Šumaru zbog ubojstva vojnika HVO-a 8 godina zatvora
[ # ]


LIVNO (NINA) – Nepravomoćnom presudom tročlanog vijeća Županijskog suda u Livnu, kojim je predsjedavala sutkinja Ana Krstanović, danas je na kaznu zatvora u trajanju od osam godina osuđen Pero Radić (59), zvani Šumar, iz Glamoča, javlja dopisnik NINA-e.
Radića je optužnica teretila za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ubojstvo pripadnika HVO-a Nikole Aničića 11. travnja 1992. Prema optužnici koju je zastupao glavni županijski tužitelj Milorad Barašin, osuđeni je u regiji sela Dolac na području općine Glamoč, prilikom zarobljavanja skupine vojnika HVO-a pripadnika brigade «Kralj Tomislav», postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i iz puške rafalom ubio Niklu Aničića iz Tomislavgrada, a potom u mrtvog vojnika HVO-a pucao iz pištolja. Osuđeni Pero Radić, pripadnik vojske bh. Srba, od početka suđenja negirao je kazneno djelo koje mu je stavljeno na teret, tvrdeći da on nije ubio Nikolu Aničića, te da je pripadnika HVO-a ubio Dušan Jokić iz Glamoča. Nakon iskaza brojnih svjedoka optužbe i obrane, vijeće Županijskog suda utvrdilo je da je optuženi kriv za ratni zločin po optužnici glavnog županijskog tužitelja.
Zastupnik optužnice Milorad Barišin u završnoj riječi u cijelosti je ostao pri navodima optužnice, ustvrdivši da je kazneno djelo ratnog zločina protiv osuđenog potvrđeno izjavama svjedoka, dok je branitelj osuđenog potvrđeno izjavama svjedoka.
Branitelj osuđenog, odvjetnik Goran Bubić iz Banje Luke optužnicu i presudu je nazvao neutemeljenom i najavio žalbu na presudu.

Inače, osuđeni Pero Radić nakon raspisane međunarodne tjeralice dragovoljno se predao policiji u Glamoču u listopadu prošle godine, nakon što se vratio iz SAD-a gdje je boravio od 2001., i od tada se nalazi u pritvoru Kazneno–popravnog zavoda u Mostaru, gdje će ostati do pravomoćnosti presude.

(NINA) nv


29.03.2006. ...19:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

 

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv