Bečki fakultet u Lištanima!?
[ # ]



Osnivač Fakulteta za menadžment i poslovnu administraciju je "A.S.B. Akademie tur Entwicklung des Distleistungssektors in Sudeuropa Gmbh" iz Beča. Službeno je sjedište u Livnu, u Ulici Gabrijela Jurkića 8a. Tamo je, međutim, aščinica, a stvarna je adresa fakulteta u - Lištanima
piše Frano MIOČ

U posljednje vrijeme Livnjaci i te kako mnogo pridaju pozornosti obrazovanju u vlastitoj sredini. To se ipak ne bi moglo zaključiti po onome što se događa u ovdašnjim, kako osnovnim, tako i srednjim školama, gdje već odavno traje stanje uglavnom status quo, već jedino po onome što određene knjige kažu, i to ne bilo kakve, već one sudske.

Nigdje klupa

A u tim knjigama stoji kako u Livnu od 25. siječnja ove godine postoji Fakultet za menadžment i poslovnu administraciju. Osnivač "firme" je "A.S.B. Akademie tur Entwicklung des Distleistungssektors in Sudeuropa Gmbh" iz Beča. Sjedište te visokoobrazovne ustanove u Livnu je u Ulici Gabrijela Jurkića 8a.
To piše i u registru Općinskog suda u Livnu, no na toj adresi nama je jedino pošlo za rukom pronaći aščinicu stanovitog Emrulaia Sefedina. On, naravno, pojma nema o postojanju nekog fakulteta u Livnu, pogotovo ne u njegovoj aščinici.
I Sefedinijevi susjedi koje smo, tražeći fantomski fakultet posjetili, nakon što smo im objasnili što nas zapravo zanima, blijedo su nas promatrali. Aščinica je na broju 8 u Ulici Gabrijela Jurkića, ponavljali su nam neki od njih, no ulazna vrata na broju 8a, koja smo mi tražili, nitko nam nije mogao objasniti gdje se nalaze.
U potrazi za sjedištem spomenutog fakulteta u Livnu, čisto sumnjamo da bi i oni koji su izvršili njegovu sudsku registraciju bili uspješniji od nas.
No, u ovom slučaju čini se da smo mi dobro i prošli. Umjesto po Livnu, vrlo lako nam se moglo dogoditi da tragajući za istim tim fakultetom bauljamo po dvadesetak kilometara udaljenim Lištanima.
Naime, iz sasvim pouzdanih izvora doznajemo kako je sjedište iste te visokoškolske ustanove trebalo biti ne u Livnu, nego upravo u tom selu. Čak se ta adresa i našla u papirima za sudsku registraciju fakulteta, ali kako se i samom sucu to učinilo smiješnim, podnositelji zahtjeva za registraciju famozni fakultet su "preselili" u Livno.
Inače, za sada fiktivni bečki Fakultet za menadžment i poslovnu administraciju u Livnu zastupa i predstavlja aktualni tajnik vlade Hercegbosanske županije Zoran Semren, a da stvar bude još čudnija, o svemu tome pojma nisu imali ni mnogi u županijskoj administraciji, pa čak ni sam pomoćnik županijskog ministra za prosvjetu, kulturu i sport Filip Zrno.
Za registraciju fakulteta i on je, kao i mnogi drugi, doznao iz najnovijeg broja županijskih Narodnih novina.

Radna dozvola

Sada bi, prema riječima suca općinskog suda Veljka Kreića, fakultet trebao dobiti dozvolu za rad, ali tek nakon što mjerodavna inspekcija utvrdi da on posjeduje odgovarajuće prostorne uvjete.
I bez obzira na to što ga je nemoguće pronaći, fakultet je, dakle, tu, u Livnu. Novosadski Fabus sada se može slikati. Samo se postavlja pitanje da nije bilo Fabusa i fabusovaca, bi li bilo i ovoga bečkoga fakulteta u Livnu?


Temeljni kapital - 2000 KM

Što se tiče sudske registracije ove visokoobrazovne ustanove u Livnu, tu je, prema riječima suca ovdašnjeg Općinskog suda Veljka Kreića, sve urađeno u skladu s aktualnim zakonskim propisima. Sve i jedan dokument koji je bio potreban za registraciju fakulteta, ovom sudu je, napominje on, dostavljen.
To se, dakako, odnosi i na uplatu temeljnog kapitala. U ovom slučaju on je iznosio dvije tisuće maraka.


31.03.2006. ...15:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

 

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv