešto rjeđe se, doduše, bude, noću, bebe hranjene na bočicu i one kojima se «uvodi red», ali kao što sam napisala, razlika je beznačajna.
U Australiji su radili istraživanje o navikama spavanja beba i djece do 38 mjeseci starosti, a u ispitivanju je sudjelovalo 3269 roditelja koji su procjejivali navike spavanja vlastite djece.
Rezultati su slijedeći:
• Nema nečega što bismo mogli nazvati «normalnim spavanjem» kod djece do 38 mjeseci starosti.
• Ritam budnosti i spavanja nije dobro uspostavljen sve do 4. mjeseca
• Spavanje po danu postaje sve manje regularno kao raste dječja dob, oko 3 mjeseci starosti bebe značajno smanje količinu dnevnog spavanja. Čak 11% beba ispod 3 mjeseca starosti ne spava svaki dan po danu.
• Česta noćna buđenja svakodnevica su za većinu roditelja djece od 4-12 mjeseci (12.7% bude roditelje više od tri puta tjekom noći).
• Tek kada dijete ima 18 mjeseci intervencije roditelja, što se tiče spavanja i «stavljanja na red» imaju značajnog učinka. Do te dobi, učinak, je najčešće, privremen i može dovesti do problema u ponašanju djeteta, i to većih nego što je noćno buđenje.
• Trećina roditelja izjavila je kako im navike spavanja njihove djece uzrokuju značajne probleme.
• Prespavati noć: 71.4% je makar jednom prespavalo noć do 3 mjeseca, ali puno djece iz tog postotka počelo se buditi noću u nekom peridu do godine dana.
• Sa dvije godine djetetove starosti noćna buđenje postaju rijetkost.
Noćna buđenja su česti razlog odbijanja djeteta od prsa, preranog davanja kašica što može dovesti do alergija, a i do još češćih buđenja zbog probavnih smetnji.
Nije rijetkost davanje sedativa, djeci, a čak, zabrinjavajućih, 31% djece od 25-38 mjeseci «naučilo» je spavati batinama.
Mlađu djecu, njih 27% roditelji su učili spavati tako da bi ih pustili plakati. Od tog postotka čak 11% djece je imalo manje od mjesec dana!!!!
Metoda «pusti da plače» bila je privremeno efikasna.
Longitudinalno istraživanje na 118 djece, koje je provelo jedno američko sveučilište dalo je ovakve rezultate:
Ah, prije toga da kažem što je longitudinalno istraživanje-majke jedne te iste djece su ispunjavale upitnik kada je dijete imalo 3, 6, 9 i 12 mjeseci. Dakle, u razdoblju od godine dana ispitivana je ista grupe djece kako bi se vidio napredak u (ne)buđenju po noći.
Dob djeteta: % djece koja se bude noću
3 mjes. 46%
6 mjes. 39%
9 mjes. 58%
12 mjes. 55%

Beba će prespavati noć kada za t o bude zrela. Kada joj sazre psihofizički sustav.
Od novorođenčeta ne očekujemo da, samo, išeta iz rodilišta niti da nas, s dva mjeseca, zove «MAMA», niti očekujemo da, s mjesec dana, piški u kahlicu.
Društvo nas je dovelo do toga da vjerujemo kao je normalno da beba od 6 mjeseci, ako ne i ranije, bez naše intervencije, prespava noć.
Amen yes
P.S-Još o toj temi:http://www.kellymom.com/parenting/sleep/sleepstudies.html.



- 12:35 - Komentari (33) - Isprintaj - #